Wednesday, 29 December 2010

Awas Jam 2nd Hand & New Old Stock Tiruan

"Bek, ramai kawan kita dah terkena. Itulah luahan saudara Hassan Detikduabelas kat aku dua minggu lepas. Aku perasan benda-benda nih... cuma taknak komen pasal orang carik makan. Tapi kepada penternak-penternak yang mengeluarkan modal untuk membeli jam-jam yang rasanya nak disimpan pakai... maka aku buat la lapuran ni untuk tatapan bersama. Hanya jauhari mengenal manikam. Hati-hati. Aku pun pernah terkena." - thetick-thetick

China Made - China Fake
Hampir kesemua peminat-peminat dan pengumpul jam mengetahui akan kepakaran negara China untuk menciplak apa jua teknologi yang ada dari serata dunia - terutamanya jam tangan. Tidak ramai mengetahui bahawa movement jam ETA Swiss 2824-2 dan 2836 variant sudah diciplak hampir serupa dengan yang asli/genuine. Dan kebanyakan jam-jam tiruan automatik keluaran China menggunakan movement Miyota 6200/6002 yang diciplak. Selalunya jam-jam tiruan pelbagai gred hanya tertumpu kepada jenama Swiss. Namun sejak kebelakangan ini jam-jam tangan dari Jepun seperti Seiko, Citizen, dan Casio menjadi mangsa. Ini mungkin disebabkan production plant jenama-jenama ini beroperasi di negara China maka proses menciplak makin menjadi-jadi. Seiko terutamanya mengeluarkan casing untuk model jam-jam tangan quartz dan kineticnya di negara China. Casio pula membuat model-model yang tertentu sepenuhnya di China dan Thailand. Kerana itu fake atau replica model-model jenama ini adakalanya tidak jauh beza atau tidak dapat dibezakan dengan jam asli. Bahkan, menggunakan movement yang berkeupayaan hampir sama dan ada yang menggunakan movement yang sama.

Vintage dan New Old Stock Tiruan
Pengeluar-pengeluar dari Switzerland banyak mengeluarkan model re-edition mungkin kerana tema pada model tersebut ataupun mungkin kerana keunikan dan popularnya sesuatu model. Kerana itu dikeluarkan semula - re-edition. Jenama dan model Rado Diastar adalah salah satu keluaran re-edition yang kini mendapat tempat dikalangan peminat-peminat jam tangan moden adakalanya dianggap sebagai vintage dikalangan peminat jam-jam otai. Disebabkan ia kelihatan baru tanpa cacat-cela. Ramai yang tidak meragui keasliannya dan melabelkannya sebagai New Old Stock (NOS) untuk dijual atau dibeli. Tahukah anda bahawa terdapat banyak Rado Diastar tiruan terpampang di blog-blog, lelong.com, mudah.com.my dan website-website jam replica! Memang hampir serupa dengan yang asli. Ada yang menggunakan movement ETA 2836 (warna keemasan) fake dan China faked Miyota. Ada bisik-bisik yang saya terima mendapati banyak juga Mido Commander yang kononnya NOS adalah fake vintage atau juga dilabel sebagai re-edition.

Rado Diastar tiruan. Nampak vintage - New Old Stock? Hati-hati brader otai!

Di dalam beberapa blog dan iklan di mudah.com.my, terdapat model Citizen Eagle (vintage atau NOS!) yang agak pelik dari segi rekabentuk keluarannya. Rekabentuk jam diver Citizen tahun 80an mahun pun 70an tidak lah se moden yang yang terpampang di gambar dibawah.Cuba bandingkan dengan Tudor Hydronaut II diver keluaran tahun 2007. Siapa tiru siapa? Memang Tudor Hydronaut II ada yang diciplak. Bahkan casingnya turut digunakan oleh pengeluar-pengeluar jenama murahan lain menggunakan quartz movement. Dan, mungkin juga penjual rojak yang merojakkan dial jam Citizen lama dengan casing rekabentuk Tudor ini. Di dalamnya? Didapati ada yang menggunakan movement Miyota 6002 dan ada pula yang menggunakan China Made Miyota.

Siapa tiru siapa? Ada ke Citizen macam ni dalam katalog?

Nah, nengok kat belakang nih... enjin mana la pulak dia pakai?

Movement miyota 6002 yang asli terdapat engraving pada rotor plate. China made fake miyota dicetak (lama kelamaan tanggal/padam) dengan perkataan Citizen atau Miyota, winding direction/arrow, dan 21 jewels. Jadi, apabila ingin membeli untuk menjual atau membeli untuk koleksi, hati-hati. Banyak NOS yang memang boleh disangsikan keasliannya.

Second Hand/Pre-owned Japanese Watch
Lihat gambar Casio Edifice di bawah ini. Apa firasat anda apabila seseorang menyatakan ia adalah jamter pakai dan ingin dijual? Pre-owned atau second hand. Itulah tajuk jualan utama di mudah.com.my mahupun di lelong.com.my.

Casio Edifice - Made in China. Genuine pun buat kat China!

Walaupun tiruan, ada hakikatnya dari luaran hampir 99% menyamai dengan yang asli. Mungkin kerana model asli dikeluarkan di China maka untuk diciplak memanglah mudah. Di dalam? Sama. Menggunakan movement chronograph quartz Miyota. Ada dua jenis movement yang digunakan mengikut konfigurasi chronograph. Ada yang menggunakan movement Miyota OS10 dan OS11. Ini kategori mana? AAA? Atau superfake!?? Bezanya cuma harga. Dan ada yang dijual dengan box set termasuk manual dan warranty card! 

Seiko tidak terkecuali. Lihat gambar di bawah. Seiko Velatura. Ada yang menawarkannya sebagai second hand. Alasan yang diberi kenapa dijual adalah untuk upgrade koleksi atau memerlukan wang. Harga yang ditawarkan berlegar di sekitar RM450 hingga RM650. Harga yang asli hampir kepada RM1,900. Boleh caya ke brader? Yang pastinya, gambar-gambar yang diposkan untuk iklan datang dari sumber yang sama. Dari website-website yang menjual jam replica dari China.

Seiko Velatura tiruan. Siapa ada? Movement hapa dia pakai nih...habaq mai kat cek!

Selain jam tangan quartz, jam automatik Seiko turut dicetak-rompak. Mak ai... Seiko diver SKX model yang menggunakan movement 7S26. Kononnya! Kebanyakannya menggunakan China Made Miyota dan pernah diiklankan di mudah.com.my sebagai second hand atau jam lama. Kalau di lelong.com.my, cuba anda search. Memang banyak dan dijual pada harga sekitar RM80 menggunakan tali getah Z22 tiruan. Pernah dibisikkan pada saya beberapa bulan lalu, jam yang serupa pernah tersesat di dada-dada blog penjual jam lama atau baru.

Fuyyooooo... siap ada print Made In Japan! Fake Seiko Diver.

Kepada peminat Seiko diver, apa komen anda?

Kesimpulan
Untuk pembeli-pembeli dan pengumpul jam tangan, tepuk dada tanya selera. Nak beli, beli lah. Pilih yang mana suka ikut budget masing-masing. Untuk penternak-penternak jam vintage, hati-hati. Untuk yang membeli untuk menjual, pastikan yang genuine. Jangan nanti pembeli komplen, mintak pulangkan duit jam. Inilah bahananya apabila Seiko dan Casio beroperasi di China. Proses menciplak lebih mudah. Nah kau, Miyota memang membuat dan menjual movement sahaja. Sesiapa sahaja boleh membeli untuk mengeluarkan jam jenama sendiri menggunakan pelbagai jenis movement mereka. "Junkers Made in Germany" dan "Invicta Japan Movt" masih bergantung kepada movement Miyota. Turut menggunakannya adalah jenama-jenama designer (designers' brand) seperti Nautica, Adidas, Tommy Hilfiger, Elle, Guess, dsbg. Titus, jenama swiss turut menggunakan movement Miyota. Ini terdapat pada model-model yang dikeluarkan di Hong Kong. Banyak dijual di rangkaian kedai City Chain di Malaysia, Singapura, dan Hong Kong.

"Bek. Ko nengok gambar enjin Rolex transition model nih. Ori ke tak? Tanya saudara Hassan Detikduabelas selepas hantar MMS gambar movement sebuah jam Rolex otai. Sorry, gambar aku dah delete takble nak post kat sini. Kompom, jam ciplak... pasal apa bek? Tanya Hassan. Aku jawab selamba jeh...jam Swiss tahun 1920an sampai 1930an mana ada engraved Swiss dekat movement plate. Biasanya dia engrave Suisse. Dan lagipun logo Rolex dengan movement number takde... he he. Nasib baik la sahabat kepada saudara Hassan tu tak beli. Kalu beli sesenang jeh terbang seribu lebih.... hati-hati bila beli jam otai. Pasal harga vintage mahal. Rojak mamak memang sedap. Kena jam rojak haru bebbb!" - thetick-thetick 

Monday, 27 December 2010

Tips: Mengapa Jam Tangan Anda...

"Bek. Aku tak tau laa... customer aku nih baru jeh nak main jam-jam vintage. Risiko. Kekadang jam tu elok kat tangan kita, sampai kat customer rosak pulak bek! Apasal itu? Apasal ini? Itulah luahan saudara Hassan Detikduabelas kat aku baru-baru nih. Berdasarkan pengalaman aku, setiap kali jam tangan kita memberi masalah, pasti ada simtom-simtom yang boleh diagak apa ke bendenya yang rosak dalam jam tu. Haaa... baca la tips-tips kat bawah nih. Simple diagnostic". - thetick-thetick

Untuk mengenalpasti masalah pada jam tangan anda adakalanya memerlukan pengalaman dan pemikiran logik. Samada jam tangan mekanikal ataupun quartz, asas operasi jam-jam tangan ini perlu diketahui terlebih dahulu. Ini akan memudahkan kita mengenalpasti masalah operasi sesebuah jam tangan. Tersenarai seperti berikut, pertanyaan (Q-Question) dan keberangkalian (P-Probability) yang mungkin menyebabkan masalah pada sesebuah jam tangan.

Q1: Jam Tangan Mekanikal Bergerak Terlalu Cepat (Walaupun Sudah diperlahankan)
P1-1: Hairspring sudah rosak/bengkang-bengkok.
P1-2: Hairspring sudah putus dan disambung semula pada stud. Kependekkan menyebabkan balance wheel bergerak terlalu laju.

Q2. Jarum Jam Tangan Bergerak Agak Lambat (Walaupun Sudah ditunekan)
P2-1: Gear pada cannon pinion atau pemegang jarum kiraan jam dan minit tidak bersentuhan sepenuhnya.
P2-2: Gear pada cannon pinion sudah haus.
P2-3: Transmission wheel kurang lancar (perlu oiling).

Q3. Kalendar Haribulan Tidak Bertukar Secara Automatik
P3-1: Strike Pin pada calendar plate tiada/tertanggal/patah.
P3-2: Gear pada calendar plate tidak bersentuhan sepenuhnya dengan transmission wheel.

Q4. Crown Stem Tercabut/Mudah Tercabut
P4: Stem lock/lever stopper longgar, samada screw type atau press type.

Q5. Jarum Jam Tidak Sehala Dengan Minute/Hour Marker (Walau Setting Sudah Betul)
P5-1: Cannon Pinion Gear sudah haus.
P5-2: Salah satu gigi pada gear Cannon Pinion sudah patah.

Q6. Jarum Chronograph Recoder Tidak Reset Pada Kedudukan Sepatutnya
P6-1: Clutch Lever Wire sudah bengkok/patah - jenis vertical clutch
P6-2: Reset Wheel sudah haus/gigi pada wheel sudah patah.

Movement jenis chronograph. Mekanisma recorder dan reset amat sensitif. Lever reset dan recorder wire juga mudah patah.

Q7. Crown Stem Tidak Berfungsi Untuk Menukar Kalendar
P7-1: Stem tidak dipasang atau lock pada kedudukan sebenar.
P7-2: Setting Gear untuk menukar kalendar terbalik/tidak bersentuhan dengan stem lever.

Q7. Jarum Jam Hanya Bergerak Berberapa Minit Walaupun Sudah Dikunci Sepenuhnya
P7-1: Transmission wheels mengalami friction (geseran), perlu oiling.
P7-2: Mainspring tersekat dari memacu transmission wheel.
P7-3: Salah satu gigi pada mainspring barrel patah atau haus (oleh itu ia tersekat).

Q8. Jarum Jam Hanya Bergerak Berberapa Minit Walaupun Sudah Digoyang Berberapa Kali (Japanese Automatic)
P8-1: Winding gear tidak bersentuhan dengan train wheel untuk memacu mainspring/barrel.
P8-2: Transmission wheels mengalami friction, perlu oiling.
P8-3: Salah satu gigi pada mainspring barrel patah atau haus (oleh itu ia tersekat).

Q9. Kalendar Hari (day) dan Tarikh (date) Tidak Selaras
P9: Gear-gear pada calendar plate (day and date plate) sudah terlalu haus.

Q10. Jam Tangan Quartz Bergerak Perlahan dan Adakalanya Terhenti-henti
P10: Itu tandanya batteri dah nak "kong". Bawak pergi kedai, tukarlah batteri baru.
Note: Recommended, semua jam quartz hendaklah ditukar dengan bateri jenama RENATA SWISS MADE. Jika jam quartz buatan Jepun, pilihan di tangan anda - ada banyak jenama bateri.

"Ramai sifu-sifu aku dah tanya. Kalau kalendar day dengan date tak selaras boleh repair tak? Semua jawab... tukar calendar module baru. Tau pasal hapa? Gear-gear dia dah haus. Kebanyakkan calendar plate gear diperbuat dari tembaga yang mudah haus. Cuba selak bawah calendar plate... majoriti guna gear nipis diperbuat dari tembaga - ringan so plate tu mudah dipusing. Kalau steel sure problem. Logik? Jam lama/vintage jeh ada masalah camnih.... wear and tear. So kepada penternak-penternak jam otai, bahari, classic, atau vintage. Ini adalah lumrah. Ada penyelesaian dia sebenarnya, tampal calendar decals atas calendar plate tuu...tampal kasi selari.He he... mana la nak carik menatang tuuu" - thetick-thetick 

Monday, 13 December 2010

@work: Seiko The Reds

"Hassan Detikduabelas panggil Seiko Red Devil pasal dia peminat Manchester United kutt. Sorry heh..aku Liverpool punya big fan. So aku panggil The Reds sempena nama panggilan team bola kesayangan aku nih. Aku nih kalu beli jam sure aku bikin kasi bersih. Baru puas hati simpan bikin koleksi."- thetick-thetick

Seiko Diver 6309-7290 The Reds
Aku beli jam ni dari Hassan Detikduabelas. Sebelum ni aku dah beli dari dia 7002-7001 Blue Chelsea (jerung biru) dengan 6309-7290 transition model black dial. Sebab tak pernah ada jam warna merah, aku tambah koleksi 6309-7290 slim/transition model dengan dial dan minute marker warna merah aftermarket. Production sekitar tahun 1986 nih memang ‘Made in Japan’ dan untuk Middle-East market, dia tulis arab daaa... Memandangkan ramai tertanya-tanya macam mana nak buat basic watch cleaning, di bawah, aku perturunkan sedikit tips atau cara-cara macam mana nak bikin. Paling lama 1 jam jeh. Fast cleaning dengan bezel adjustment pasal scuba bezel punya marker tak align dengan 12 hour marker. Maaf, aku cuba guna penulisan bahasa pasar lagi sempoi jadi sesiapa yang baca rasa relax sikit. Sorry la, gambar tak berapa canggih dan sequence tak boleh nak detail pasal dah terlajak hendak ambil gambar.

Keperluan Peralatan
1. Watch (case) holder – pemegang case jam
2. Case opener – pembuka case jam jenis screw-down
3. Spring bar remover – penanggal spring bar (guna skrew driver leper pun boleh)
4. Tweezers
5. Kertas penggulung tembakau rokok
6. Peg wood (guna cutter untuk memotong, jadikan macam mata pensel)
7. Pencungkil gigi (tooth pick)
8. Kain pembersih/penggilap
9. Cleaning compound – Brasso, Autosol, MAAS, dll. kalau ada
10. Glue/bonding compound
11. Petroleum jelly – Vaseline Cream atau lain-lain jenama
12. Blow-duster – untuk membuang habuk jenis pump

Alatan untuk membersih

MAAS Cleaning Compound - lebih baik dari Polywatch Cream. Setakat ini, inilah compound terbaik untuk menggilap bahan logam dan acrylic crystal atau glass. Mudah hilangkan calar pada acrylic crystal. Tanya Hassan Detikduabelas. Aku pernah demo kat dia.

Bahagian A – Dismantle
Step A1 – Tanggalkan tali (strap/bracelet) dengan menggunakan spring bar remover/skrew driver leper.
Step A2 – Buka watch case (case lid) dengan menggunakan case opener.
Step A3 – Keluarkan crown (rujuh gambar di bawah). Tekan crown lock pin pada tekanan sederhana sambil menarik keluar crown (tanggalkan) dari movement.
Step A4 – Tanggalkan spacer ring menggunakan tweezer.
Step A5 – Tanggalkan gasket pada case dan crown – ganti jika gasket perlu ditukar.
Step A6 – Tanggalkan scuba bezel. Guna skrew driver leper, umpil bezel pada kedudukan pukul 5 – bezel akan tanggal.

Tekan crown stem lock sambil tarik crown keluar

Habis terbarai The Reds aku...

Bahagian B – Membersihkan Case dan Case Lid
Step B1 – Guna peg wood (sudah diasah seperti mata pensel), keluarkan kotoran pada bahagian casing – luar dan dalam. Guna pencungkil gigi untuk mengeluarkan kotoran pada tepian crown pipe. Bersihkan juga case lid (penutup case). Bersih sehingga anda berpuas hati.

Tepi "Crown Pipe" berkeladak. Guna pencungkil gigi untuk membuang kotoran.

Gunakan "Peg Wood" untuk membersih watch case. Peg wood tidak mencalarkan bahagian-bahagian jam yang diperbuat dari besi.

Step B2 – Sapukan cleaning/polishing compound pada bahagian case dan case lid (penutup). Gunakan kain untuk menggilap/buang kotoran. Gilap sehingga anda puas hati.
Step B3 – Gunakan blow-duster untuk membuang sebarang habuk di bahagian dalam/bawah crystal.
Step B4 – Gunakan kertas pembalut tembakau untuk membersihkan dan mengeringkan bahagian bawah crystal. Blow-duster akan meninggalkan wap pada bahagian bawah crystal. Kertas pembalut tembakau boleh menyerap dan mengeringkan wap.

Gunakan kertas penggulung tembakau untuk membersihkan bahagian bawah crystal

Case dan Case Lid yang sudah dibersihkan [bahagian atas]

Case dan Case Lid yang sudah dibersihkan [bahagian bawah]

Bahagian C – Membersihkan Scuba Bezel
Step C1 – Tanggalkan/keluarkan bezel rubber insert ring. Rubber ring terdapat di bahagian dalam bezel.
Step C2 – Tanggalkan bezel insert (scuba marker/rule) dengan menekan dari bahagian bawah. Hati-hati, jangan sampai bengkok atau tidak sama rata.

Bezel unit yang sudah ditanggalkan

Step C3 – Gunakan cleaning/polishing compound untuk membersihkan bezel ring terutamanya kesan glue sebelum ini.
Step C4 – Sapukan sedikit petroleum jelly pada rubber insert ring untuk membuang kotoran. Rubber insert ring yang bersih akan nampak seperti baru. Masukkan ke dalam bezel ring selepas dibersihkan.

Petroleum Jelly. Guna untuk membersihkan bahagian-bahagian diperbuat dari getah. Juga boleh disapu pada case gasket.

Bezel unit yang sudah dibersihkan

Bahagian D – Assembling dan Strapping
Step D1 – Masukkan movement ke dalam case. Tekan crown lock pin sambil memasukkan crown melalui crown pipe. Pastikan crown berfungsi sepenuhnya untuk menukar calendar dan menggerakkan jarum.
Step D2 – Pasangkan spacer ring pada kedudukan sepatutnya.
Step D3 – Ambil case gasket baru. Sapukan sedikit petroleum jelly. Pasangkan pada casing.

Setelah dipasang movement, crown, spacer ring dan gasket

Step D4 – Tutup case. Ketatkan menggunakan case opener.
Step D5 – Pasang bezel ring (dengan menekan dari atas). Pastikan gigi pada bezel ring kena (tepat) pada bezel track-ball.

Pasang bezel ring. Pastikan gigi bezel ring kena pada track-ball.

Step D6 – Sapukan glue/bonding compound ditepian bahagian dalam bezel ring.

Bezel ring yang sudah dipasang. Glue di tepian bahagian dalam bezel ring sebelum memasang bezel insert.

Step D7 – Pasang bezel insert (scuba marker). Pastikan scuba triangle marker selari atau tepat dengan 12 hour marker.

Bezel insert (scuba marker) dipasang selari dengan 12 hour marker (dalam bulatan)

Step D8 – Pasangkan strap/bracelet pada case. Takkan tak tau beb...

Pasang tali diver getah. Nampak macho beb!

Pasang kondom!!! Untuk perlindungan bezel. Nampak garang beb! Bezel cover ni hadiah persahabatan dari Hassan Detikduabelas. Dekat http://jamlama.blogspot.com/ sekarang ni ada jual. 

"Aku harap siapa-siapa yang baca boleh faham artikel nih. Simple cleaning dan bezel marker allignment. Ada sorang penternak Seiko Panda dari Puchong iaitu saudara Hassan Detikduabelas mintak aku buat pemindahan organ (organ transplant) untuk sekor panda dia yang terkehel akibat terpasang kaki palsu buatan Citizen. Nantikan artikel seterusnya macam mana aku buat organ transplant Panda Puchong nih. Panda China dah nak pupus. Seiko Panda punnn… nantikan." - thetick-thetick

Saturday, 27 November 2010

Tips: Kertas Penggulung Tembakau

"Tak isap lokok pun ini keltas misti mau guna maa... Kata sifu Lee kepada aku lama dulu. Percaya atau tidak. Kertas pembalut rokok atau penggulung tembakau adalah sesuatu yang biasa kita jumpa atas meja sifu-sifu tukang repair jam. Apa kelebihannya kepada tukang baiki jam?Ada gunanya beb!" - thetick-thetick

Pembersih Murah Lagi Berkesan
Haaa... tentu ada antara mereka yang merokok jarang menggunakan kertas penggulung tembakau. Pasal bila bukak kotak rokok, ngap satu kat mulut, terus bakar. Lainlah kalau anda hisap rokok gulung! Merokok membahayakan kesihatan - apa laaa aku nih. Namun, kertas penggulung tembakau adalah salah satu alatan bagus lagi berkesan untuk membersih dan mengeringkan bahagian-bahagian jam tangan anda. Kerana kelebihannya, maka ia telah digunakan oleh pembaiki-pembaiki jam - turun-temurun, zaman berzaman. Apa kegunaannya?

Tanya kat memana kedai runcit apek dan mamak. Sure ada kertas pembalut nih.

Penyerap Minyak
Setelah merendam bahagian-bahagian tertentu di dalam minyak pembersih jet one yang biasa digunakan untuk "overhaul" movement anda, letakkan di atas sekeping kertas pembalut tembakau. Minyak akan diserap dan bahagian yang diletakkan akan mudah kering.

Pembersih Bahagian Bawah Crystal
Kita sering dapati ada kesan cap jari pada bahagian bawah crystal. Mungkin juga wap-wap yang memudarkan crystal pada jam tangan. Ini disebabkan kerja pembaikan atau servis yang tidak kemas. Untuk menghilangkan kesan wap atau cap jari tanpa mencalarkan crystal kaca mahupun acrylic, gunakan kertas penggulung tembakau. Kesannya pasti kelihatan. Jika guna kain bergentian halus (soft micro-fabre), ada kalanya kelembapan pada kain masih meninggalkan kesan wap. Bahkan, adakalanya meninggalkan bulu-bulu fabrik halus yang tertanggal di bahagian bawah cermin. Ini akan mencacatkan pandangan dial jam tangan anda. Kertas penggulung tembakau lebih berkesan - lebih bersih.

Membersihkan "Steel Mold" dan Menggilap Jarum Jam Tangan
Jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat seperti "Brasso", "Autosol", atau bahan-bahan abrasive untuk mengilatkan jarum jam tangan anda. Ini akan menyebabkan nickle-plating pada jarum luntur. Jarum jam yang berkilat, samada Stainless Steel Nickle-plated mahupun Gold-plated adakalanya kelihatan pudar. Ini adalah disebabkan oleh steel mold atau kulat besi yang terbentuk disebabkan kelembapan didalam jam tangan anda. Untuk membuang steel mold dan menggilap jarum-jarum jam tangan anda, guna kertas pembalut tembakau. Letak kertas di atas sehelai kain pembersih yang dilipat. Dua atau tiga lipatan cukup untuk dijadikan padding dan letakkan di atas permukaan meja yang rata. Kemudian letak kertas pembalut tembakau di atas kain pembersih yang dilipat. Ambil jarum dan letakkan di atas kertas pembalut tembakau dalam keadaan terbalik. Gerakkan menggunakan jari telunjuk anda seperti anda menggosok (stroking) dengan tekanan yang agak sederhana. Setelah beberapa stroke, jarum akan menjadi bersih dan berkilau tanpa sebarang kesan calar. Pastikan anda menggunakan finger glove ketika menyentuh jarum-jarum jam.

Pelapik Movement
Apabila mengeluarkan movement jam tangan daripada casing, lapik kertas pembalut tembakau pada movement supaya bahagian rotor atau balance wheel tidak bersentuhan dengan tangan anda. Begitu juga apabila memasukkannya kembali. Jari tangan kita sentiasa lembab dan apabila terkena kepada bahan-bahan logam, lama kelamaan akan mewujudkan steel mold. Juga, jangan lupa menggunakannya untuk mengelap bahagian dalam penutup jam supaya benar-benar kering bagi mengelakkan perkara yang sama. Selain menggunakan finger glove, kertas pembalut tembakau adalah satu alternatif yang murah.

Selamat mencuba

“Kalau mau repair jam ha, jangan isap rokok. Nanti itu abuk masuk dalam lu punya jam. Nanti meja kotor penuh abuk. Isap jauh-jauh. Tegur sifu Ah Loi. Dia sekarang dah bersara dari membaiki jam walaupun usia tak berapa tua. Dia sekarang meniaga mee kat Cheras. Seorang sifu yang teliti lagi berpengalaman. Hasil kerja dia superbbbb. Namun apa kan daya, dah dia nak bersara. Apa boleh buat. Sifu Lee ada, takpa.” - thetick-thetick

Friday, 26 November 2010

Exploring Horology Part VIb

"Books are lasting pictures of knowledge freezes between spaces and time. Many people read but not many people learned what they read. Anonymously, I can’t remember who quoted this but I pick-up from one of many books I have read. Read and learn is utmost important. My very minute knowledge about horology desires handy lesson, as interest and passion grows more reading is necessary." – thetick-thetick

The World Wide Web
The world of horology is niche but unique and interesting to explore. Like most of focused subjects, the world of horology developed and published vastly by many industrial experts, the manufacturers, independent authors, sales experts, and watches enthusiasts in the borderless world of Internet. You may ponder topics from many forum gestures and opinions too (don't forget the many many blogs dude!). The advent of World Wide Web (www) has face lifted the traditional way of knowledge sharing. Every second, every day, there are many horology articles published. Humongous! You may numb you fingers if you want to browse and click interesting subjects over the Internet. Some nuts might browse for hours. Me among the many nuts! Honestly, since the pass eight to nine years, ever since I own a laptop and having personal Internet connection this addiction has never subside.

I love to read watches reviews, comments from viewers, forums, e-catalogue, and any articles about watches until I become myopic! Honestly, sometimes I do not have any specific subject to search for and end-up googling. Google Image is my favourite tool! Hah-ha, I guess we do it all the time. Download some nice, sexy, and curvy watch images! This habit has been my daily routine (almost!) and at one time I have stored almost 210 gigabytes of various horological references in my external storage drive. Hence, I have saved a long list of http links populating my browser bookmark. But, the external drive crashed with no chance of revival and retrieval few month after i started blogging. A huge lost of blogging reference which I intend to use. Back-up the back-up, lesson learned.

My new external storage drive. Need to mirror meh?

Lucky me. By browser bookmark is safely stored somewhere. Click image to enlarge. Find something interesting?

The Books and Magazines
I bought many monthly, quarterly, bi-annual, and annual wrist watches magazines. I found some of those magazines are informative – rich of horological knowledge but some are merely advertorial. The cheapest yet rich with colourful photos of new and trendy big boys’ watches is the World of Watches magazine. I miss the first issue but I have the second until the latest. The magazine cost only RM10 per issue. It’s a bi-annual publication. For me, this is an advertising medium. Not a pure horological reference. RM10 for thick colourful pages! The publisher don’t sell magazine. They sell advertising space. Anyway, this magazine is a good compilation of sales catalogue. I also bought plenty of the monthly International Watch magazines, some new and some back issue. I bought many back issues from bookstores at Amcorp Mall and Sungei Wang Plaza. The magazine cost only RM18 per new issue five to six years ago but now catches RM28-RM34 per issue. The back issue only cost me RM10, some RM8 per piece. But seriously, this is a must have reference if you love technical expect of the modern watches. I love this magazine.

Quarterly published Watch Time is amazing. I do not buy new issue, back issues can do. It is very-very interesting horological publication. There are plenty of reviews, pictorial-demonstration, focussed articles, critics, industrial trend and analysis, and many presentation of horological icons. I bet you will love this magazine. If I am not mistaken the price is now uphill to RM48 per issue. The Watch Critics, a bi-lingual publication from Hong Kong is another good reference. I love vintage watches. In this magazine you can check hammer price for Swiss vintage auctions. What is rare and most sought after? There is a specific section for this in the magazine. Read the English if you don't know how to read Chinese characters.

Annual publication! I only buy the Malaysian annual from elite group publications like Tick-Talk and The Peak Selection/The Peak. I can’t afford the international publication because most annual magazines centre-staged the annual watches line-up and trend. Interviews with familar industrial icons and the Swiss Houte Horlogerie always be the anchor articles. Usual suspect! Expensive, but nothing less like an annual watch catalogue. Other than these, I also bought the Revolution and Timewerke magazines for my reference. Not to forget, a stack of Chronos and Luxe back issue. All these reference are to keep me updated with the latest trend and horological advances.

On the bookshelf – need a stronger cabinet because the magazines are thick and heavy.

"I also keep watches catalogue books, pamphalets, and manuals. Reading catalogues? Hmmhh… Why not productive reading? Hey, learn from sifu la brader. Takpun sembang-sembang la dengan collectors. A good advice came from the dark side. Be inquisitive, I will be! May the force be with me. Muahaha..." – thetick-thetick

Thursday, 25 November 2010

Exploring Horology Part VIa

"Knowledge is not always free. Experience is priceless. Be inquisitive, you will be a knowledgeable person. That is what I learn from one of my lecturer when I was in the college." thetick-thetick

Watch Tools and Work Bench
I always dream of my own watch 'atelier' where I could freely service, restore, modified, and to extremely design, fabricate, and assemble my own watch. Yeah… it sounds like a crazy dream. But, starting a small work bench would at least put my hobby in a better spot without much disturbance. Like others, I started cleaning my vintage on my dining table. Some, on the kitchen bar! That’s where it started. Lay a big size white cloth on the table. Put all the tools. Dismantling and assembling watches.

It took me many months and years to equip my hobby. I bought a few China Made tools from Lelong.com and from a wholesaler shop in Lorong Haji Taib in Chow Kit. Sorry, I buy watches tools from that area – not to shop for chicken or raw meat huh! Some tools are not available there. I mean the good one. So I frequented Tai Sang at Wisma Selangor in Jalan Sultan to get some additional tools. It’s a must. You should have the watchmaker’s loupe, tweezers, case opener, hand-lifter, spring bar remover, watch holder, watchmaker screw driver, etc. Long list! Some, I got it free from my sifus – old and used Swiss Made like movement holder, peg wood, and many useful tools. Free give, so give them free lunch. KFC can do maa!

When I moved to my current house in Kota Damansara, I use my daughter’s study table as my work bench. Our old house was a small apartment, so cramp. Now, in the living room upstairs I place the table in one corner. My family call it my heaven’s desk. Fortunately, they understand me well. Hah ha, I sometime spend whole day working at my bench. Break for food, toilet, prayer and some housekeeping routine! Malay said sometime "punggung naik kematu". My hobby make my bump numbed! But seriously, my wife is happy to see me at home! Not going out for long hectic golfing or "merayau" with don’t know-who good or bad influences friends. Biasa lah! I remember what my wife once said. "You can have many watches, but have only one wife". I just smile. What say you dude? Take care of many wives can be troublesome. Many watches!!!??? The workbench is where I learn through practical experience, to destroy and to repair watches. Hah ha. Costly lesson huh? My lecturer is damned right. Knowledge is not always free.

My small "atelier" at home

Re-strapping the oldies to look young and masculine. Bunch of spares in my treasure box!

Spare parts! Spare parts! Are you a Watch Junkies?

Spanner and wrench... which car engine to repair brader?

Work @bench: Hassan Detikduabelas's antique Titoni going for cleaning services. Jam dia ni pernah harung ayaq bah... karat sana sini.

Work @bench: Cleaning Titoni's case with "peg wood". Banyak karat tuuu...

Work @bench: Cleaning "steel mold" on the watch hands using peg wood

Work @bench: Cleaned and shiny hands. Wiped with cigarette paper to avoid finger print and make them dry.

Work @bench: cleaned, waiting for final assembly. Dial Titoni tu banyak jerawat! Jerawat seri... he he he

"When I was in school, I like to read and collect comics and magazines. When I started collecting watches, I collect reading materials. Wait for Part VIb… my bedtime and toilet reading materials!" – thetick-thetick

Friday, 29 October 2010

Exploring Horology Part Vb

“Some watch collectors are true historians, true historian of their beloved brand. They learn about the brand history, the man behind the manufacture, technical aspect of the movement, catching up with series and models, signature watches, etc. These people are true brand ambassadors. They are genuinely loyal to the brand with in depth knowledge of the products. Their interest says it all.” – thetick-thetick

Seiko: the Uncle, Pakcik, and Atuk’s Watch
I remember my school days in the 70s and early 80s. Whenever I sit in a coffee shop, I will see many Seikos strapped with stainless steel bracelet dangling on the pakciks and atuks wrist. Seiko is dubbed as affordable and preferred watch by the elderly in the 70s and 80s. Yuppies wear them too! The 70s are bulky, colorful, sporty and sturdy looking. The Rolex 'jubilee' and 'oyster' styled bracelet are common features in the Seiko models. Many wear the traditional 70s automatics and a few catching up with the trendy leather strap quartz of the 80s. Some of them still wear it until today. The closest examples are my uncles. They only have one watch. A Seiko automatic watch cost RM200 is considered expensive to common people in the 70s. But, with good care the Seiko still runs with good timekeeping until today. It is a true nature of mechanical watch – lasting and serviceable. My uncle who is now a retired soldier recalled buying his beloved Seiko when he first joins the army in mid 70s. The watch is too sentimental to him. Old watch, old people, great old story.

Exploring Seiko, the Great Stories behind the Brand
“What, old Seiko for 6k? You must be crazy!” my respond to an otai collector who bought a vintage Caliber 6148 Hi-Beat 36000 Grand Seiko. True, how many people have you seen wearing vintage Grand Seiko these days? And, how many owns King Seiko. What is so great about these signature watches? Why the vintage expensively priced? Some of these Seikos are more expensive than the Swiss equivalent. For the new production, these top models are only available in Japan and a few selected watch power houses around the world.

Grand Seiko Chronometer, Swiss rival of the 60s. Have you seen it strapped on anyone's wrist these days?

To gain knowledge about this commoners’ brand (my first impression on Seiko, brand for ordinary people), I started to befriend the 'otai' Seiko collectors. Not long ago, since 2005! Surprisingly, the non-Japanese values this masterpiece more than the Japanese themselves. Believe it or not, browse the Internet and you will find a lot of previews about this Japanese masterpiece especially the Grand Seiko, King Seiko, and few top models. Not only the top line, others like the Seiko Divers, the mechanical alarm wrist watch, and chronographs are well respected and well valued. Some becoming a cult by its uniqueness like the famous mechanical-alarm – the Seiko Bell-Matic. http://www.bellmatics.com/ The vintage Divers have been tirelessly discussed in many watch forums. The great Grand Seiko has been an evergreen topic in several recognized websites. The Seiko famous signatures have always been compared to many much alike featured Swiss watches. In my Internet browser’s favorite, I have developed a long list of bookmarks - all about Seiko. Check it out! You can find Seiko featured in many watch enthusiasts’ blogs and websites these days.

Seiko Bell-Matic - the famous executive watch of the 70s.

The Exciting World of Seiko
What makes Seiko an interesting brand? Vintage or new, this world recognized brand has many untold success stories. To summarize, I wish to highlight my observation as the following:

Reliable and Varieties of Watches Movement
Independent from other watches movement producers, Seiko makes all the watches parts in-house. Although the company has many overseas manufacturing and assembly plants, the creation and mass production of its product lines retains the Seiko philosophy for perfection. The mechanical movements are more robust and reliable compared to Swiss manufactured movements at its class like the ETA, A. Schild, Ronda, and other commonly used ebouche. The Swiss common brands of the 60s and 70s are somewhat boring. Almost 50% powered by ETA and A. Schild movement. On the contrary, Seiko produces more than a dozen of movements to power its radical line of signature watches right from elegant dress watch, sporty looking chronometer, until the professional instrument grade.

World's First, Standard, and Trend Setting
At time when Swiss watches used 'minute hand winding stem - forward and back' to change the date calendar, Seiko already used the 'quick-set calendar setting' in its watches. Hence, Seiko also introduced the 'crown-push date-day setting mechanism' in late 70s. Although Seiko do not introduced the use of sapphire crystal, but they are the first to introduce treated hardened mineral glass (named as ‘hardlex’) for their sports watches in the late 60s. Seiko also invented the 'vertical-clutch column-wheel' mechanism to reset the chronograph watch. This mechanism has since becoming a world standard followed by all Swiss mechanical chronograph movement manufacturers. They are also the first to use '516L hardened steel' watch case in the top line production for the Grand Seiko and King Seiko series. Seiko also obtained 'C.O.S.C. certification' for a few of its elite Grand Seiko and King Seiko models. Seiko also produced a few movements to rival the Zenith El-Primero (el-primero means the only one!) that run at 36,000bph.

We will never forget the Seiko Astron; the world’s first commercially produced quartz watch in 1968. Quartz is well-known of its accuracy. What else? Forty years after that, in 2008 Seiko launched world’s most accurate automatic chronograph movement – using the "Caliber 5R86, 50 jewels, Spring Drive tri-synchro regulator, +/- just one second timekeeping accuracy per day, and using the most advanced instant chronograph stopper mechanism". Not only that, Seiko also produced world’s "most accurate quartz movement with -10 seconds accuracy per year". The movement is only used in the new line of Grand Seiko Quartz models. The new breed of Seiko quartz movement is no match by the Swiss ETA and Ronda.

Affordable to All Walks of Life
Without compromising quality, Seiko produced varieties of watches to offer to all walks of life. Every range offers unique selling proposition and quality matching with its Swiss rivals. Say a budget, you can find one to suit your need! I would rather buy an automatic Seiko 5 than buying the ETA or Ronda powered Swiss quartz watches. Honestly. Why? Lasting is the word. As a collector, the Seikos are affordable so we can own and appreciate the differences within varieties of models in our collection – all the time! Interestingly, you can describe each watch differently, especially on the movements empowering from behind the dial.

Unique to the Selected Few, Rare to the Avid Collectors
Besides mass producing watches to cater for the lower to upper-middle market, Seiko also produced watches for the high-end and upper-upper market. For example, the 'Credor Spring Drive' editions are respectable by the Swiss rivals and highly sought-after by many wrist watch collectors. The Credor Sonnerie (mechanical watches with multiple chimes) priced at USD200k is now acceptable to the rich and to the industry. Now, the 'Ananta Chronograph' edition launched in 2009 has developed long waiting list. Seiko only produces 200 pieces of Ananta in a year. A lot more unique surprises might come from Seiko in the future and this is much anticipated by the Swiss rivals. 'Quiet Revolution' is suitable to describe Seiko. Like what the founder proposes many decades ago.

Well, after a few years of exploring and comparing, I started collecting Seiko. Not the brand new but the vintage. I like the vintage look of the 60s dress watch - the 35mm to 36mm size strapped with leather. I guess this influence comes from my other 60s Swiss favorite - the Omega. Anyway, the 60s dress watch looks the same across brands – the Swiss and Seiko. But my 60s Seiko are mostly signature watches like the King Seiko, Skyliner, Sportsman, Sportsmatic-P, Champion, and Crown. The sporty looking 70s are also my favorite. Even until today, I still hunt for good ones as part of my collection. The chronographs and divers are the preferred one. Not to forget the Bell-Matic and few good Lord-Matic (LM) specials.

My Seiko Sportsman c1965; powered by 17 jewels hand-winding Cal6602B movement. 39 hours power reserved with +/- 4 seconds a day, not bad for a 45 years old huh!

“Anyway, you can’t keep everything with you. Unless you want to have a mini watch museum for yourself! Watches come and go and my collection changes after sometime. But, I still keep a few good conditions in my collection. Serviced and tuned. These Japanese masterpieces indiscriminately placed next to my Swiss. So, whats next dude?” – thetick-thetick

Wednesday, 27 October 2010

Exploring Horology Part Va

"In the 70s, you can pawn your Citizen and Seiko watches for a good cash. I heard of a successful businessman from Klang who started his business using cash obtained by pawning his Citizen watch. A pawn shop is a place we can hunt for vintage watches. What else can they trade besides personal accessories made of gold and precious gemstones?" – thetick-thetick


The Hunt of Pre-owned Watches
What is so special about Swiss watches? Honestly, I spent a lot of time browsing the Internet for knowledge, do online bidding, and visiting many websites selling pre-owned watches online. In the U.K. you can find many vintage and pre-owned sellers. Some restored vintages are also available. The price looks reasonable but the shipping and insurance charges might cost you more than the watch!

I browse only those names that come into my mind, mostly the lower-middle to middle range like Omega, Fortis, Tissot, Oris, and TAG Heuer; those brands that match my budget and brands known to many. Easy to say, below RM3k or dubbed by famous PMWF – Poor Man Watch Forum http://www.pmwf.com/, below USD1k. The more I browse, the more I know about other Swiss brands. I guess my wish list becoming longer and bigger than I can afford to. Yeah, dream of a Blancpain, Patek Philippe, Jaeger-Le-Coutre, Audemars Piguet, and a few elite brands. Impossible! But who knows? If it is going to be a new chapter in my life; with millions in hand – I will buy those brands! But, if I just have 1 million, I will not spend 50k or more just for a watch! That’s 5% from a million you earned! Mannn… don’t be silly. Okidoki, let’s just settled with line of affordable pre-owned… pacifying me.

Blancpain. Not many knew this oldest and elite Swiss brand. Have you seen any fakes?

Out of the Country, Government Casinos and Pawn Shops
Besides browsing the Internet, I do visiting watches outlets in KLCC (where my office was), Bukit Bintang, Pertama Complex, Lot 10, Amcorp Mall Flea Market, and other shops in major cities in Malaysia. At that time, in the early 2000, I work with a multinational company. I have the chance to travel to countries like Thailand, Philippines, Indonesia, Cambodia, Vietnam, India, and Singapore. As a regional manager, I have routine trip to these countries. I always make time to hunt for pre-owned watches whenever I am there albeit my busy itinerary.

In Thailand, I always go to go to MBK Centre (pronounced by the local ma-bung-krong) in the city of Bangkok. You can find many shops selling pre-owned watches from the lower range Swiss to top-notch brands like Patek Philippe and Blancpain. If my trip covers mid week until the next, I will spend my Sunday at Chatuchak Weekend Market. You need a lot of energy to shop there! The market is huge by hundred of stalls - the largest in Thailand. Interestingly you can find almost a dozen of weekend traders selling Swiss, Russian, and Japanese vintage wrist and pocket watches. You can bargain. But, beware of fake vintage Swiss fitted with Russian movement! In Vietnam, this is quite rampant. So be wise to buy vintage over there.

MBK Centre in Bangkok, Thailand.

Among the countries assigned to me, I spend most of my business trips to the Philippines. You won’t see much of vintage over there especially in Manila but you can find genuine and good pre-owned watches. Go to Greenhills Shopping Center near the Ortigas Avenue in Metro Manila. There is one guarded section in the first floor of the shopping center where you can find a few shops selling jewelries and pre-owned watches.

Greenhills Shopping Center in Ortigas Avenue, Manila.

Countries like Philippines and Cambodia have government-owned casinos. It is very common to find money changers and pawn shops (kedai pajak gadai laa...) nearby the casinos. Hah ha! Pawn shop… normally, the first thing a gambler cashes out when they need money to recover back their losses in the gambling den is to pawn their expensive watches and pens!!! So, never miss any pawn shops neighboring the gambling den if you have a chance. See what they have. You’ll be surprised. I was told by a watch collector from Phnom Penh in Cambodia that the pawn shops nearby the casinos normally employ watches experts to inspect and value expensive Swiss watches. How good are they? Trade a fake Rolex in any pawn shops in KL… dare to?

If you have a chance to travel to Mumbai (Bombay) in India, try to visit the Oberoy Hotel. In the hotel shop lot, you will find a watch shop. I can’t remember the name. I heard from a friend, the shop is still in business until today. You can find a lot of NOS (new old stock) of Swiss brands. I bought a genuine automatic IWC Portofino mid 90s model for only USD300! Guess what? Soon after arriving in KL, I sell it to a watch freak for USD450! But one thing I remember, the shop have a lot of 70s Oris, Tissot, and Omega. I don’t know why these watches became slow-moving brands in India. May be the Indians preferred Rolex like most of Asian consumers. Or, they go for HMT (Citizen joint venture with the local manufacturer) or the home brand - Titan!

Besides Hong Kong; Singapore is well known as "Asian Watches Hub". You can find a lot of pre-owned watches and vintage there. I visited Passion Watch in the Funan IT Mall once. They have a branch in Malaysia now, located in Bangsar Village. You can also find few shops nearby the Furama Hotel. Heaven! If you have enough cash, shop in Singapore. Pre-owned Rolex are cheaper there. Plenty of non available models in Malaysia like Submariner and Sea-Dweller on display. Quite a handfull selection of Panerai models and other top brand as well. I bought my wife’s first Rolex there - very affordable and almost 30% cheaper from KL. In Changi Airport, don’t be surprised if you find an old janitor wearing vintage Rolex GMT Master-II!!!!

Pre-owned and vintage Rolex, highly valuated by the Asians.

Indonesia. I lost count how many times I frequented Jakarta. You need more time and becoming 'capek' if you hunt for pre-owned and vintage around the most populated city of Jakarta. Hence, the 'macet' traffic in the city might exhaust your day half way. I have a millionaire (in USD not Indonesian Rupiah, okey!) friend who collects expensive Swiss and brand new Grand Seiko. He collects Patek Philippe, Blancpain, all Rolex models, Lange, Penerai, and the cheapest collection are from top-line Omega! Damned, he is bl**dy rich, but a very humble friend. We always share knowledge about watches. You know where he get all his watches? Sincere Watch and The Hour Glass in KLCC for brand new collection and pre-owned from Singapore or Hong Kong!

"Kalu bapak mahu beli jam tua, di Jakarta tidak banyak toko-toko yang menjual pak. Ini karena, jam-jam tua ini udah diekspor (export) ke luar negara. Orang Ostrali (Australia), Singapura, sama Hong Kong ambil peluang dulu deehhhh", said my good friend Bapak Han. Hmmhh… it is true. Indonesian rich people shops in Singapore. Vintage are not preference of the Indonesia rich.

But luckily, through another friend of mine, I was introduced to Bapak Agus of Kebayoran Baru. Bapak Agus (ahli arloji vintage - in english, horology expert) is the only avid vintage collector cum trader that I ever met in Indonesia. His business is to trade 'barang-barang tua' (old stuff) like watches, gemstones, lighters, and pens. Many traders from Malaysia bought vintages from him especially the Seikos. I bought many vintage divers and chronographs from him – the 6105, 6309, 7002, and 4205 divers and 6139 and 6138 chronos. Cheap! May be at that time I don’t really care about Seiko. I sell them to Seiko collectors and traders that I know in KL. In mid 2000, these vintages are not as expensive as now. The most expensive Seiko Diver 6105 sold at only Rm800. I make Rm200 per piece because I got it cheap.

"Brader, you’ll be surprised if you study the Seiko. Seiko is more interesting compared to the common Swiss brands. Have you ever heard about Grand Seiko Hi-beat 36000 vintage? Ha ha, a friend of mine sells his Rolexes and other Swiss collection just to get the Grand Seiko watch. Swiss watches ha… most of the time you can find the watch you like. Grand Seiko, sometime haa… ada duit pun belum tentu dapat." – an otai collector told me. Whats next? Exploring Seiko?

Monday, 25 October 2010

Vintage: Seiko Diver 150m

Rolex Submariner 6204/05 dan Seiko Diver 6217-8000
'Submariner' adalah signature jam tangan Rolex yang popular sejak mula diperkenalkan di Swiss Watch Fair pada tahun 1954. Case Reference 6204 dan 6205 adalah model terawal dikeluarkan oleh Rolex. Model 6205 mempunyai cetakan Submariner pada dialnya. Rekabentuknya yang unik dan yang pertama menggunakan 'Scuba Bezel' telah menjadi ikutan serta standard pengeluar-pengeluar jam penyelam sehingga ke hari ini.

Rolex Ref. 6204 Submariner, jam penyelam pertama menggunakan Scuba Bezel.

Turut mengikut trend oleh Rolex adalah jenam hebat dari Switzerland seperti Blancpain ‘Fifty Fathom’, Omega ‘Seamaster’, dll. Seiko dari Jepun turut mengeluarkan model penyelamnya yang pertama iaitu model 6217-8000 pada sekitar tahun 1965 yang mana rupabentuknya hampir sama seperti Rolex Submariner 6204/05. Berbandingan dengan Rolex, saiz Seiko sedikit kecil, bertali getah, dan boleh mencapai kedalaman sehingga 150 meter. Seperti Rolex, model pertama Seiko ini tidak mempunyai 'Crown Guard' dan crown terletak di kedukan pukul 3 dan selari dengan 'date apperture/window'.

Seiko 6217-8000, model pertama jam tangan penyelam Seiko.

Ia mempunya tiga model variasi 6217-8000, 6217-8001, dan 6217-8000T (cetakan pada dial) yang turut dikenali sebagai model 62MAS. Seiko Diver Cal6217 dikeluarkan di sekitar tahun 1965 sehingga ke tahun 1967/68. Ia menggunakan movement Seiko Cal6217A: Automatik, 17 jewels, 5bps/18,000bph, dan date-calendar. Cal6217A tidak mempunyai quick-set date mechahisme.

Bermula dari model 6217-8000 sebagai model pertamanya, Seiko terus mengeluarkan model-model jam tangan penyelamnya sehingga ke hari ini. Ironinya, jam Seiko Diver banyak dipakai oleh divemaster-divemaster di serata dunia. Dan, jam-jam penyelam jenama Rolex dan Seiko turut dipakai oleh pelakon filem James Bond.

Seiko H601-5480 Analogue-Digital 150m Diver hampir serupa dengan model H558-5000 Dial Hitam dipakai oleh Roger Moore dalam filem A View To A Kill tahun 1985.

Seiko Diver 6105

Seiko 6105-8000 150m Diver

Model Seiko Diver yang seterusnya menggunakan Cal6105A dan Cal6105B yang juga versi automatik, 17 jewels, 6bps/21,600bph, date-calendar, tahap kedalam 150 meter, dan mempunyai quick-set date mechanisme. Seiko Diver 6105 kelihatan seperti bantal kusyen (atau cushion case) yang mempunyai dua saiz. Keluaran model awalnya menggunakan Cal6105A yang tiada hacking mechanisme iaitu model 6105-8000 dan 6105-8009. Hacking mechanisme cuma terdapat pada sebahagian model yang menggunakan Cal6105B iaitu model 6105-8110 dan 6105-8119 yang bersaiz agak besar berbanding model sebelumnya.

Seiko mula menggunakan casing diameter yang lebih lebar pada model 6102 dan mengalih kedudukan crown pada pukul 5. Diameter casing yang lebar membolehkan casing jam menjadi crown guard dimana kedudukan crown adalah kedalam sedikit. Seiko mengekalkan kedudukan date apperture pada pukul 3. Seiko Diver 6105 menggunakan ‘turn-and-lock’ mechanisme pada crown bagi mengelakkan air dari memasuki jam tangan semasa di dalam air. Model 6105 dikeluarkan oleh Seiko di sekitar tahun 1968 sehingga tahun 1977.

Seiko Diver 6306
Pada sekitar tahun 1976, Seiko telah mengeluarkan model Seiko Diver baru yang menggunakan Cal6306. Calibre 6306 juga adalah versi automatik, 21 jewels, 6bps/21,600bph, quick-set calendar day-date, hacking-function, dan tahap kedalaman 150 meter. Model 6306 cuma dikeluarkan untuk pasaran Jepun dan keluarannya amat sedikit. Oleh kerana itu model 6306 sukar ditemui di pasaran jam tangan vintage – rare! Bentuk cushion case, Seiko Diver 6306 mempunyai hanya dua model iaitu 6306-7000 dan 6306-7001. Scuba Bezelnya boleh diputar ke kedua belah arah tanpa dikunci (bi-directional, non-locking bezel). Model 6306 yang terhad untuk pasaran Jepun di keluarkan di sekitar tahun 1976 hingga tahun 1981.

Seiko 6306-7001 150m Diver

Seiko Diver 6309
Model 6309 adalah antara model Seiko Diver yang popular. Ia dikeluarkan di sekitar tahun 1976 hingga tahun 1988. Model awal 6309 menggunakan cushion case yang agak besar seperti model 6306 sebelumnya. Bentuknya yang agak bulat dan besar lebih dikenali sebagai ‘turtle case’. Model yang menggunakan casing turtle ini adalah model 6309-7040 dan 6309-7049. Selain dari kedua-dua model ini, Seiko Diver 6309 mempunyai model lain yang menggunakan casing yang agak ‘slim’ iaitu model 6309-7290, 6309-729A, dan 6309-729B. Model-model ini adalah untuk pasaran Jepun. Model 6309-729B adalah model yang menggunakan dial berwarna oren dan lebih dikenali sebagai ‘Nemo’. Model 6309-729A pula mempunyai bezel dua warna – merah dan biru. Untuk model-model pasaran Jepun, dial dicetak dengan perkataan 17 jewels.

Seiko 6309-7040 150m ‘Turtle’ Diver

Model 6309 sebenarnya adalah pengganti untuk model 6105 untuk standard kedalaman 150 meter. Ia menggunakan Calibre 6309, automatik, 17 jewels, 6bps/21,600bph, quick-set calendar day-date, dan non-hacking. Scuba Bezelnya bole diputar ke kedua belah arah tanpa dikunci (bi-directional, non-locking bezel). Tidak seperti model 6105 yang menggunakan ‘turn-and-lock’ mechanisme pada crown; model 6309 menggunakan ‘screw-down-lock’ mechanisme pada crownnya. Model 6309-7290 mempunyai casing lebih slim, namun bahagian casing yang berhampiran pada crown (pada pukul 5) telah diubah dan diperkukuh sebagai rekabentuk crown guard yang lebih praktikal dan selesa ketika dipakai.

Seiko Diver 7002
Menjelang pertengahan tahun 1980an, Seiko mula menggunakan casing yang berasaskan model 6309-7290 yang agak slim. Casing yang hampir serupa digunakan untuk model Seiko Diver seteruanya iaitu 7002. Ini boleh kita lihat pada model SKX007-xxx. Seiko Diver model 7002 dikeluarkan disekitar tahun 1988 sehingga ke tahun 1996. Ia menggunakan Calibre 7002 dan 7002A. Kedua-dua calibre ini dipasang (assembled) di Jepun dan Singapura. Untuk membezakan, perkataan Japan ataupun Singapore ada terdapat pada sesetengah rotor plate atau pun pada movement bridge. Juga terdapat cetakan SIN pada base plate berhampiran dengan movement regulator.

Seiko 7002-7001 150m Diver

Calibre 7002 adalah movement automatik, 17 jewels, 6bps/21,600bph, quick-set calendar-date, dan non-hacking. Model 7002 adalah model peralihan kepada model-model Seiko Diver yang seterusnya. Peralihan ini melibatkan perubahan pada model 7002 itu sendiri di sepanjang pengeluarannya iaitu:

1. Scuba Bezel – bi-directional non-locking bezel berubah ke uni-directional locking bezel (model 7002-7039)
2. Depth Rating – dari 150 meter ke 200 meter (model 7002-7020 & 7002-7039; seterusnya menggunakan Calibre 7S26, mulai tahun 1997)

Terdapat berbagai variasi untuk model 7002.
• 7002-7000, 7002-7001 dan 7002-7009 (150m, bezel hitam)
• 7002-700A (150m, bezel biru-merah)
• 7002-700J (150m, bezel biru-merah, hanya dikeluarkan untuk pasaran Jepun)
• 7002-7020 (200m, bezel hitam)
• 7002-7039 (200m, bezel hitam, uni-directional locking bezel)

Dial-dial untuk pasaran Jepun bagi model 7002 mempunyai cetakan 17 jewels dan terdapat cetakan Made In Japan pada kedudukan pukul 7. Menjelang model keluaran terakhir di sekitar 1995 sehingga 1996, tidak seperti sebelumnya jarum saat pada model 7002 mula menggunakan jarum yang mempunyai luminous di bahagian pangkal jarum. Untuk model buatan Jepun, hour dan minute hands disalut dengan warna keemasan yang menjadi standard untuk model ‘Made in Japan’ sehingga ke model 7S26 yang seterusnya.

Seiko Diver 150m Lain
Selain dari model 6217, 6306, 6309, dan 7002; Seiko turut mengeluarkan model-model 150m yang lain yang mana saiznya agak kecil.

Seiko Professional Diver 2205 Small/Ladies
Seiko model 2205 adalah jam Professional Diver 150m yang bersaiz kecil 33mm (small/ladies). Bentuk casingnya seperti model 6217 tetapi tebal di sekitar crown sebagai crown guard. Terdapat dua variasi warna dial:
• Dial hitam: 2205-0640, 2205-0649, 2205-0760, 2205-0769, 2205-4090
• Dial oren: 2205-0530


Model yang dikeluarkan pada awal tahun 70an ini menggunakan Calibre 2205; berdiameter kecil, automatik, 17 jewels, 8bps/28,800bph (hi-beat), boleh dikunci (hand-wind), quick-set calendar-date mechanisme, dan tiada hacking function. Seiko Diver 2205 mempunyai rekabentuk dial yang hampir serupa dengan model 6105 yang menggunakan 'stainless-steel marker'. Crownnya juga terletak pada kedudukan pukul 3 selari dengan date apperture. Selain scuba bezel berwarna terdapat model yang menggunakan bezel biru-merah.

Seiko 2205-0640 150m Professional Diver

Seiko Mid-size Diver 4205
Model 4205 adalah model sambungan dari 2205. Terdapat dua saiz yang berbeza iaitu 33mm (small/ladies) dan 37mm (mid-size):
• Dial hitam, small/ladies 33mm – Model 4205-0140 dan 4205-014B (bezel merah-biru)
• Dial oren, small/ladies 33mm – Model 4205-0144
• Dial hitam, mid-size 37mm – Model 4205-0152 dan 4205-0156

Model 4205 dikeluarkan di antara tahun 1982 hingga 1987. Casing model 4205 kelihatan sama seperti model 7002-7039 namun bersaiz agak kecil 33mm dan 37mm. Crownya terletak dapat kedudukan pukul 5 dan menggunakan screw-down-lock. Bezel Scuba 4205 pula adalah jenis bi-directional locking bezel. Calibre 4205; automatik, 17 jewels, 6bps/21,600bph, quick-set calendar date, boleh dikunci (hand-wind), dan tiada hacking.

Seiko 4205-0143 150m Diver

“Nantikan artikel seterusnya, Seiko Diver vintage 200m dan ke atas.” – thetick-thetick.