Wednesday, 16 January 2013

Mengimbau Seiko SKZ325K1 “Stargate” Diver

"Aku tak tau lah mengapa. Page view untuk Seiko Stargate ni dah nak dekat 10,000 dah. Baru perasan tadi bila nengok statistik blog nih. Artikel yang aku siarkan pada awal tahun 2011. Dah masuk 2 tahun berkumandang di blog nih. Kebanyakan yang baca bukan dari Malaysia, tapi dari negara luar terutamanya Amerika dan Eropah. Mungkin pasal artikel tu bahasa inggeris. Setiap hari ada saja orang akan baca. Mungkin kat belah wilayah sana takde model ni. Ke, memang untuk pasaran Asia sahaja! Ada ura-ura (melalui forum) yang mengatakan ini lah model pengganti SKX diver! Aku rasa mungkin jugak... pasal sekarang ni banyak dipamer di dalam kandang-kandang kaca kat kedai jam. Dulu mula-mula Hassan Bek D12 dapat pun macam beli rokok seludup. Susah dapat. Kat Filipina, model ni memang famous di kalangan peminat dan penyelam-penyelam skuba. Aku tak berani la nak komen lebih. Kalau betul la ini model pengganti atau DNA terbaru dari siri penyu-penyu Jepun dari siri 6000, 7000, sampai ke SKX... ada kemungkinan. Kita tunggu dan lihat. Gamaknya model SKX akan makin pupus!" - thetick-thetick

Stargate... memang nampak macho, masculin. Pengganti SKX diver?

James Bond... SKX007P, tak jemu mata memandang.

Jam dan artikel menduduki tahta blog ni sampai sekarang... ramai yang baca. Ramai yang browse melalui Google untuk keyword SKZ325K1 dan Stargate. Siapa la yang mula-mula bagi nama Stargate nih?

"Seiko Monster dah berubah wajah... model asal dah disolek kepada wajah baru. Warna lip-lap. Jam James Bond dengan Monster ni aku kira dua model Seiko mampu-milik yang sememangnya popular. Siapa yang ada, simpan la baik-baik. Cuma si Monster tuu, model awal lebih mantap. Bezel lama guna cast-metal, yang sekarang dan terbaru macam guna nickel-plating. Cuba gosok pakai autosol kalau berani... haaaa sure lelama jadi kuning macam tembaga! Ada yang buat, dah kena... So, taukeh jam jangan la naikkan harga model-model Monster yang lama tu yea... hehe." - thetick-thetick

Monday, 14 January 2013

4Sale: Timex Military Quartz LNIB [SOLD]

"Aku pakai jam ni sekali-sekala jeh. Buat main golf. Itu pun aku pakai tali getah. Tali ori canvas aku simpan dalam kotak. Banyak la pulak jam quartz. So sesapa yang minat, nak beli. Kasi SMS kat aku 012-2399920. Ada 9 bulan lebih lagi warranty. Sempoi-sempoi, jam Timex Military quartz ni dia punya spec ada kat bawah gambar-gambar nih. Rupa jam ni mirip jam military Timex tahun 60an - jam kunci yang pernah aku ada dulu. Cuma yang tu case dia black coated stainless steel. Yang ni plastic" - thetick-thetick









Spesifikasi Barangan
Model: Timex Military Quartz Indiglo
Ref. No: 214364
Water Resistant: 50M
Movement: Quartz Timex
Case: Plastic, 38mm diameter
Case Back: Stainless Steel
Crystal: Acrylic
Strap: Military Canvas, Timex S/S Signed Buckle
Kondisi: Like New in Box
Nota: Jarang digunakan, berkeadaan baik. Ada calar sedikit pada crystal. Datang bersama kotak, warranty card (ada lagi 9 bulan lebih). Ada luminous pada marker, Indigo light untuk bacaan di dalam gelap.
Jualan
Harga Jualan : SOLD to Mohd. Azinuddin, Kota Bharu, Kelantan. Terima kasih.
Kos Hantaran: C.O.D. Kota Damansara atau tambah RM10.00 untuk Poslaju
Nota: Untuk jualan dalam negara sahaja (For Sale in Malaysia Only)

Tuesday, 8 January 2013

Review [BM]: Balmer Monster Diver

"Balmer? Jenama yang selalu aku nampak kat kaca pameran kedai-kedai jam yang biasa aku masuk. Sifu aku Mr. Lee ada bagitau jenama ni pakai movement quartz Seiko Epson dengan Miyota. Yang model automatic pakai Miyota Clone Made in China. Ntah cammana, aku terserempak dengan satu model yang memang bentuk dia familiar. Macam Schaumberg ada... cam Nauticfish pun ada... cam Kobold pun ada. Bagi aku kualiti dia tak jauh beza dengan jam Invicta diver yang guna movement Jepun. Besar bekkk... saiz dia 56mm lugs-to-lugs! Dari jauh nampak cam jam diver kelas mewah, menarik! Aku buat review sempoi-sempoi bahasa untuk tatapan ngkorang semua. Berapa harga? Ngkorang cuba la risik-risik kat kedai jam. Model baru tahun 2013. Penghujung 2012 baru masuk kedai. Kata taukeh kedai..." - thetick-thetick



BALMER QUARTZ "MONSTER DIVER"
Setelah diperiksa, spesifikasi si Balmer Monster ni seperti tersenarai di bawah:

Jenama & Model: Balmer 7773
Movement: Miyota 2405 Japan Quartz, Day-Date
Water Resistant: 3 ATM/30 Meter/98 Feet
Case: Stainless Steel; 56mm lugs-to-lugs, 48mm diameter, 9mm height
Crown: Ruggedized, 5mm diameter, push-pull type
Bezel: Stainless Steel; uni-directional, 60 click, luminous paint graduation marker
Dial: glossy black paint with second marker, baton-numeral luminous minute-hour marker with rectangle calendar window
Case Back: Screw type lid with water-resistant gasket
Crystal: Thick dome mineral glass
Strap: Cowhide leather 5mm (end) to 3mm (end) thick, stainless steel 'tongue' buckle 


Nengok crown dia. Kemas. Mantap. Ngam-ngam duduk tengah-tengah crown protector.

Tebal giler bezel dia. Ada luminous marker lagi... nampak cam jam Nauticfish!

Cuba ukur ikut kayu pembaris tu! Mak ai, godang jam nih.. kata orang minang. Kalau orang tegganu... sapok besorrr...

Buckle ada signature... macam logo kereta Bentley.

Walau tak seterang Seiko Monster, Balmer Monster punya bezel bole nyala tauuu....

Nampak rugged... nengok dari tepi nampak macho. Sapa besar? Jam ke tangan aku?

Pergelangan tangan aku saiz sederhana... jam tu memang la besar. Lagi mau tanya... haiyyaa!

'Clean Dial'... simple but monstrous!!!

"Bek, aku tau jam tu besor. Tak tau kat mana nak gantung... kata Hassan D12 melalui SMS setelah mendapat perkabaran tentang jam Monster Balmer nih. Aku minat, aku suka, aku pakai... apa ngkorang kisah? Kan H4U tu heterogeneous.. kepelbagaian. Janji jam... pasang kat mana pun tak kisah. Janji bole bagitau... pukul berapa datuk harimau? He he!" - thetick-thetick