Thursday, 9 June 2011

Review [BM]: Casio 5167 Digi-Ana SGW-4WH1B2V

"Daripada beli jam plastik Toy Watch yang mahal tapi quality tak seberapa tuuu... elok beli jam Casio. Nasihat aku kat kengkawan yang muda-muda belia. Memang trend jam plastik dah lama wujud. Kalau tak silap aku, di pelopori oleh Swatch... ke Casio dari Jepun? Tak tau la pulak aku bab-bab tu. Tapi, memang selain dari Casio dan Swatch, ada banyak lagi jam plastik di pasaran. Toy Watch tu antara jenama glamour yang melilit tangan golongan muda sejak 2 3 tahun nih. Jam plastik? Bagi aku, jam plastik ni guna untuk pakai bersantai atau pun pakai masa aktiviti lasak. Semestinya aku pilih Casio. Harga murah tapi kaya dengan fungsi yang pelbagai. Model SGW-4WH1B2V ni memang menarik minat aku. Kombinasi digital dan analog. Dan setakat yang aku pernah jumpa. Selain Casio Protrek, ini la spesis Casio digi-ana jenis plastik yang paling besar aku ada. Tebal pulak tu! Lebar lug-to-lug dia dalam 44mm. Tebal dia lebih kurang 15mm... memang rugged. Jam murah. Gua punya suka laa... he he. Ikutilah pictorial review aku untuk Casio yang menggunakan module 5167 nih! Selamat membaca." - thetick-thetick


 Ada Twin-Sensor. Fungsinya hampir sama dengan Casio G-Shock Riseman tapi ada Analogue Time Display. Black resin. Gold marker.
Kalau pakai uniform perang... pakai jam nih. Memang sesuai. Pasal warna dia Covert Black. Pakai buat nyelam Scuba pun boleh. Sampai 100 meter jeh. Nak buat Skydiving pun boleh pasal ada altimeter
 
 
Pandangan sisi dua-dua belah.Gambar yang atas tu dia punya Twin-Sensor pada kedudukan pukul 9 sementara gambar bawah pandangan sisi pada pukul 3. Nampak macam ketam laa.. 
Time Mode: mudah dibaca. Ada jarum. Kiraan saat digital ada pada paparan bawah. Ada hari dan haribulan. Yang bestnya, ada penanda bagitau sama ada cuaca mendung atau cerah pada paparan paling atas (fine atau cloudy)
Barometer untuk mengukur tekanan udara. Jangkasuhu atau thermometer pun ada.
LON tu merujuk kepada bandar London. Senang nak tahu bila jadual perlawanan bolasepak waktu tempatan untuk English Premier League! Liverpool..Liverpool.. Liverpool! Ada worldtimer dan paparan masa dua tempat berbeza. Senang pergi merantau ke luar negara.
Chronograph. Standard la beb... 
Timer! 45:00 minit tu bukannya apa... aku yang set. Pasal bila nengok bola bole la tau bila agak-agak pengadil nak niup wisel penamat atau separuh masa!!!!
Alarm Clock. Ada 5 alarm setting. Boleh set untuk 5 waktu solat. Tapi awas! Jangan set alarm untuk bangun makan sahur masa bulan Ramadhan guna jam nih... sure korang makan sahur waktu siang pasal alarm dia punya bunyi tak kuat daaaa...
Takde winding crown. Jadi... kena guna push piece untuk adjust jarum jam. Hmmhh... jarum payah nak  selarikan dengan minute marker lah! Biasa laaa... jam murah. Jam plastik.
Made in China. Biasa laa.. pasal tu murah. Tapi yang pastinya jam genuine, berfungsi canggih dan kualitinya memang bagus. Itulah jam Casio. Murah-murah pun jam ni memang bagus. Tak la macam Toy Watch. Betul ke Saudara Asmar Dunia Jam?

"Apa cerita pakai jam plastik ni brader? Ini jam golongan muda rumaja... jam budak sekolah. Kata sorang collector kat aku. Senyum! Aku jawab - jam santai. Jam lasak. Jam hujung minggu. Jam pakai masa main badminton. Jam pakai masa main golf. Yang pastinya aku suka... wa punya suka la brader! He he...  Casio ni jenama hebat - pengekspot jam nombor satu dari Jepun. Diikuti oleh Citizen. Seiko jatuh nombor tiga. Manakala Orient berada di tangga ke empat. Itulah ranking pengeluar jam dari Jepun yang terkini. Kenapa Seiko nombor tiga? Haaa... peminat jenama Seiko pasti terkejut dan tertanya-tanya. Haaa... akan aku postkan nanti satu analisa kenapa Seiko berjaya dipintas oleh Casio dan Citizen. Tungguuuu..." - thetick-thetick

Tuesday, 7 June 2011

Next Review [BM]: Digi-Ana Version of Casio Riseman?

"Nak kata Casio Riseman - bukan! Tapi memang ada fungsi-fungsi sama dengan Riseman. Ada Barometer, Temperature, dengan Altimeter. Twin-sensor. Apa yang menyebabkan aku minat sangat kat jam Casio ni? Saiz dia lebih besar dari Riseman. Sudah tentu! Ikut trend semasa beb! Dan lagi satu, pasal ada analog time display - lebih senang baca berbanding full digital function yang ada kat Riseman. Warna hitam - memang kasual dan lasak. Ini model baru sampai. Ada ampat biji sajjee... kata Ah Hon kat kedai jam YK Fong Ampang Park. Tapi yang hitam ni paling mengancam! Kata hati aku.... apa lagi? Terus jumpa Kawanku... ambik fulus terus bayar. Harga tak la mahal macam Riseman. Memang model ni model baru dan aku cuma jumpa di YK Fong. Mungkin korang pun dah jumpa. Model 5167 Digi-Ana SGW-4WH1B2V ni aku akan review. Nantikan" - thetick-thetick


"Bek... lawa la!" kata Hassan Detikduabelas. Ini la jam favorite aku untuk pakai lepas ofis dan bersantai di hujung minggu... nantikan review jam murah ni...haha!

Thursday, 2 June 2011

Review: Seiko 200m Kinetic Diver SKA293P1

"Godjirra... godjirra... godjirra... Godzilla! It is a call sign given to those gigantic and hideous creatures walkin' on the Japanese neighborhood street. Same goes to Japanese watches namely the Citizen, some timepiece-crazy collectors called the renowned big diver - Citizen Eco-zilla and Auto-zilla. A big size watch, Panerai alike with minimum built of 44mm across our wrist. Seiko too… very fat fellow the much talk-about monster of the wrist called Tuna. But, wait a minute dude! This hunky diver looks big too! That was my friend's remarks when we first spotted this 200m Kinetic diver in retailers display about 3 or 4 years ago. Man! That is huge and masculine timepiece. Although slightly smaller than the renowned Tuna, this solid n' heavy diver really enticing! Swiped my card, the watch is mine. After couple of years in possession; I decided to post a pictorial review of this watch. LNIB – like new in box, I call it Seikozilla. Enjoy reading." - thetick-thetick


Seiko 200m Kinetic Diver SKA293P1


The 200m kinetic diver looks immense by its full stainless steel construction. This 2005 production is powered by the mass produced 5M62A 6 jewels Seiko Kinetic movement. Although not an adversary to Seiko’s new breed of Direct-Drive, the 5M62 is a reliable, robust, and proven quartz-mechanical breed of a modern watch movement. Hey dude, where is the crown? Most Seiko divers’ crown is positioned at 3 or 4! This model is among the first Seiko diver produced with crown at left position. However, this is not a lefty version where you have the standard opposite version. It is a single production design with left crown and push piece. The new version, the SKA371 model is produced with standard right crown and right push piece. Both old and new version comes with variation of black, white, and orange dial with option for rubber strap.
The watch case back is engraved with the famous Tsunami wave emblem to depict 200m ISO diving gear from Seiko. The serial number on the case lid shows that the watch was produced in the year 2005.
Lefty crown and push piece. A very sturdy looking construction. By design, both the crown and push the piece are well guarded by the case.
A view from the west side of the watch - the case, the scuba bezel, and the watch shoulder is so curvy like a massive dome. It is a very balance, symmetrical yet ergonomically designed as a modern rugged timepiece.
Embedded and near-leveled with the case; the scuba bezel looks very neat with smoothly engraved 5 minute elapse marker. Hence, the engraved minute timer is detailed with small dotted of index close to the thick hardened mineral crystal. I love the triangular shaped time elapse marker. The marker dot is covered and filled with Seiko luminous compound called the Lumibrite®.
Simple yet clean dial with skeletal hands! The 60 minutes index is almost vertical and circled on top of the dial - a two-piece dial construction. This makes timing visible to read from the side.
In shady places, the Lumibrite® is no doubt one of the best luminous compound ever produced by Seiko.
In the dark - glow and bright; green but bluish in color.
Solid as you can see - thick and well designed stainless steel bracelet matching the massive dome shaped watch case.
The case shoulder is so thick and measured at almost 32mm across. The lugs within is 22mm width; the toughest bracelet connecting shoulder I ever seen in Seiko production so far.
Underneath. The solid bracelet end-link fitted into the lugs firmly with the use of very thick Seiko spring bar for 22mm standard diver lug. To disintegrate the stainless steel bracelet, you just need to push a pin through the hole at both side of the watch shoulder.
Using standard Seiko diver bracelet clasp and buckle, it comes with wet suit bracelet extension.
Seikozilla wraparound my wrist; looks big but comfortable. Just that… it is heavy dude! You can really feel the weight if you wear it occasionally.
Another picture of the Seikozilla.
An internet file photo of the Seiko Kinetic movement Cal5M62A. Sorry, I do not wish to expose my own watch movement to the air yet. I just do not want the air to humidify the case and the movement as I believe it will affect the watch performance. Unless I am in a dust-free and low humidity room! He he… sorry, this is the only Kinetic watch I ever have. I am no expert in kinetic movement. I guess the accuracy is much like the quartz. 
The arrival of Siam goodies! I bought this "Matterhorn" leather strap from a friendly supplier in Bangkok. A pre-Vendome look alike Panerai strap in tan brown, 2mm thick, and 22mm width genuine calf leather. A worthy purchase through eBay.
Do you like Panerai diver’s watch with leather strap? I guess I like the combination of black dial stainless steel watch strapped with brown leather strap.
Looks classy… like the Panerai Luminor Marina series?
I don’t see any of this ‘lefty’ Seikozilla on display at the Seiko retailers nowadays. What happened? I believe the SKA293 is no longer in production - obsolete model I guess. The watch was retailed around RM 1,258 for stainless steel bracelet model when I bought it before. Now, the new version with rubber strap is priced around RM 1,500 plus. Although the new model produced with crown and push piece on the right, two things I recognize most about the two generation – the movement remains the same but the price gets higher! It is all about design. Although from the same DNA! What a DNA alteration!!! I guess Seiko and other watchmakers are good in that. That makes variety to offer. Well… if you like it! Own it.” – thetick-thetick