Monday, 14 February 2011

Review: Mido Multifort Ref. 8830

"I never had any Mido in my collection, new or vintage. But as I prepared my 2011 wish list end of last year, I did some research on Multifort, the famous Mido signature. Quite interesting! The debut of Multifort in 1934 has surprised the world as the first automatic, anti-magnetic, water proof, and shock-resistance watch. Installed within its movement is the world’s first unbreakable spring. The Multifort has since becoming Mido’s famous signature through the 60s. In 1998, the Multifort was re-launched to celebrate its 80th anniversary. Since then the legacy of Multifort has been continued by the Swatch Group who owns this world’s renowned Swiss brand. After a couple of times visiting Mido retailers in Kuala Lumpur I picked-up the Reference 8830 as my brand new Swiss collection for 2011. Enjoy my pictorial review on this Mido signature." – thetick-thetick

The Mido Multifort Ref. 8830
A clean yet detailed timekeeper! That is my opening remark on this Ref. 8830 Mido Multifort. I love the clean matte black dial with detailed index-marker, precision time display, hence the white enamel painted hands blended well to provide a perfect measuring tool. In Latin, Mido means "measuring" and that very profound proposition resides in this 8830 model. The stainless steel case is a simple design with plain polished bezel. Printed with Mido’s first and original logo at twelve, the name Multifort on the dial is symmetrically balance the entire dial.

The 8830 model comes with genuine black calf leather strap.

Specification
Brand: Mido
Model Name: Multifort
Model Ref. 8830
Movement: Automatic ETA 2824-2, 25 jewels, 8bps/28,800bph, hack, quickset date
Case: Stainless Steel, see through case back
Crystal: Sapphire
Strap: Black calf leather with Mido signed INOX buckle
Case Dimension: 48mm lugs-to-lugs, 41mm across incl. crown, 20mm lugs width
Water Resistance: 50m

I prefer the watch strap and the dial to be in contrast between each other. That is why I change the strap to white-stitched tanned brown leather. It makes the watch looks classy and sporty.

The watch comes with an exclusive Mido black wooden box, manual, and two years international warranty card.

The original Mido black calf leather strap

The Mido-signed INOX stainless steel buckle, the design looks very common.


The dial is so simple but precisely indexed to display the time.

A closer look on the dial. The calendar is displayed on a curvy-edged rectangle window. The calendar disk fitted perfectly underneath the dial.

See through case back. The top crystal is made of sapphire but the see through at the back is just a hardened mineral glass.


The watch looks very much balance by the side. See the big "Aquadura" crown. The Aquadura crown sealing system is still a hallmark of Mido. Aquadura stands for a specially shaped and treated piece of natural cork, which seals the watch at its most vulnerable place, the crown. It guarantees water tightness up to 100 ft. even if the crown is pulled out! By the way, the crown is so easy to operate. The very steady crown stem is well positioned in a thick stainless steel pipe.

The Ref. 8830 modern Multifort is powered by the famous Swiss ETA 2824-2 movement.

The rich luminous hands and markers glow intensely in the dark.

Stainless steel case, black dial, and brown leather make a classic looking watch! The leather strap pinned near to the watch case leaves almost no gap within the watch lugs. Perfectly connected.

Adding luxury to the Multifort, I strap the watch with genuine walnut coloured crocodile grain leather. I don’t quite like the combination anyway. The tanned brown leather is much preferred.

Summary
The case: simple - ergonomic design, the watch fits comfortably on even smaller wrist despite its 48mm length.
The crown: big saw-toothed crown, easy to operate, water resistant seal.
Movement: mass produced but reliable and proven ETA movement.
Legibility: detailed index, luminous hands and hour marker, easy reading in the dark and bright daylight.
Operation: standard day and timekeeping function, hacking function for time setting.
Design: simple, classy, and sporty.
Overall (max. 10): honestly, I rate this watch 9 out of 10 for a watch in its class!

"I have yet to test the watch for seven day endurance so far but after 3 days the accuracy really commensurate to the ETA 2824-2 superiority. +2 seconds per day. How accurate is it going to be on a long haul? I have to put my finger crossed! I have long experience with 2824 movement. The longer the movement runs, the average day rate will increase. May be on the 7th day the movement will give you a +7 seconds per day. But overall average of +/- 5 seconds per day would be the accuracy I could tolerate for a branded low-end Swiss automatic. My first Mido! How about the vintage dude? Hmmhh… looks like atuk and pakcik dulu-dulu punya jam lah! Piirraahhhh… Mido dah re-edition model-model lama dia yang famous. Commander dengan Ocean Star dah keluar balik. Appadaaa! A friendly collector attacking my remark." – thetick-thetick.

Wednesday, 9 February 2011

Review: Seiko Superior Modern Classic SKZ28J1 Made in Japan

"I come across many Seiko 5 Superior. I saw most of them from the Internet and I found that many of this superior line are powered by the calibre 7S55A and Made in Japan. Recently, I found another superior but not from the Seiko 5 family! Powered by the 7S36 movement, this modern classic is really a luxury finished by Seiko assembly line in Japan. Enjoy my pictorial review on this affordable Japanese masterpiece. It is up for sale anyway." – thetick-thetick

The Seiko Superior Modern Classic SKZ287J1
A made in Japan Seiko Superior modern classic - luxurious look with very precision indexing, semi tuxedo with centre sunburst dial in steel, very clean and shiny polished stainless steel hands to display time lapse. The dial and hands resembling one of the more expensive Seiko Premier model!


Specification
Model Reference: SKZ287J1 Made in Japan
Movement: 7S36 Automatic 23jewels Made in Japan
Case No: 04T0 SS, SS case back
Bezel: Polished plain bezel
Crystal: Sapphire Crystal
Bracelet: SS Lock Clasp Buckle signed Seiko
Water Resistant: 100m

Case Dimensions
Diameter: 40mm across excluding crown
Lug to Lug: 45mm
Lug Width: 20mm

Superior finished dial and hands. Made in Japan. I love the tuxedo line and the sword-shaped polished stainless steel hands - very immaculate. The hour hand length is so proportionate to move along the hairline-finished inner dial’s line. The minute hand too, pointing in close proximity with the dial’s index. The long polished second hand with diamond-shaped end is well balance to enable it to move flawlessly around the dial.

Truly a modern classic! The mixed of polished and brushed links in the bracelet is outstanding and matches with clean overall look of the case. All blended harmoniously. The watch is suitable for office wear and official function.

The case back engraved with watch production detail. Sapphire crystal! Indeed, Made in Japan. The watch is produced in August 2010. Still fresh from the factory!

The classic sunflower crown is well designed and constructed to balance the entire case side. Smooth time-setting operation is assured, very sturdy.

Very clean but detailed dial with six micro index marker for every one minute increment. The second hand pointing near to this micro index enables a precise time reading.

The watch is strapped with a very comfortable bracelet. The pin-type bracelet link is so easy to resize.

Well design and construction. Now I wonder why Seiko classify this masterpiece as superior. The calendar window with polished stainless steel frame blends well with the case, hands and the dial. The sapphire crystal is almost invisible when view at certain angle. Scratch proof.

The watch comes with standard Seiko box, tag, manual, and warranty card.

Adding luxury to the superior; I strapped this modern classic with expensive look black Italian leather. The lug size is 20mm, matching with preferred leather strap is not a difficult task.

Summary
The case: a balance design by Seiko for its modern classic line.
The bracelet: average but so comfortable.
The crown: classy, easy to operate.
Movement: mass produced but assembled in Japan, reliable 7S36 calibre.
Legibility: detailed index, easy reading even in bright daylight.
Wearing comfort: two thumbs up!
Operation: standard day-date and timekeeping function.
Design: luxury and superior finished.
Overall (max. 10): honestly, I rate this watch 8 out of 10!

THE WATCH IS UP FOR GRAB...
Sales Information:
  • This watch is up for sale - brand new watch with warranty.
  • The watch comes with complete box, manual, warranty card, and watch tag.
  • Additional matching brand new “Whale” shiny black leather strap size 20mm-18mm is included. Unique textured calf leather with stainless steel buckle.
  • Offer price: RM650.00 all in as per description at the above.
  • Add RM10.00 postage for delivery within Malaysia.
  • Limited unit available in major Seiko retailers.
  • Recommended retail price: RM899.00
  • SMS me at 012-2399920 for enquiry.

Tuesday, 8 February 2011

@work: Edward A Woldman & Co Swiss Diver

"Sebut pasal jam Swiss Diver kunci, aku teringat kat sebijik jam yang dah lama terbiar dalam junk box aku. Jam ni aku beli lama dah… sampai kat tangan member, balik kat aku. Lastly, aku bikin cantik-cantik. Let go kat collector yang baru berjinak dengan jam vintage. Jual harga bawah kos. Nak bagi motivasi. Jam ni nama dia…"- thetick-thetick

Edward A Woldman & Co
Aku sendiri tak pernah buat kaji selidik wa ima melayari Internet untuk mengkaji asal usul jenama Woldman nih. Yang pastinya ia adalah antara ratusan jenama dari Switzerland (Swiss Made beb!) yang membanjiri pasaran jam tangan vintage. Masih elok. Cuma tu la, case dia bronze based rhodium-plated. Lelama dia luntur. Aku beli jam nih dari seorang kawan penternak jam Seiko dan Swiss yang berjaya bernama Mustapha Yusuf atau gelaran dia Mus Seiko @Superseded. Lama dah aku beli kat dia. Tahun 2007. Ambik walaupun caseback dah luntur. Crown dia lagi laaa... ingat nak buat rhodium-plating kat kedai emas. Ceh! Tukang emas kata rhodium-plating lagi mahal dari buat gold-plating. Aku simpan je lah kat dalam junk box akuh. Malas. Calar pulak dia punya acrylic crystal. Hmmmhhh... jual je lah. Tak lama, lastly aku tukar balik dari buyer jam tuh dengan jam lain, ambik balik jam tuu. Aku pakai sekali sekala. Cantik di mata. Macam dial Omega Seamaster 300. Macam Rolex Submariner pun ada. Saiz 38mm lug-to-luh. Tak la feminine! Itu lah dia jam Woldman Calendar diver kunci.

Nengok nih. Bila aku dah barai-baraikan. Crown dia dah haus, nampak broze base dia. Bezel dia aluminium bebbb... complete tengak bezel rubber ring. Tip top lagi tuuu.

Haaa... enjin kunci. Guna Ebauch Bettlack (EB) 8810 single jewel. Enjin lama tapi bersih.

Dial cantik. Marker dengan hands dah re-lumed. Glow in the dark. Terang bebbb...

Aku polish body, bezel dan acrylic crystal dia yang tebal tuh.

Nengok crown dia. Dah spray dengan autopaint jenama Abro. Naik balik seri diver tahun 70an nih.

Pasang tali oyster dia yang ori. Cantek tali tu bila dah buffed dan polished. Teruja aku nengoknya.

Lepas dah bikin. Kat tangan aku. Macam Omega diver? Rolex Submariner?

Setelah dua tiga hari membikinnya masa cuti raya cina bebaru ni jam tu siap di restore balik. Rasa sayang pulak nak jual. Tapi masa dalam proses nak siapkan aku ada tunjuk gambar separuh bogel jam tu kat sorang collector. Terus dia nak. Aih... okey lah. Aku bikin sampai habis. Bila dah siap aku bagitau collector tuh. Tak sabar dia. So, jumpa daa... Masa jumpa Sabtu petang lepas, hujan lebat, guruh, kilat sabung-menyabung macam cerita hindustan – mamat collector tu tepat masanya jumpa aku. Basah kuyup... kereta dia laa. Collector ni terus tak cerita banyak, hulur al-fulus terus pakai depan aku. Aku jual kat dia memang harga rahsia. Hanya dia yang tahu. Memang murah. Sebagai collector baru, harga special tu aku bagi untuk motivasi dia supaya menjadi penternak jam vintage yang berjaya di masa depan - Mr. Black.

Kat tangan pemilik baru. Cun braderrr... macam Rolex. Kata tuan punya tangan.

Mr. Black, penternak jam vintage yang berasal dari Meru Kelang. Koleksi jam vintage dia okey gak. Dia teropong jam apa tu?

"Banyak lagi tukun-tukun aku rupenya. Nanti kalau aku percuma... free... aku bikin la yang mana boleh. Nak offer kat collector-collector secara direct. Banyak tu tak la. Ada la dalam setengah dozen lagi. Ada sebijik Omega Speedmaster Broad Arrow... hampeh, sampai sekarang takde spare part. Jam Tissot Navigator... aduhhhh bila la nak re-dial. Rolex 6694 - crown stem patah... satu hal la pulak. Hmmhhh... Bullhead tunggu bezel insert. Musim raya korban nanti aku ingat nak jual lah lembu Jepun nih. Apa lagi?... nanti lah. Siap bikin aku publish kat blog nih. Takde masa laa... sibuk cari rejeki pak"- thetick-thetick

Sunday, 6 February 2011

Pendapat: Pasaran Jam Vintage Malaysia 2010/11

“Setelah hampir setahun membuat penelitian dengan mendekati pengumpul-pengumpul, penjual-penjual, melayari blog-blog dan iklan jualan jam tangan vintage di Internet; saya telah membuat satu analisa mengenai trend kegemaran pembeli, harga (nilai vintage), jenama-jenama, dan model-model yang menjadi pilihan dan buruan. Method yang saya gunakan adalah bersifat ‘primary’ dan ‘secondary analysis’. Fokus analisa saya hanya tertumpu kepada jam tangan buatan Swiss dan Jepun. Saya harap analisa yang dibuat boleh dijadikan panduan kepada pengumpul, pembeli, dan penjual jam-jam tangan vintage yang mewarnai dunia Horology di Malaysia.” – thetick-thetick

Jam Tangan Vintage Jenama Swiss
Jikalau ingin disenaraikan teramatlah panjang; terdapat hampir seribu jenama vintage dari Switzerland. Samada jenama tersebut masih dikeluarkan atau tidak, memang terdapat banyak jenama dari Switzerland yang membanjiri pasaran dunia pada sekitar awal tahun 1900 sehinggalah penghujung tahun 70an. Di dalam pengkalan data saya sahaja terdapat hampir 700 jenama! Yang biasa dengar, dan tergeliat lidah untuk disebut pun ada. Ada satu jenama yang bila kita sebut akan berbunyi seperti pelat Negeri Sembilan, polek bunyi nyo jang! Jenama “Polek” adalah salah satu dari ribuan jenama jam tangan Swiss. Cuba cari di Amcorp Mall flea market, pasti anda akan jumpa. Cuma jenama “Lolex” sahaja pasti tidak akan ditemui!

Apapun jenama Swiss, umur, kondisi, rekabentuk, fungsi, dan movement; pasarannya tetap hidup kerana adanya “demand & supply”. Namun begitu, pasaran jam vintage Swiss dikuasai oleh “mood pembeli” dan ekonomi semasa. Tersenarai di bawah, analisa saya:

In-house Movement
Jenama-jenama yang menggunakan in-house movement memang sentiasa mendapat permintaan yang tinggi dikalangan pembeli dan pengumpul jam tangan vintage. Memang diakui, jenama seperti Patek Philippe, Jaeger Le-Coutre, Breguet, Ulysse Nardin, Vacheron Constantine, Audemars Piguet, Blancpain, Zenith, dan jenama Haute Horlogerie yang lain memang amat payah ditemui di pasaran Internet dan flea market di Malaysia. Mungkin ia hanya berlegar-legar dikalangan pengumpul-pengumpul elit sahaja. Harga-harga jenama ini adalah lebih kepada “hammer auction price” ataupun “willing buyer – willing seller price”. Pasarannya amat kecil dan bergantung kepada kuasa beli dan “availability” jenama-jenama tersebut.

ETA, Ronda, dan A. Schild Movement
Tiga ebouche yang paling banyak digunakan oleh jenama vintage dari Switzerland adalah ETA, Ronda dan AS (A. Schild). Jam-jam vintage yang menggunakan movement jenis ini tidak pernah surut dari pasaran semasa. Tissot, Titoni, Rado, Enicar, Mido, Titus, Solvil et Titus, Zodiac, dan Bulova adalah jenama vintage Swiss yang sentiasa mendapat tempat di pasaran Malaysia. Jam-jam jenama ini selalu bertukar-tangan dikalangan pembeli dan penjual. Oleh kerana itu harganya semakin menurun. Apatahlagi kebanyakan jenama ini adalah jenis sporty-dress dan bersaiz kecil antara 32mm hingga 36mm menjadikannya semakin kurang diminati. Hanya model sports seperti diver dan chronograph sahaja yang sentiasa mendapat nilaian tinggi namun agak jarang terdapat di pasaran.

Edward A Woldman & Co. Jam diver jenama Swiss menggunakan ETA8810 single jewel hand-wind movement. Pernah dengar jenama ni? 

Jenama Breitling, Tudor, dan Longines adalah tiga jenama vintage menggunakan movement ETA yang mendapat nilaian harga tinggi sepanjang zaman. Ini mungkin kerana popularity jenama dan penjenamaan ebouche ETA kepada nombor siri keluaran movement sendiri oleh pengeluar-pengeluar tersebut. Model chronograph Breitling dan diver Tudor “Submariner” masih menjadi buruan. Sementara Longines dress watch masih dianggap pesaing kepada Omega. Jenama-jenama lain yang menggunakan movement-movement ini terus memenuhi pasaran. Tanpa mengira rekabentuk mahupun fungsi, nilaian harga jenama-jenama ini semakin menurun mungkin disebabkan kurang popularnya jenama-jenama tersebut.

Rolex dan Omega
Jenama vintage Rolex dan Omega tetap diminati ramai di pasaran vintage Malaysia. Mudah ditemui di dada-dada blog, iklan jualan Internet dan pasar karat. Kedua-duanya menggunakan in-house movement. Walaupun tidak menggunakan in-house movement untuk semua model, dua jenama ini memang sentiasa menjadi pilihan. Model-model professional dari jenama Rolex dan Omega terus mendapat nilaian harga yang tinggi terutamanya jam tangan chronograph dan model-model “signature”. Rolex “sporty-dress watch” seperti 6694 akan berlegar di sekitar harga RM3,500-RM4,000 bergantung kepada kondisi. Model professional Rolex seperti Explorer, GMT-Master, Submariner, dan Sea-Dweller akan terus dinilai tinggi hampir menyamai harga model keluaran terbaru.

Model-model signature Omega yang terkenal seperti Seamaster, Constellation, dan Geneva-endorsed terus mengekori jenama Rolex. Jam vintage Omega yang mendapat pengiktirafan “Certified Chronometer” atau yang menggunakan “chronometer grade in-house movement” semakin naik harga. Model Constellation terutamanya akan berlegar di sekitar RM1,600 sehingga RM2,500 bergantung kepada kondisi dan “originality” setiap bahagian-bahagian jam tangan. Model Seamaster kunci (hand-wind) terus diburu terutamanya yang menggunakan “military dial”. Model military ini dijangkakan akan mencecah harga sekitar RM1,000 dan ke atas bergantung kepada kondisi. Model professional seperti Seamaster Diver, Flightmaster, dan Speedmaster akan terus meraih harga yang lebih tinggi dari harga sebelum ini. Dari segi fungsi dan operasi; jam tangan kunci Omega dan Rolex akan pasti dijual pada harga yang tinggi berbanding jam yang menggunakan movement automatik.

Omega "Chronometer Grade". Tetap menjadi buruan peminat jam vintage Swiss.

Sporty 70s, Military, dan Chronograph
Secara keseluruhan, mood pembeli jam vintage tertumpu kepada saiz yang lebih besar dan sporty. Oleh kerana itu model sports tahun 70an lebih mendapat permintaan dan menjadikannya lebih mahal. Jam-jam tangan sports seperti chronograph dan diver tahun 70an adalah lebih berbentuk radikal dengan saiz “case” yang besar, jarum-jarum rugged dan berwarna warni, serta dial yang berintegrasi dengan pelbagai fungsi. Bergantung kepada kondisi, jam-jam seperti ini dijangkan akan dijual melebihi harga-harga tahun sebelumnya.

Jam tangan military, samada bersaiz kecil mahupun besar akan tetap naik harga. Mungkin kerana rekabentuk dial military yang “versatile” memang sentiasa diminati. Jam military “sub-second” adalah model yang memang pasti memenuhi koleksi-koleksi pengemar jam vintage. Begitu juga jam tangan chronograph kunci. Samada menggunakan movement Venus, Valjoux, atau Lemania; harganya akan terus naik dan pasti mendapat permintaan yang tinggi.

Jam Tangan Vintage Jenama Jepun
Tidak dapat dinafikan, Seiko adalah jenama vintage yang paling digemari di dunia berbanding jenama Swiss. Mungkin ini adalah disebabkan keluarannya yang banyak (mass produced), kepelbagaian in-house movement, harga berpatutan, pelbagai model/siri, dan agak mudah didapati. Jenama Citizen dan Orient masih mendapat tempat dikalangan peminat-peminat jam tangan vintage. Namun, pasaran-pasaran jam vintage Malaysia lebih tertumpu kepada jenama Seiko.

Grand Seiko, King Seiko, dan Seiko Diver
Jam tangan siri Grand Seiko (GS) samada “dress watch”, “sporty-dress” dan diver adalah jam elit Seiko yang sentiasa mendapat tempat dikalangan pengumpul jam tangan vintage. Harga-harga jam tangan ini lebih kepada “willing buyer – willing seller”. Berapa harga mampu beli dan berapa harga hendak dijual. Ia tidak terlalu dipengaruhi oleh faktor pasaran kerana model-model ini tidak banyak dan sukar didapati. Secara rambang, model dress watch GS akan berlegar di sekitar RM6,000 sehingga RM8,000 sementara model diver GS boleh mencecah harga sehingga RM20,000. Untuk model GS dan King Seiko (KS) “Chronometer Certified”, harganya pasti melampaui jangkaan! Ini adalah model-model yang agak sukar didapati kerana memang dikumpul oleh peminat-peminat Seiko elit.

Model KS yang kebanyakannya adalah dress watch akan terus mendapat tempat dipasaran dan dijual agak tinggi sekitar RM1,200 sehingga RM2,000. Bergantung kepada kondisi, “originality” pada model KS akan menentukan harga terutamanya pada “caseback emblem”, “crown”, dan “buckle”.

Seiko diver, sudah pasti setiap peminat Seiko akan memilikinya. Semenjak 5 tahun kebelakangan ini, model Seiko diver mendapat permintaan yang tinggi dan harga melambung naik. Model-model yang paling digemari adalah 6105 dan 6309. Model 6105-6000 kini berlegar disekitar harga RM1,000 hingga RM1,200 sementara 6105-8000/8110 pula dijual antara RM1,600 sehingga RM1,900. Movement 6105B yang mempunyai “hacking function” lebih digemari sementara case besar pada model 8000/8110 memang diminati. Model 6309-7040/7049 turut mempunyai daya tarikan pada “turtle case”nya yang besar disamping dial yang unik berbanding model-model Seiko diver lain. Model yang dipanggil turtle ini dijual pada harga RM250 ke RM300 pada sekitar tahun 2006. Kini dijual di sekitar RM800 jika di tinjau di flea market Amcorp. Sementara di mudah.com di sekitar RM650 ke RM800. Bergantung kepada kondisi, model turtle ini dijangka akan naik harga lagi pada tahun-tahun yang akan datang. Mungkin akan terus mendekati harga model 6105.

Anak itik berenang-renang... ada berani bawak Penyu Jepun ni berenang? Heppp... ada harga tau!

Model “slim turtle” atau “transition model” 6309-7290 sudah mula mendapat tempat di kalangan peminat Seiko Diver dan harganya dijangkakan akan mencecah RM500 ke RM600 dalam tahun ini dan mungkin lebih pada tahun-tahun akan datang. Begitu juga model 7002-7xxx yang menjadi asas kepada model SKX007 (7S26). Harga 7002 juga bakal berlegar di sekitar RM400 hingga RM500. Model 7002 Made In Japan lebih bernilai tinggi berbanding model yang dikeluarkan di Singapura dan negara lain.

Seiko Sports dan Model Signature
Seiko memang terkenal dengan model-model sportsnya yang pelbagai terutamanya di era penghujung tahun 60an dan 70an. Jam-jam vintage sports Seiko terutamanya chronograph 6139 dan 6138 telah menjadi buruan peminat-peminat di Malaysia semenjak tahun 2005. Ini menjadikan model-model ini semakin hari semakin laris. Harga pun ada yang mampu bertahan dan ada yang semakin naik. Model 6139 yang mempunyai pelbagai variasi kini berlegar pada harga RM450 sehingga RM600. Sementara model 6138 antara RM650 sehingga RM900. Model chronograph "Bullhead" adalah model yang dinilai tinggi dan berlegar di sekitar RM1,250 sehingga RM1,700. Sejak penghujung 2010, model-model 6139 dan 6138 semakin kurang di pasaran. Mungkin ramai peminat yang mengumpul jam-jam model Seiko yang memang cukup terkenal di era 70an. Namun, dari segi harga, model-model ini dijangkakan hanya akan bertahan dalam setahun dua lagi dan kemudiannya akan naik semula. Mungkin dua tiga tahun akan datang model-model chronograph ini dikira spesis yang makin pupus – kata saudara Hassan detikduabelas.blogspot.com.

Harga Seiko kepala lembu ni tak lama lagi mungkin sama dengan harga seekor lembu korban!

Seiko World Time/GMT, Navigator Timer, Bell-matic dan model signature lain juga sudah hampir pupus dari pasaran. Harga-harga untuk kondisi yang bagus bagi model-model ini pasti akan naik dan melampaui jangkaan pembeli. Ini adalah kerana jam-jam tangan model ini tidak lagi berlegar di pasaran – ramai yang menyimpannya. Model-model signature seperti Seikomatic-P, Pressmatic, dan Seiko Liner; juga sudah semakin kurang di pasaran. Harga bagi model-model ini mungkin ditentukan sendiri oleh penjual dan atas dasar kemampuan pembeli sendiri.

Citizen dan Orient
Kedua-dua jenama ini bukanlah jenama yang tidak popular di Malaysia, tetapi agak kurang diminati oleh pengumpul-pengumpul jam vintage. Jarang kita temui peminat-peminat tegar kedua-dua jenama ini. Walaupun hebat berbanding keupayaan jam vintage Seiko, jenama Citizen dan Orient tidak dinilai tinggi. Movement chronograph Citizen Mickey Mouse adalah lebih bagus dari Seiko Bullhead, namun jurang harganya memang besar. Citizen dinilai kurang. Begitu juga Orient. Tidak bergantung kepada model, signature, dan “rare” nya; harga-harga vintage Citizen dan Orient akan tetap ditakuk lama malahan mungkin akan jatuh. Model-model dress seperti Citizen Eagle dan Orient SK akan berlegar di sekitar RM200 ke RM350. Model chronograph Citizen pula akan dijual pada harga sekitar RM400 hingga RM500.

Kesimpulan
Faktor penentu pasaran jam tangan vintage samada jenama Swiss atau Jepun adalah bergantung kepada popularity, rarety, movement, dan harga. Kebanyakan pengumpul jam tangan vintage Swiss lebih minat kepada jenama. Bukan pada movement dan harga. Asal Swiss Made, ada nilai. Betul brader? Namun nilai sesebuah jam tangan Swiss vintage tidak lari dari mood atau minat pasaran. Jam tangan vintage dress watch kini semakin hari semakin kurang diminati. Harganya juga semakin murah. Di tahun 2005/06 harga Titoni kondisi baik dijual sekitar RM550 hingga Rm600. Kini hanya di sekitar RM300 ke RM350. Jam tangan vintage Swiss yang bersaiz besar, sporty, military, chronograph mula diminati walaupun harganya agak kurang stabil. Untuk jam Seiko vintage, jam yang dinilai tinggi adalah jam diver, signature, dan sports yang bersaiz besar. Jam-jam tangan Seiko 5 kini semakin merudum harganya. Secara keseluruhan, jam tangan sports dan yang bersaiz besar kini mendapat tempat di kalangan pengumpul-pengumpul jam vintage.

Itu ini naik harga! Harga roti canai... teh tarik... tapi jam Titoni turun harga.

“Yang pastinya jam vintage berkuasa bateri memang takde nilai. Ada pun harga ciput-ciput jeh. Kalau ada pun Rolex Oyster-Quartz. Yang lain tu hampeh! Tak boleh jual harga tinggi. Mana ada halege! Kalau tokeh tak mau. Saya simpan bikin pusaka. Teringat aku cerita Bujang Lapuk. Jam lama macam surat kabar lama. Ada harga. Tapi wa bili bukan mau cilita...” – thetick-thetick