Sunday, 29 November 2009

Pengetahuan: Anatomi Jam Tangan Bhg. 2

Di dalam bahagian pertama, saya telah paparkan bahagian-bahagian utama sesebuah jam tangan. Mengapa ia dipanggil jam tangan? Sudah tentulah ia dipakai di tangan dan ada “tali” yang mengikatnya. Dalam bahasa Malaysia, memang tali lah perkataan yang paling sesuai digunakan untuk menunjukkan bagaimana jam dipakai pada pergelangan tangan kita. Macam tali pinggang dengan tali kasut lah, asalkan boleh ikat-buka sudah lah!

Nota: Sila klik pada illustrasi-illustrasi atau gambar-gambar supaya boleh dilihat dengan lebih jelas.

Strap & Bracelet
“Strap dan bracelet” adalah terminologi yang diguna-pakai oleh industri. Saya tidak mahu menterjemahkannya kepada bahasa Malaysia kerana ia mungkin “lain” dari maksud panggilan yang fungsinya. Memadailah kita panggil “tali jam”.

Strap adalah merujuk kepada tali jam (watches strap) yang diperbuat dari kulit, fabrik, getah, plastik, atau kombinasi dari bahan-bahan tersebut. Ia disambungkan ke jam menggunakan “spring bar”. Spring bar adalah batang besi yang berbentuk tiub di mana di dalamnya terdapat spring yang membolehkan bahagian tiub yang lebih kecil diameternya di kedua-dua hujung tiub bergerak anjal untuk mengunci strap yang dipasang pada lubang (pin hole) yang terdapat pada bahu (shoulder) jam. Keanjalan spring bar untuk memendek dan memanjang membolehkan strap dipasang dan dibuka semula.











Spring bar, mengikut saiz yang sesuai juga digunakan untuk mengikat buckle tali jam (watches strap buckle). Jam yang menggunakan strap dipasang pada pergelangan tangan dengan menyambung kedua-dua bahagian strap menggunakan buckle dan diikat dengan menggunakan buckle lock yang disekat pada lubang-lubang pada tali jam (strap hole) – senang cerita, seperti memakai tali pinggang.

Bracelet pula adalah merujuk kepada tali jam yang diperbuat dari bahan keluli (besi, emas, platinum, dan sebagainya) bersesuaian dengan bahan sesuatu jam itu dibuat. Kita biasa memanggilnya “tali besi”. Berbeza dengan strap, bracelet diikat pada pergelangan tangan dengan mengunakan clasp buckle atau bracelet lock. Pada permukaan clasp buckle inilah biasanya kita dapati jenama jam diukir (etching) atau di stamp. Pelbagai cara digunakan untuk memastikan bracelet diikat pada pergelangan tangan bergantung kepada pembinaannya (bracelet lock construction). Panjang atau pendek bracelet boleh disesuaikan dengan saiz pergelangan si pemakai dengan mengunakan spring bar yang dipasang pada satu hujung bracelet. Spring bar akan disekat pada bracelet lock atau bracelet buckle mengunakan beberapa extension pin hole. Memandangkan saiz bracelet sudah dikunci menggunakan extension pin – bahagian clasp/deployment yang diintegrasikan bersama buckle membolehkan jam tangan dipasang dan ditanggalkan dengan selesa. Clasp/deployment yang bersifat seperti buku yang boleh dibuka dan ditutup membolehkan bracelet memanjang dan memendek bagi memberi ruang untuk jam disarung ke pergelangan tangan. Bergantung kepada pembinaannya, ada clasp/deployment yang mempunyai dua lipatan buku bersebelahan ataupun dipanggil double deployment.

Sepertimana strap, bracelet disambungkan pada bahagian jam menggunakan spring bar. Bergantung kepada pembuatan sesebuah jam tangan, ada bracelet yang disambung menggunakan skrew. Di bahagian shoulder jam biasanya akan dibuat lubang untuk mengikat bracelet dengan menggunakan skrew tersebut. Bahagian yang menyambungkan bracelet dengan jam dipanggil bracelet shoulder. Bracelet shoulder digunakan bukan setakat untuk menyambung malah untuk menutup bahagian lug sesebuah jam bagi kelihatan kemas. Pembuatan seperti ini dipangil disintegrated bracelet. Integrated bracelet pula adalah sebaliknya di mana bracelet shoulder dibina bercantum di kedua-dua hujung bahagian penyambung bracelet kepada jam tangan.



















Seterusnya, kita akan mempelajari bagaimana jam tangan berfungsi dan teknologi-teknologi yang digunakan dari awal pembuatan jam tangan sehingga ke hari ini.

Saturday, 28 November 2009

Pengetahuan: Anatomi Jam Tangan Bhg. 1

Saya gunakan perkataan anatomi (English: anatomy) kerana ia lebih difahami oleh kebanyakkan kita. Bila disebut human anatomy, kita tahu ia merujuk kepada bentuk, anggota, bahagian-bahagian dalaman badan manusia, dan fungsi-fungsinya. Apabila kita menghuraikan anatomi sesebuah jam tangan, kita tidak dapat lari dari menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa penghantar teknologi dan panggilan-panggilan yang digunakan (horological term).

Nota: Sila klik pada illustrasi-illustrasi atau gambar-gambar supaya boleh dilihat dengan lebih jelas.

Anatomi Sesebuah Jam Tangan
Sebagai permulaan, eloklah kita kenali struktur asas sesebuah jam tangan itu. Kenali bahagian-bahagian utama yang ada padanya. Untuk memudahkan pemahaman anda, sila lihat illustrasi grafik yang saya sendiri buat seperti di bawah.



Jam Analog & Jam Digital
Haruslah kita ketahui bahawa terdapat dua jenis jam tangan yang lazimnya digunakan sebagai penunjuk waktu ataupun pengukur masa. Kedua-dua jam ini kita biasa melihatnya. Jam analog adalah jam yang mengukur masa dan menunjukkan waktu dengan menggunakan jarum (jarum jam) – saat, minit, dan jam (hour). Ada pula yang menunjukkan waktu kedua (second time zone) dan waktu GMT (Greenwich Mean Time) dengan tambahan satu lagi jarum khas. Tarikh (kalendar) juga boleh ditunjukkan dengan menggunakan jarum. Secara lumrahnya, jam tangan analog lebih mudah dibaca. Dengan sekali pandang kita boleh mengagak waktu ketika itu, walaupun hanya dengan dua jarum – jam dan minit.


Pukul berapa datuk harimau? Agak-agak pukul berapa? 10 lebih?

Jam digital adalah jam yang menggunakan paparan LCD (liquid crystal display), mengukur, dan menunjukkan masa dalam betuk nombor dan text (alpha-numeric). Dengan paparan digital alpha-numeric, ia mampu menunjukkan masa dalam kiraan jam, minit, dan saat. Ada juga jam yang mempunya kombinasi analog dan digital ataupun dipanggil ’combi watch’.



Jam Analog: Dial, Register, Marker
Permukaan jam yang mempunyai tanda atau skala ukuran waktu adalah apa yang dipanggil ’dial’. Berlainan daripada jam digital yang mempunyai paparan LCD yang berbetuk empat segi (kebanyakkannya), jam analog secara umumnya berbentuk bulat. Sebagaimana prinsip jarum jam yang berputar (dipanggil putaran jam atau clockwise), dial berbetuk bulat untuk memudahkan pengiraan masa dan menunjukkan waktu dalam kiraan saat, minit, sehingga kepada jam (hour).

Untuk jam penyukat masa analog atau ’chronograph’ (sebahagian kita memangilnya stop-watch), ia mempunyai beberapa dial kecil untuk mengukur skala masa tertentu sama ada saat, minit, mahupun jam. Dial-dial kecil ini dipanggil ’register’ ataupun ’counter’. Setiap register ataupun counter mempunyai satu jarum penunjuknya sendiri. Namun begitu, dengan kemajuan teknologi dan kemahiran pembuatan jam-jam analog, ada register atau counter yang mempunya dua skala dan dua jarum penunjuk di dalamnya. Ini boleh didapati pada jam-jam mekanikal mewah yang berada di pasaran.



Ada pula jam yang mempunyai marker atau penunjuk skala yang tidak berbentuk bulat. Dengan jarum yang bergerak dua-hala kiri dan kanan, penanda bentuk kon atau kipas akan kita termui. Kebanyakkannya menunjukkan tahap kuasa simpanan (power-reserve mark, reserve de marche) sesebuah jam mekanikal. Ada juga yang menunjukkan tarikh atau kalendar.



Sambungan seterusnya di bahagian kedua.

Pengetahuan: Pengenalan Kepada Jam Tangan

Setiap orang pasti mempunyai satu jam tangan. Untuk mengetahui waktu, kita tidak dapat lari daripadanya. Selain dari jam tangan; kita boleh ketahui waktu dari telefon mudah alih kita, jam dinding di dalam bilik, atau pada dashboard kereta. Kalau tiada langsung, tanya sahaja kepada sesiapa yang mempunyai alat pemberitahu waktu ini. “Brader, pukul brapa sekarang?”.

Sebagai peminat dan pengumpul jam tangan, saya dapati banyak artikel-artikel di Internet, buku-buku, dan majalah mengenainya yang boleh kita pelajari. Semuanya dalam Bahasa Inggeris.Setelah belasan tahun mengenali dan mencintai jam tangan sebagai satu hobi, saya terpanggil untuk menulis blog mengenai jam tangan ini dari sudut “horology” dan budaya yang wujud disekitarnya. Apatah lagi, sehingga kini saya belum lagi terjumpa buku-buku atau majalah mengenai jam tangan atau pengetahuan horology di dalam Bahasa Malaysia. Kalau ada pun, cuma dari penulis-penulis blog dari saudara-saudara kita di Malaysia dan Indonesia (akan saya senaraikan kemudian untuk rujukan bersama). Blog-blog ini lebih fokus kepada review dan jualan jam tangan mahupun jam poket dan jam meja (desktop clock atau desk clock).

Ada orang pakai jam tangan pasal dia nak tahu waktu – betul. Ada orang pakai pasal status! Ada orang pakai jam tangan pasal ia adalah "fashion and accessories" yang perlu ada pada seseorang. Ada yang beli jenama mahal kerana "investment" – jam edisi terhad dan unik umpamanya. Ada pula yang beranggapan jam tangan itu walaupun mahal memang ada harga jual (resale value) semula, tersesak boleh gadai! Orang beli jam tangan baru. Ada orang suka jam second hand... ha ha ha, macam aku lah! Ada yang suka jam antik – vintage. Sah, aku katagori ni la jugak... Ada pulak yang nak melaram, pakai jam tiruan (fake watches) tak kira la dia kata 1st grade copy, AAA, replica, Japanese movement, enjin Swiss, Swiss grade, Petaling Street mariiii, dan bermacam-macam kategori. Ada pula segelintir yang membeli jam kerana tema pada jam tangan itu (themed watches). Orang kaya, orang ada duit, pakai jam mahal – jam jenama mahal. Tak semestinya, kekadang orang kaya pun pakai jam tangan tiruan! Aku yang tak seberapa ni nak jugak jam berjenama, aku pakai second hand pun takpa. Amat menarik sekali!

Amat menarik sekali... memang menarik. Kerana itu lah ada ramai orang yang suka memiliki pelbagai jam tangan – tidak semestinya dia seorang pengumpul (collector). Ada pulak memang boleh dipanggil sebagai gila jam! Extreme, tetapi memang ada. Persoalannya sekarang, sejauh mana kita mengetahui perkara-perkara yang patut kita tahu mengenai jam tangan? Jika orang minat kereta. Mereka pasti tahu tentang kereta. Kereta jenis apa? Bagaimana enjin berfungsi dan bagaimana membaikinya? Nak servis di mana?

Begitu juga jam tangan. Jika anda pengumpul dan pencinta jam tangan, sudah pasti anda ingin mengetahui ilmu mengenainya (horology). Tidak rugi mempelajari sesuatu yang kita minat. Orang panggil dial kita panggil tanah! "bang.. bang, jam yang saya nak jual ni tanah dia warna biru... cantik lagi". Orang panggil shoulder kita panggil telinga! "Sorry la bang, tali besi ni tak bole nak pasang la. Dia punya telinga tinggal satu je!". Ha ha ha... macam-macam panggilan. Memang orang Malaysia kaya dengan bahasa. Tidak mengapa, ini cara kita. Namun eloklah kita pelajari asas-asas mengenai jam tangan.

Dengan sedikit pengetahuan yang ada, saya akan cuba membawakan tajuk-tajuk mengenai asas jam tangan dan tips-tips mengenainya untuk dikongsi bersama. Saya juga sedia menerima komen-komen daripada anda. Lebih meriah. Tick... tick... tick...


"Sir, watches sir.. Mam, watches for you mam?". Petaling Street atau pun PS Boutique syurga jam tiruan di Kuala Lumpur. "Ehh, gua suka, gua punya pasal la"... "Lolex, yaa.. we got lolex".

Thursday, 26 November 2009

Exploring Horology Part II

“Wrist watches, there are plenty-many and they are not the same. In general, they are just devices that tell the time. But, in niche perspective, watches are just like shoes. We have office shoes, casual shoes, jogging shoes, etc. What time is it now? If you are not wearing any watches on your wrist right now, try to look around you. On the car dashboard, a clock hanging on the wall in your room, on your desktop, or… dude, what is the time now? Ask someone near you. Wait a minute… why can’t you read the time on your mobile phone?” –nowadays, time telling is convenient and inexpensive!

Japanese made quartz. Swiss made quartz. They are two horological (technology used in watch-making) world that thought me different story. Simple maintenance lessons like replacement of the watch battery, the quartz movement, and the most important one is the value. The watch value! Yeah, I can still remember the counter staff at Cash Converter told me about the mechanical watch.

My First Mechanical Watch
I am just ordinary person and I earn average income. I do not have plenty of cash to splash on my hobby. So, I decided to buy a mechanical watch, a Japanese mechanical should be affordable. Where to buy? I went to a watch shop (Rainbow Watch) in Ampang Park Shopping Complex. It is a watch shop where I get to know a humble watch repairer named Mr. Lee. He does sales too! The shop where he work does not sell Swiss made watches. Firstly, upon my arrival to the shop I test him on the plenty Japanese mechanical watches on display - Seiko, Citizen, and Orient. “Boss, which one do you recommend? Price, we can ‘kawtim’ later”. “Seiko laaa… Seiko got the best engine ma. Get the automatic, no need battery. As long as you move your hand haa… the engine moves. So no need to use battery”, he answered me. “Ooo… how long will the time-keeping last?” I asked him again. “Japanese watch like Seiko automatic if you wear one day, the next day without wearing, put on your desk, it still runs. Last for one or two days and if you wear again it runs continuously. If the watch die (stop), you just shake it then it will move again”. He is making technical sales!!!

Ok, let me choose”, I revered back to his suggestion. Browsing through the glass display, I spotted a watch looks sporty, sturdy, with steel bracelet – an automatic Seiko diver’s watch. I guess this is going to be my first mechy! An automatic, 21 jewels, day-date, and water resistant watch. We manage to settle the sales with good discount, cash payment. After dismantling and adjusting the steel bracelet to fit my wrist, the sales assistant packs everything into a box. No way, I take out the watch from the box, wear it straight away. It’s a new watch, live with it soonest as you pay - impatient! Get to know your new goodie.

Being inquisitive, I ask Mr. Lee again. “This watch is using what engine ha Mr. Lee?” May be because he is happy with my purchase, he gave me an answer with long elaboration. The watch is using the Seiko 7S26 automatic movement. According to him, it is one of the most stable watch movement produced by Seiko and it has been a preferred movement to power wide range of Seiko automatic watches, especially the famous Seiko 5. Actually he is right and honest about it. Through Internet surfing I found that the 7S26 have good rating among Japanese mechanical watch enthusiasts.

My first 'mechy'. A Seiko diver model SKX031K with 7S26A movement.

Automatic, Self-winding, Hand-winding, Manual-winding
Ever since I bought the Seiko automatic diver, I started exploring the mechanical timepieces. I browse through the Internet and I spotted a few terminologies being used and they confused me! The mechanical movement description: automatic and self-winding. And then, I found another two – hand-winding and manual-winding. What are these terminologies referring to? In one of the article, I read about the basic watch mechanics. Not like quartz that uses the battery, ‘winding of the movement barrel’ is the basic principle to power a mechanical watch.

Automatic or self-winding means when the watch strapped on our wrist and as and when our hand moves, the watch will wind by itself. The power to wind comes from a ‘rotor’ integrated with the movement. We can force the winding by shaking the watch! Hand-winding watch do not have rotor. The barrel is winded by winding the ‘crown’ of the watch. (In Malay: jam kunci, nak hidupkan jam ni kena kunci pengunci jam., May be because we have to wind the crown ourselves – using our hand, so the horologist called it hand-winding. Hence, we do it manually so the terms manual-winding is used.
 The Seiko 7S26 automatic movement. The top quarter plate is what called rotor.

My quest continues. I am thinking about Swiss mechanical... tick, tick, tick!

Monday, 23 November 2009

Exploring Horology Part I

Every single watch or clock dial starts with a marker - a point where the counter starts. Be it Roman ‘XII’, Arabic ‘12’, logo, or any kind of markers set for measuring time (chronometer). I have problem with this. Where to pin a marker to start my blog writing!?

Horology, what? I believe many watch enthusiasts do not know what it means. From wikipedia: Horology (from Greek ώρα, "hour, time"; and λόγος, logos, "study, speech"; lit. the study of time) is the art or science of measuring time. Clocks, watches, clockwork, sundials, clepsydras, timers, time recorders and marine chronometers are all examples of instruments used to measure time. I am not a horology doctorate to elaborate this terminology. Precisely it should be enough for watch enthusiast like me (may be you too) to understand!

Not everyone can remember their first time telling gadget! I still remember. I got one when I was 10 years old, not as a birthday gift from my beloved father (late father, May God bless him) but something I need because most of my friend has it. I pester him to buy! I grow up in a lower-middle income group in Kuala Lumpur (KL), the capital city of Malaysia. For ordinary family like us living in KL in the 70s, Chow Kit is the best place to shop. That is where I got my first watch. The watch shop still exists - near to the pedestrians crossing bridge same row with the Bata shop. My father bought me a Citizen Digital Quartz watch. I can’t remember exactly how it looks like but similar model is still available in the market today. It comes with LCD (liquid crystal display); digital number to tell time, day and date; and two or three integrated push buttons around the watch case. The most interesting feature was that it produces digital alarm… tit-tit, tit-tit, tit-tit!
The 70s marked the era of quartz watches driven by the Japanese watch companies. The advent starts after Seiko invented the first quartz wristwatch named the Seiko-Astron (circa 1969). Through out my school years, I own several quartz watches mostly the dominant Japanese brands – Seiko, Citizen, Adec, Orient, and Casio. These are digital and analog quartz watches and they are cheap watches that I can afford to have.

As I pursue my tertiary education, I got extra spending power with some part time job and scholarship. I bought my first Swiss Made watch – a Zodiac quartz watch that cost me a couple of hundred (almost RM700.00). I still have the photo, but not the watch anymore. After several years, I sell it to Cash Converter. I turn it into cash to buy another watch. What I learn from having this Swiss quartz time piece is the impetus for me to learn more about watches! Hence, bring me into the true horological world.

At one time, my Zodiac runs slow. It does not tell the time accurately. Then I find out from one of the watch repairer that it needs new battery (as quartz watch powered by battery). OK, let it replaced. Surprisingly, not even a year after the battery replaced the watch shows inaccurate timing with inconsistent move on the second hand (watch hands). I went to another shop and the watch repairer told me that Swiss quartz watch use Swiss battery! The one replaced earlier was a Japanese made battery. No wonder (lesson learned!). The watch was then replaced with a new Swiss standard ‘Renata’ battery.

Left: The Blue Zodiac is a "twin-design" to Tag Heuer Formula 1. Right: The famous Citizen Digi-Ana Combo Chronograph.

I have other quartz watches with me and the Zodiac strap on my wrist as my alternate sport watch. I have Citizen “digi-ana combo” (famous in the late 80s) which I use more frequent. After sometime I found that my Zodiac didn’t move at all! Must be the battery dry-out! I took the watch to another watch repairer. This time I learn a costly lesson. The battery run-out for more than a year and it was never taken out from the watch. The cell battery acid was discharged and affecting the circuit in the quartz movement (movement, many call it engine!). As a result, I was proposed to change the watch movement with a new one! With workmanship charges, it cost me around RM80. Another question! Why the Swiss quartz watch so expensive but the movement so cheap? The watch repairer told me that most of the Swiss made quartz watches are using ETA movement. The ETA movement is common to Swiss made quartz watches and watch price depends on the brand popularity.

Lastly, I decided to sell my Zodiac for cash so I could buy another watch. At time when I make my offer to sell at Cash Converter outlet I learn the most valuable lesson - the value of a watch. My offer comes complete with box, additional bracelet, papers, and certificate of purchase. The purchase value was less than RM200 although it was well maintained, cleaned, and show accurate time-keeping. “Sir, although yours is a Swiss made branded watch, it is a quartz watch and quartz watches relatively do not have good resale value compared to mechanical watches”, the counter staff at Cash Converter told me.

I guess this story is enough to start my blogging subject on horology. It is my true experience, the impetus that brings me deeper in getting to know about watches, chronometer, and horology. All the jargons and terminology written at the above will be further explained in my next article. Stay tune! Blogging starts ticking... tick, tick, tick...