Sunday, 18 May 2014

4Sale: Seiko SNQ-135P1 Perpetual Calendar [SOLD]

"Haaa... ini laa jam yang paling malas. Biasa laa, tak payah kunci-kunci, tak payah goyang-goyang, dan tak payah jemur di bawah mentari untuk charge power dia yang macam Citizen Eco-Drive. Seiko Perpetual Calendar Calibre 6A32. Yang best giler tuu... haribulan atau calendar TAK PAYAH TUKAR SAMPAI TAHUN 2100!!! Dia tukar sendiri bekkk... tahun lompat 28 Februari kee, 29 Februari kee... dia set sendiri. Battery, ni memang sah wajib tukar laaa... 4 tahun sekali. Battery kereta pun ngkorang tukar! Dah tuu setahun sekali laa kalau nak adjust timing, jam ni cepat atau lambat (+/-) 4 minit setahun! +/- 20 saat sebulan. Tak caya, cuba calibrate pakai Atomic Time Clock... takpe, next article aku cerita pasal Atomic Time Clock nih. Yang paling tepat, 70 tahun +/- 6 saat jehh. Ada dua jam perpetual calendar nih, satu yang Diver model mula-mula, model lama... yang Dress Watch ni aku nak jual laaa kepada sesapa yang nak mengumpul jam-jam malas tetapi canggih.  Jam Perpetual Calendar nii Like New In Box. Ada warranty lagi. Aku rasa aku pakai tak sampai 10 kali. Aku pakai bila ada meeting jehhh... kena dengan pakaian aku laaa... Aku buat review sambil menjual. Sapa nak beli? Harga berbaloi. Pat-pat nye, sapa cepat dia punye..." - thetick-thetick



SPESIFIKASI BARANGAN
Brand & Model: Seiko SNQ-135P1 Perpetual Calendar
Movement: Seiko Calibre 6A32, Quartz - Perpetual Calendar, +/- 20s p.mth accuracy
Battery: Seiko SR927SW, 4 years battery life
Function: Hour, Minute, Second, & Perpetual Calendar Date
Setting Operation: Crown and Push-piece
Case: Stainless Steel, combi-finish polished and satin-brush
Case Dimension: 40mm diameter, 44mm lug-to-lug, 10mm thickness lid to top
Case Lug: 20mm
Crystal: Sapphire Crystal
Strap: Genuine Black Alligator Pattern Leather Strap 22mm lug, 20mm end, Seiko signed SS buckle
Water Resistant: 100m/10BAR
Kondisi: Like New In Box, ada lagi 3 bulan warranty (Thongsia, Seiko Malaysia)
JUALAN
Harga Jualan: SOLD
Kos Hantaran: C.O.D Kota Damansara atau tambah RM10.00 untuk Poslaju
Nota: Untuk jualan dalam negara sahaja (For Sale in Malaysia Only)
Contact: SMS ONLY 012-2399920 atau WHATSAPP 019-2646250; email atau komen di blog ini tidak akan di layan.


Nampak exclusive, macam jenis Seiko Premier grade...

Date aperture dia exposed. Tau pasal apa, haa bila setting nanti calendar disk tuu akan bergerak dengan sendirinya. Stepping motor kat movement tuu ada gear, akan digerakkan oleh IC (Integrated Circuit) untuk menetapkan tarikh yang sepatutnya. Canggih.

Crown dia lebih kurang 5mm, senang putar. Kalau model quartz yang sebelum nih kecik, untuk tangan orang Jepun. Crown guard dia solid kena dengan design. Ada setting push-piece at pukul 2.

Case - setting side. Crown, crown-guard, dengan push-piece.

Dial dia memang exclusive. Nengok index tuu... macam Grand Seiko! Jarum dia mengingatkan aku kepada jam Cartier yang guna blued-steel second hand. Clean dial, satin-finish.

Sebab 100m/10 BAR water-resistant, dia punya case lid jenih screw-type. Bukan snap-fit. Serial number censored heh! Tuan punya je yang tau.

Stainless Steel polished Seiko-signed buckle.

Seiko Lumibrite... jangan tanya la bekkk. Memang terang benderang. Kat tempat samar-samar pun terang.

Exclusive...

Complete set. Box, manual, warranty card, dengan jam sekali laaa...

"Tukar style blogging. Sambil menjual, kasi buat review. Apa cerita Atomic Time Clock nih. Nanti. Sabor. Aku guna dah dekal 10 tahun lebih. Guna untuk check dan calibrate jam-jam quartz. Sebetulnya Atomic Time Clock ni sesapa pun boleh miliki. Percuma jeh... Percuma!!! Memang punn, cuma download dan install kat komputer. Sebetulnya Atomic Time Clock ni digunakan oleh pengeluar-pengeluar gadget-gadget digital yang menggunakan micro-processor. Untuk session-timing processing clock. So program-program komputer atau mana-mana gadget boleh berfungsi. Kalau computer programmer baca article ni diorang paham laa... Tapi kalau penggemar dan pengumpul jam sure tak paham. Takpa, nantikan artikel sepenuhnya macam mana Atomic Time Clock ni membantu kita untuk check dan calibrate jam-jam yang menggunakan movement quartz, tak kira laa Solar-Powered kee, Eco-Drive kee, Digital timer kee... jam mekanikal auto-kunci pun bole gunaaa... tunggguuuuu.... Baca-baca gak, sapa nak beli bagitau heh!" - thetick-thetick

1 comment:

  1. ya..ya sold already..to jamaludin
    i likee...

    ReplyDelete