Monday, 5 December 2011

Review: Orient M4 Analogue Quartz Chronograph

“The ETA is the most dominant analogue quartz chronograph movement powerhouse behind the manufacture of Swiss originated brands and the brands under the Swatch Group. While ETA is enhancing their so noticeable analogue chronograph movement, their competitors from the Far East have forward paths the analogue quartz chronograph capability in greater heights. Besides used for their in house brands; Seiko Epson, Citizen Miyota, and Casio Computers of Japan’s quartz chronograph movements have been chosen by many quartz-powered watch manufacturers. Citizen Miyota’s OS10 and OS20 are the two most used movements in this watch category. We can find them in many brands like Chronoforce, TW Steel, Guess, Nautica, Invicta, and some other watchmakers and designers’ brand. Not to forget, the movement have been enhanced for the use in Citizen’s signature line – the famous Eco-Drive. Another development; the Seiko Epson’s 7T92 and 7T94 movements are now used to power the Nautica quartz chronograph line. Casio Computers is no doubt is the world’s number one producer in analogue quartz chronograph. The Edifice has been the most famous signature brand of Casio with the advanced 1/100th of a second analogue quartz chronograph recorder. Recently, Orient - the Japanese underdog has been found making a step forward to improve their sporty timepieces. Not like the Miyota’s familiar analogue chronograph in the previous production; the Orient Watch Company of Japan now offers a more Swiss chronometer look-a-like configuration with the production of the M4 analogue quartz chronograph movement. I noticed that the M4 combines all the familiar chronograph configurations we have seen before! Read below, my pictorial review on one of the M4 chronograph model currently available in the market. The model resembles the look of the 70s classic sports watch - a modern classic with advanced analogue quartz chronograph movement. ” – thetick-thetick

The Seiko 7T92 analogue quartz chronograph: 1/20th of a second recorder, analogue alarm setting, sub-second, and date configuration.
Another familiar face, the Seiko 7T94 analogue quartz chronograph with 60 minutes recorder, sub-second and date configuration.
The three famous dial configurations in analogue quartz chronographs. The Miyota OS10 and OS20, and the ETA G15.211 1/10th quartz chronograph used in TAG Heuer F1 and Tissot MotoGP series. The two Miyota’s are recognisable by the twin sixties – 60 seconds and 60 minutes registers. The OS10 comes with 12 hours recorder; else the OS20 comes with non-chronograph recorder which is a 24 hours indicator. We can find these three configurations in many brands.

Orient Analogue Quartz Chronograph
Product Code: CTT0U004B
Product Name: Orient NEO70's Analogue Quartz Chronograph
Movement No: KFB00 [M4]

A modern classic and distinctive sports watch. Nowadays, everybody loves big watches. This three-register chronograph watch is 43mm in diameter with 11.75mm thickness.
The thick and fat 5 minutes indexes resemble the 70s sporty watches dial. The dial is well configured with proportionate size for the hour, minute, second, and registers hands.
Like the Swiss ETA G15.211 analogue quartz chronograph powering the TAG Heuer and Tissot; the Orient M4 movement comes with a 1/10th of a second register (originally the base movement proposes 1/20th) and configured at 12 o’clock position. Look at the minute indexes; they are so precisely printed on the dial.
 The register at 6 o’clock position looks similar to the Seiko 7T92. The 7T92 functions as 12 hours analogue alarm setting hands but the M4 is a true combination of 30 minutes and 12 hours analogue recorder. See the hour hand stacked underneath the minute hand. Interesting! The date aperture is positioned at 4 o’clock.
Small Sweep. The sub-second timer is configured at 9 o’clock position. The overall dial configuration proposes a friendly yet readable chronograph; precise to 1/10th of a second recording. 
Resembling the 70s classic! Look at the almost 3mm thick hardened mineral glass. The crystal is well beveled in opaque finished. The crown and push-pieces are simple by design but functional as the mechanism proposes.
From the case back, the watch features an anti-magnetic class I finishes protecting the M4 movement from magnetic interference. The watch is 100m/10BAR water resistant. Sorry viewers, the watch is still under warranty and so new that I dare not expose the movement.
Not bad though! The luminous compound glows easily even in shady surrounding. Better than the compound used in my Mako II diver!
Simple packaging but great looks – a truthfully modern classic. This model comes with leather strap and stainless steel bracelet.

“At large, the productions of mechanical chronographs have not seen much difference in terms of the register or counter configuration. In most cases we will find the sub-second, 30 minutes, and 12 hours register chronos powered by ETA Valjoux 7750, 7753, ETA 2892/94, and Lemania 5100 base movement. We may found some unique configuration as a result of some modification from the base movements. To record a 1/10th of a second, the movement needs to beat at 36,000bph like the Zenith El-Primero chronograph work horse. But hold on guys, the new TAG Heuer mechanical chronograph is so advanced - far beyond the need of hi-beat set by El-Primero... the 1/1000th of a second chronograph! Browse the net. You will find the description of this most advanced mechanical instrument. In the last decade, it is so interesting to study how the mechanicals and electronics movements complement each other in order to produce a precise chronograph to record up to the tiny division of elapse time. On the Orient M4 movement, it shows a no stopper for this Japanese underdog to produce better timepieces in near future. Personally, I believe one find day Orient can beat their rivals from Japan... asyik main jam mekanikal jeh, jam quartz pun best peh! Sorry la bek, aku rasa M4 chrono ni lagi bagus dari TAG Heuer ETA ataupun Tissot analogue quartz chronograph. Walaupun harga tak canggih, brand tak glamour, tapi fungsi chrono dia lagi canggih beb!” – thetick-thetick

Friday, 2 December 2011

4hb Disember 2010... bermulanya H4U

Aku tak berapa ingat macam mana ia bermula. Ini kira "tangkap muat" punya kerja lah ni. Apa betul bek? Aku nak tanya si Hassan aka Bekkkk... blogger "Detikduabelas". Bukan dukapaksa tapi dengan sukacitanya Nazri Tan blogger "Time As It Is" pun terjerumus sama. Seingat akulah, Dr. Asmar blogger "Duniajam" nak buat small gathering dengan berberapa peminat-peminat jam zaman dulu ataupun zaman purba; ikut bahasa ubi kentang dia - vintage watch. Lokasi dicadangkan adalah di sebuah apartment di Putrajaya. Mengapa pilih tarikh 4hb Disember? Kena la tanya Dr. Asmar... kebetulan musim cuti sekolah. Maka setelah di war-warkan, ramai pulak yang nak join... datang dari segenap pelusuk tanah air. Tak kira bangsa... semuanya kerana Gila Jam!


"Bek! Aku nak design t-shirt nih siap dengan logo untuk gathering kat Putrajaya nanti... Ko tolong la bagi satu tema untuk gathering ni bek", Hassan D12 mintak tolong kat aku. Puas gak aku memikirkannya. Hmhhh... kalau sukan Olympic mencadangkan "Sports for Unity", jam mesti bole punya. Bagi canggih lagih. Haa... itu yang jadinya aku cadangkan kat Hassan D12..."Horology for Unity". Memang benar sangkaan aku... H4U telah mengeratkan tali persahabatan antara blogger dengan peminat dan pengumpul jam tangan se Malaysia. Tidak mengira bangsa, banyak koleksi, takda koleksi, jual jam, beli jam, cikgu, businessman, kerja gomen, kerja swasta, kerani... Dato', ada pangkat, takda pangkat, ada duit, takda duit... semuanya berinteraksi dengan baik atas minat yang sama... horology. Tukar pengetahuan, kongsi pengalaman, tukar jam dengan jam, tukar jam dengan duit... ke ada yang jual seluar dalam pasal nak beli jam? He... he, macam-macam kerenah orang gila jam nih. Itulah keunikan peminat dan pengumpul jam. Bukan setakat itu jeh... makin banyak pulak blog-blog jam baru yang wujud di dunia digital. Macam cendawan tumbuh selepas hujan!


Walaupun sejak dua menjak ni aku sibuk menebas di hujung minggu (main golf... bukan tebas lalang kat kebun!), aku pasti akan ke Amcorp Flea Market. Memang benar, hampir tiap-tiap minggu ada "Mini H4U" kat kedai mamak di Basement Floor. Berkumpulnya peminat-peminat, penjual, dan pembeli jam vintage. Yang bagusnya... makin banyak muka-muka baru duduk sama pekena teh tarik sambil menjamah mata membelek-belek jam yang bertimbun atas meja. Bukan kat Amcorp jeh, kat belah Utara tanah air, Selatan, Pantai Timur dan tak lupa saudara-saudara kita di Sabah dan Sarawak. Asal jam... jam tangan, jam meja, jam poket... pasti diorang hurung! Bukan lalat hurung sampah, tapi macam lebah hurung bunga... bikin maduuuuuu. "Apa? Korang ingat jam buruk ni takda harga ke? Kekadang lagi mahal dari Rolex tau!???", teringat aku ucapan kasar seorang pengumpul jam yang dah tahap otai. 


Dua hari lagi H4U akan menyambut ulang tahunnya yang pertama. Walaupun tak ada gathering sebagai acara tahunan pada tarikh 4hb Disember 2012 nih; namun semangat H4U tetap ada. Saban hari, saban minggu, dan saban bulan... pasti akan ada mereka-mereka yang berkumpul sambil membelek-belek "permata zaman silam" nihTahniah untuk semua peminat-peminat Horology se Malaysia kerana membentuk satu budaya yang baik demi satu minat yang sama.


Liputan berita H4U di akhbar Mingguan M-Star bertarikh 13 Disember 2010. 

Happy Birthday H4Uthetick-thetick

Tuesday, 29 November 2011

The Modernized Classics of The 70s

"Wristwatches of the 70s are somehow appealing by the design. The 70s marked the golden years of global watch making and the surviving classics have always been the most sought-after collection by avid vintage collectors. Comparing with the smaller sizes of the 60s, the watches of the 70s are bigger, sporty, yet retro by the look. The famous classics of 70s range from simple dress until instrument type of wristwatches. That is why many watchmakers from Switzerland and Japan include the 70s design in their modern classic line. One of the signature of the 70s design is the thick watches crystal. Modernized classic by design – fitted with advanced movement. That is the theme proposes by the watchmakers – modern classics. Wait for my next article. A modern classic chronograph." - thetick-thetick


Thick crystal - signature of the 70s. But this not a 70s classic!

Seiko 6139-7002 Chronograph of the 70s. Thick hardened mineral glass. Sporty and sturdy looking wristwatches. The evergreen classic of modern sports produced during the golden era of watchmaking.

"Bek... cermin jam ni tebal macam zaman dolu-dolu punya bek! Bukan cermin jeh tebal, haaa... dia punya dial layout pun macam dolu-dolu gak. Retro... tunggu posting seterusnya. Ramai yang minat dengan style tahun 70an nih. Terutamanya model-model jam sports. Tag Heuer ada keluarkan model Steve McQueen. Longines keluarkan model Conquest. Seiko Japan bikin limited edition Quartz Astron... amacam?" - thetick-thetick 

Wednesday, 10 August 2011

Blog Kedua: chachamerbah.blogspot.com

Hampir enam bulan lamanya aku memikirkan pasal nak bikin satu lagi blog. Pada mulanya nak ikut idea Dr. Asmar Duniajam; satu blog untuk review jam tangan, satu untuk jual jam. Tak salah aku Tn. Syed Mohri irhomdey.blogspot pun pernah ada second blog! Aku ni takda la simpan banyak jam macam member-member blogger yang lain. Betul tu bek? Lain lah Saudara Hassan D24... upps sorry. D24 tu durian. D12. Detikduabelas. Ni kan pulak nak jual! Jadi bila aku memikirkan pasal blog aku yang kedua, aku terkesima (bahasa Hassan D12) bila salah seorang peminat jam bernama Mr. Black bagitau kebanyakan barang-barang dia, dia beli kat pasar karat dan bundle. Idea... idea... idea! Jadinya, aku bercadang nak menghimpunkan beberapa barangan yang aku pasti masih elok dan boleh dijual melalui blog kedua nih! Buat simple review, jual harga yang berpatutan. Daripada simpan berhabuk, karat, elok let go kat orang lain. Mana tau ada yang minat. Jadinya, di penghujung bulan Jun aku pun set-up lah blog kedua nih. Ini lah rupanya landing page blog kedua aku.

Chachamerbah (cha-cha-merbah), apakenama ni yeop?

Chachamerbah
Aku teringat jurulatih aku selalu sebut, "aku bagi hangpa lima minit. tukaq baju cha-cha-merbah". Biasa laa... masa 'sojar' dulu kena change parade. Chachamerbah ni tak salah aku merujuk kepada burung merbah yang rupa dia macam-macam dan tak tentu hala... macam-macam fashion. Macam tu la 'skot-skot' aku dulu laa. Jadinya chachamerbah ni aku rasa sesuai dengan konsep blog kedua nih. Macam-macam ada... tapi yang pasti barangan yang original! Genuine. No fake.

Amende ada kat chachamerbah nih?

Kategori Barang-Barang
Nak kata everything under the sun, tak boleh laa... Kalau nak kira, ada member suruh tolong jualkan tug boat dia! Besar sangat tuu... Kita main benda kecik-kecik je lah. Harga puluhan ringgit, ratusan ringgit, pangkal ribu... mampu milik. Sudahlah. Daripada cincin, batu permata, jam tangan, aksesori jam, sehinggalah peralatan sukan dan hobi. Tak kira lah; aku punya atau kawan punya. Aku review, kasi jual. Jadinya, pada 8hb Ogos 2011; blog chachamerbah ni aku lancarkan dengan beberapa barangan ditawarkan. Setakat artikel ni dipos, ada 27 barangan yang ditawarkan. InsyaAllah, dalam masa terdekat aku akan iklankan banyak lagi barangan terutamanya jam tangan, jam poket, dan jam dinding. Terpulang kepada bekalan dari negara jiran. Begitu jugak pen-pen Mont Blanc dan jenama lain, akan aku buat tawaran. Harga mampu milik, asli, genuine, authentic, original, no fake! Stay tune...

Wednesday, 27 July 2011

Jam Replika Memang Jam Asli/Genuine?!!!!

Familiar with the face? I mean the dial. This watch is branded as Replica and it is genuine. It is a World Made watch. What do you think? It is a genuine watch. Can't you see that dude!? Trust me. It is genuine.
"Apa cerita ni bekk? Jam replika asli. Jam replika mana ada yang 'genuine'...jam tiruan ada la. Tuu... berlambak kat P.S. Boutique. Kalau kat Internet, tu dia eh... berlambak-lambak website jual jam replika online. Apa brand engkorang nak? Ada ke jam replika yang asli? Jawapan aku... memang ada. Sejak azali lagi. Jam tiruan, memang semua orang tak nafikan yang sememangnya ada bahkan ramai memilikinya. Jam replika yang asli lagi genuine ni apa cerita? Kontroversi, sensasi, apa niii... Nantikan posting aku yang seterusnya." - thetick-thetick

Wednesday, 13 July 2011

Pendapat: Seiko Bukan Lagi Pilihan Ramai?


"Aku suka perhatikan jam kat tangan orang! Kalau duduk kat kedai mamak, restoran, dalam bilik mesyuarat, dan memana tempat yang rasanya mata aku tertarik pada jam kat tangan orang sure aku perhati design dan jenama yang dipakai. Ini sumber utama bila aku buat kajian dan analisa pasal pasaran jam untuk golongan pertengahan dan bawahan - macam aku lah! Jangan tanya la kalau golongan atasan ataupun elit. Jam diorang sama harga dengan harga kereta aku! Hisshh... Kat kedai jam, biasa lah... aku memang suka interview taukeh, supervisor, ataupun salesman yang bertugas. Ramai yang aku kenal - buat kawan dan bertukar pandangan. Jam mana laris, yang mana slow-moving, yang mana trend baru, movement, harga, margin, diskaun... aku tanya. Memang dunia horology ni mengasyikkan. Kita boleh buat primary research untuk sesuatu topik dengan mendekati pasaran itu sendiri. Sejak pertengahan tahun 2010, aku dah mula buat kajian dan analisa... kenapa jam tangan jenama Seiko tidak lagi menjadi pilihan ramai di Malaysia. Jam baru. Bukan jam lama atau vintage! Ikuti analisa dan pendapat aku tentang jenama terkenal dari negara matahari terbit ni. Kepada peminat jenama Seiko... setuju atau tidak, ini adalah pendapat aku secara peribadi dan berdasarkan maklumat yang aku perolehi dari pasaran." - thetick-thetick

Mengapa Seiko Bukan Lagi Pilihan Ramai?
Mengapa Seiko? Mengapa bukan Citizen, Casio, atau Orient? Ini adalah soalan pokok yang perlu dijawab sebelum aku mulakan kajian. Aku memilih Seiko kerana aku rasakan banyak perubahan pada pesaing-pesaingnya dari Jepun dan pelbagai jenama jam tangan lain yang tumbuh macam cendawan lepas hujan sejak sedekad yang lalu. Fokus analisa aku cuma untuk pasaran jam tangan kelas pertengahan (middle class market). Input untuk analisa datang dari soal jawab secara persendirian dengan pemilik, jurujual, mahupun pengurus dan penyelia kedai-kedai jam di sekitar Kuala Lumpur; soal jawab dengan sahabat peminat dan pengumpul jam tangan yang aku kenali; dan soal jawab secara rambang dengan ramai orang yang hanya tahu memakai jam! Semuanya merupakan primary input. Dari input yang terkumpul hampir setahun lamanya, aku ringkaskan analisa seperti di bawah. Skop analisa ini hanya tertumpu kepada aspek rekabentuk jam tangan, saiz, jenama pesaing, harga, dan trend pasaran semasa. Ia tidak melibatkan sebarang aspek teknikal jam tangan Seiko mahupun jenama-jenama pesaingnya.  

1. Jam Saiz Besar
"Brader, ini jam tangan ke jam dinding?". Itu lah soalan yang selalu aku terima dari kawan-kawan di sekitar tahun 2002 dulu bila aku mula-mula pakai jam bersaiz 44mm. Memang besar kalau banding dengan pergelangan tangan aku yang tidaklah kecil dan tidaklah besar. Kira sedang-sedang la kut. Kalau peminat tegar jenama Panerai, di laman paneristi.com, taglinenya berbunyi - Big is Beautiful! Jam bersaiz besar kini sudah menjadi satu trend. Jam tangan bersaiz 38mm hingga 40mm sudah dikira jam unisex. Kini tiada lagi istilah boy size untuk jam bersaiz kecil. Barangkali dikira children size! Begitulah trend jam tangan terkini. Samada jenama pembuat jam (watchmakers' brand) ataupun jenama designer (designers' brand), kebanyakannya mengeluarkan jam tangan yang bersaiz besar antara 40mm hingga ke 46mm. Bahkan ada yang menjangkau diameter bersaiz 52mm! Berbanding dengan jam tangan Seiko, kebanyakan jamnya bersaiz sederhana antara 36mm hingga 42mm. Ini adalah salah satu sebab mengapa jam tangan Seiko kurang menjadi pilihan.

Jenama Police dan Fossil. Ikut trend semasa. Saiz does matter!


2. Rekabentuk Jam Tangan
Kebanyakan jam tangan terbaru yang memenuhi ruang pameran di kedai-kedai jam mempunyai rekabentuk yang lebih radikal. Bukan setakat bersaiz besar, rekabentuknya lebih retro dan modern. Konsep rekabentuknya lebih kepada sporty dan contemporary dan menarik minat golongan muda dan eksekutif. Dari rekabentuk watch case sehinggalah bracelet ataupun strap, semuanya memaparkan citarasa yang berbeza dan terkini. Agak keterlaluan jika dianggap futuristic, namun begitulah hakikatnya rekabentuk jam tangan terkini. Cuba lihat pada jam tangan Seiko! Rekabentuknya secara keseluruhan adalah dikira masih orthodox. Fesyen lama! Pattern yang sudah wujud hampir lebih sedekat yang lalu masih ada di pasaran! Cuba anda bandingkan dengan Casio dan Citizen. Rekabentuknya lebih radikal dan lebih menarik. Jam Seiko, hmhhhh... boring. Penggunaan material masih di takuk lama dan rekabentuk dial masih "plain" ataupun kurang daya penarik. Cuba perhatikan! Berapa banyak jam tangan Seiko yang bukan jam diver yang menggunakan tali getah? Berapa banyak jam tangan Seiko yang menggunakan PVD finishing? Kalau ada pun, cuma keluaran yang terkini sedangkan pesaing-pesaingnya terlebih dahulu mengeluarkan jam-jam tangan yang sebegitu.

Big size...radical design! Jam jenama Police diminati golongan muda dan executive

3. Jam Tangan Sebagai Fesyen
Jam tangan bukanlah sesuatu yang menjadi keperluan semata-mata. Kini ia dikira sebagai fesyen. Ramai antara kita yang mempunyai lebih dari satu jam tangan. Satu untuk pakai waktu bersukan. Satu pakai untuk ke pejabat, dinner function, menyelam dan berenang, dll. Jika berpakaian, jam tangan sudah menjadi syarat dalam fesyen. Warna jam. Warna tali jam. Semuanya dikira fesyen. Kerana itu designers' brand lebih menjadi pilihan. Lihat pada Seiko. Tiada rekabentuk yang versatile bagi mengikuti citarasa pengguna yang mementingkan fesyen!

4. Harga, Rekabentuk, dan Jenama
Al-fulus! Harga memang memainkan peranan penting dalam membuat pilihan ketika membeli jam tangan. Namun adakalanya jenama dan rekabentuk menjadi keutamaan. Dari segi harga, cuba anda bandingkan harga Seiko dengan jenama-jenama lain. Anda boleh mendapat jam tangan jenama lain yang mempunyai rekabentuk lebih menarik berbanding Seiko dan umum masih beranggapan yang Seiko adalah jenama murahan. Namun tidaklah semurah yang kita pernah nikmati lebih sedekat yang lalu. Harga Seiko kini jauh lebih mahal. Yang murah hanyalah jam Seiko 5 yang mempunyai rekabentuk ala atuk, tokwan, ataupun pak ngah! Jika dibanding dengan harga yang setara dengan Fossil atau Nautica, Seiko agak kurang menarik. Kurang dari segi rekabentuk. Jenama lain lebih menarik. Produk elit Seiko seperti Superior, Premier, Velatura Series, dan Bright dijual pada harga yang agak mahal. "Kalau sampai dua tiga riban, elok wa beli Tag Heuer bro... Mido ke, Tissot...". Itulah komen seorang sahabat apabila menemani dia membeli jam tangan di Isetan Kuala Lumpur beberapa minggu yang lalu. Tidak dapat di nafikan, jenama Seiko masih dianggap jenama murahan. Membeli jam tangan Seiko yang harganya ribuan ringgit masih bukan pilihan pasaran di Malaysia. Dengan harga yang berpatutan dan hampir setara, jenama lain lebih menarik minat pembeli berbanding Seiko. Harga jam tangan Seiko naik mendadak sejak dua tiga tahun kebelakangan ini. Rekabentuk masih di takuk lama! Adakah berbaloi untuk dimiliki?


Casio. Jenama dari Jepun. Mengalami transformasi dari segi rekabentuk. Lihat rekabentuk dial, counter, dan hands! Radical, retro-modern. Kini menjadi pilihan.
5. Citizen dan Casio
Casio adalah jenama jam tangan yang menaja pasukan Formula One Redbull. Hampir saban tahun, Casio melancarkan jam tangan terbaru keluaran mereka di acara tahun di Basel, Switzerland. Begitu juga Citizen. Kedua-dua jenama ini telah mengambil ranking pertama dan kedua sebagai pengekspot jam tangan terbesar dari negara Jepun. Seiko kini di tempat ketiga. Usah bertanya atau mengkaji dengan mendalam akan sebab musabab mengapa Seiko kini di tempat ketiga dan cuma mampu mengatasi Orient yang dilihat bakal menjadi pesaing hebatnya tidak lama lagi. Lihat sahaja di ruang pameran di kedai-kedai jam. Bandingkan keluaran jam tangan Seiko yang terbaru dengan jenama Citizen dan Casio. Memang tidak adil kita bandingkan Seiko dengan Casio kerana Seiko bukanlah pengeluar jam tangan digital. Namun, bandingkan jam-jam tangan analogue! Casio mempunyai rekabentuk lebih radikal dan modern. Analogue Chronograph Casio jauh lebih menarik dengan susunan jarum, dial, dan counter yang lebih retrograde dan modern. Begitu juga Citizen. Usah dikira samada quartz, Eco-Drive, Tough Solar, ataupun Solar. Citizen dan Casio lebih menyerlah. Anda tidak percaya, cuba perhatikan... kini ramai yang memakai Casio analogue chronograph berbanding Seiko 7Txx series! Lihat pula Citizen untuk siri digital-analogue! Lebih modern, multi-function, dan lebih menarik.

Citizen signature watch. Black and orange scheme. Rekabentuk dan penggunaan bahan pembuatan yang lebih menarik. Display yang lebih moden. Radio-controlled timekeeping.

6. Designers' Brand
Sejak negara China muncul sebagai kuasa besar ekonomi dunia, banyak pengeluar-pengeluar barangan fesyen mengeluarkan jam tangan jenama sendiri di negara tersebut. Bahkan Seiko turut mengeluarkan sebahagian dari komponen jam tangannya di sana. Ini adalah kerana kos pembuatan di negara China adalah jauh lebih murah. Kekuatan jam tangan designers’ brand bergantung kepada rekabentuk dan jenama itu sendiri. Dari segi rekabentuk dan harga, mereka mempunyai kelebihan dari segi factor harga dan tarikan fesyen terkini. Lihat jenama seperti Nautica, Tommy Hillfiger, Hugo Boss, Armani Exchange, Fossil, Calvin Klein, Guess, DKNY, FCUK, dan lain-lain; harganya berpatutan dan menawarkan rekabentuk yang lebih menarik. Kebanyakan jenama-jenama ini lebih dikenali sebagai jenama mahal, jenama orang kaya! Memiliki jenama-jenama seperti ini menjadi kebanggaan kepada pemiliknya. Seiko, hanya pada mereka yang mengenali dan meminati teknologi pembuatan jam dan jenama itu sendiri! Designers’ brands secara umumnya memang menjadi pilihan pengguna.

Agak-agak berapa besar jam nih? 1 main display. 4 independent display. 3 chronograph counters! Nautica, looks enormous but exclusive.
Kesimpulan
Jenama Seiko memanglah satu jenama yang mampu dimiliki oleh golongan pengguna pertengahan dan bawahan. Namun, pesaing-pesaing Seiko kini mempunyai kelebihan dari segi rekabentuk dan factor harga. Ini member ruang kepada pesaing-pesaing Seiko untuk member saingan hebat. Mungkin ini terdorong oleh faktor mood pembeli dan kekuatan jenama masing-masing. Yang pastinya rekabentuk pesaing-pesaing Seiko lebih relevant dan mengikut trend semasa. Tidak dinafikan kualiti Seiko lebih baik berbanding pesaingnya, namun bukan semua produk Seiko benar-benar berkualiti. Bagi kebanyakan model-model Seiko yang menggunakan komponen yang diperbuat di Negara China dan di pasang di luar Jepun perubahan dari segi kualitinya amat ketara. Semakin menurun. Sebagai contoh, keluaran awal Seiko “orange monster” diver lebih bermutu berbanding keluaran yang terkemudian. Begitu juga model-model yang menggunakan movement 7S26, 7S36, dan 7Txx quartz chronograph; kualitinya makin berkurangan berbanding kelas yang sama keluaran Citizen dan Orient. Bahkan Casio tidak kurang hebatnya. Namun, dari segi pilihan pembeli ini bukanlah perkara pokok. Yang penting adalah rekabentuk, saiz, dan harga. Seiko agak ketinggalan dalam menarik minat pembeli.

Titus. Guna movement original dari China! Dari segi rekabentuk, simple but appealing. Ada power reserve marker, independent counter untuk GMT/Second Hour indicator. Harga berpatutan untuk dipakai sebagai jam harian.

“Aku rasa kalau Seiko terus macam nih, lekat la jenama jam ni sebagai jam pakcik-pakcik atau jam tok wan. Orang muda la ni suka fesyen... kata sorang haji kat masjid aku. Lepa suka jam yang besaq-besaq dan nampak ranggi... dia ni orang Kedah! Kalu tahun 60an dengan 70an dulu Seiko ni memang Champion... nostalgia, kata dia lagi. Memang. Kalau tanya taukeh-taukeh jam memang begitulah adanya. Diskaun Seiko paling tinggi pun dah kira standard - 25% jeh. Pandai bodek, dapat la lagi murah. Nak kata Seiko jam murah, tak la murah. Jam lama atau vintage Seiko ada laa yang murah-murah. Tapi tak semua murah bekkk... kata Hassan Detikduabelas. Aku sendiri dah naik cemoih dengan design Seiko... samaaaaa jeh. Cuba ngkorang nengok Casio chronograph! Syurrrr... Haaa, nengok plak Citizen Eco-Drive baru. Cunnn beb! Jam-jam designer punnn... Bila la Seiko nak buat jam mampu milik dengan design yang canggih dan relevan? Satu pertanyaan yang taukeh Seiko jeh yang boleh jawab. Motaro San, annataaaa neh...Haitttttt. Arigato guzaimas. Phewwwww...” – thetick-thetick

Monday, 4 July 2011

4sale: Matterhorn 22m Panerai Look Alike Strap & Citizen NY0040-17L 200m Diver

"Banyak sangat kereta lama ni kekadang pening jugak. Kena cari pomen yang pandai. Spare part. Letih nak menjaganya. Macam tu la jugak dengan jam-jam lama. Walaupun tak sesusah menjaga kereta lama, kena gak goyang-goyang, pakai, tuning, timing, dan buat benda-benda routine. Bila dah banyak, kekadang tu terlepas pandang dan terlepas pakai. Kasi kurangkan. Kalau boleh simpan maksimum tujuh bijik cukup lah... sehari satu. Betul ke brader???? So, demi untuk mencapai cita-cita tersebut. Aku nak kurangkan koleksi aku yang sebelum ni bertali-arus memenuhi kotak-kotak dan laci-laci aku kat rumah dan pejabat. Tak la aku ada store tempat simpan jam! Betul tu Hassan D12? Sampai tak tau mana simpan jam...pasal banyak sangat! Okey lah. Kepada sesapa yang minat, jam-jam yang aku nak jual nih dah pun dibuat review sebelum nih." - thetick-thetick


Seiko Kinetic Diver 200m [SOLD]


Specification:
Model - SKA293P1
Year - 2005 
Case - Stainless Steel (99% condition, minor scratch)
Bracelet - Stainless Steel (97% condition, scratch on clasp buckle) including extra links. *optional leather strap look like Panerai
Crystal - Hardened Mineral Glass (100% condition, almost no scratch)
Movement - Seiko 5M62 Kinetic
Timing - +/-12 seconds/month
Power Reserve - battery storage
Packaging - including Seiko box and manual
Warranty - personal warranty, within 6 months after purchase and limited to watch movement ONLY
Price - RM550, please add RM10 for Poslaju postage within Malaysia 
Note - Sales within Malaysia ONLY

Matterhorn Tan Brown Panerai Look Alike Leather Strap [SOLD]


Specification:
Panerai look alike Matterhorn genuine calf leather with white stitch in tanned brown color 
Leather - calf, very soft and comfortable genuine leather
Size - 22mm width, standard Asian length for big size watches
Buckle - 2 Stainless Steel (Tang and Pre-Vendome Panerai style) Buckles
Price - RM80, including postage
Note - Sales within Malaysia ONLY

Citizen Automatic Diver 200m [SOLD]


Specification:
Model - NT0040-17L
Year - 1999 (early model/production)
Case - Stainless Steel (95% condition, minor scratch)
Bracelet - Stainless Steel Matching Solid Citizen Jubilee Bracelet (70% condition, scratch on clasp buckle)
Crystal - Hardened Mineral Glass (99% condition, almost no scratch)
Movement - Citizen Miyota Automatic
Timing - +/-1 minute/day
Power Reserve - less than 48 hours, recommend the watch to be serviced
Packaging - including one Citizen box
Warranty - no warranty, as is condition ONLY
Price - RM450, please add RM10 for Poslaju postage within Malaysia 
Note - Sales within Malaysia ONLY

"Citizen ni lain sikit dari production yang baru. Lebih mantap. Tak caya tanya la Saudara Hassan Bekkk Detikduabelas. Lain sikit finisihing dia. Seiko tu, jarang sangat aku pakai. Kepada sesiapa yang minat nak mendapatkan jam-jam di atas, tolong SMS. Maaf kalau kekadang tu lambat jawab. Sibuk. Sebarang pertanyaan melalui email lebih dihargai. Senang aku respon pakai hanpon Blackberry akuh... nantikan posting seterusnya. Bukan jualan, tapi artikel yang pasti sensasi" - thetick-thetick

Thursday, 9 June 2011

Review [BM]: Casio 5167 Digi-Ana SGW-4WH1B2V

"Daripada beli jam plastik Toy Watch yang mahal tapi quality tak seberapa tuuu... elok beli jam Casio. Nasihat aku kat kengkawan yang muda-muda belia. Memang trend jam plastik dah lama wujud. Kalau tak silap aku, di pelopori oleh Swatch... ke Casio dari Jepun? Tak tau la pulak aku bab-bab tu. Tapi, memang selain dari Casio dan Swatch, ada banyak lagi jam plastik di pasaran. Toy Watch tu antara jenama glamour yang melilit tangan golongan muda sejak 2 3 tahun nih. Jam plastik? Bagi aku, jam plastik ni guna untuk pakai bersantai atau pun pakai masa aktiviti lasak. Semestinya aku pilih Casio. Harga murah tapi kaya dengan fungsi yang pelbagai. Model SGW-4WH1B2V ni memang menarik minat aku. Kombinasi digital dan analog. Dan setakat yang aku pernah jumpa. Selain Casio Protrek, ini la spesis Casio digi-ana jenis plastik yang paling besar aku ada. Tebal pulak tu! Lebar lug-to-lug dia dalam 44mm. Tebal dia lebih kurang 15mm... memang rugged. Jam murah. Gua punya suka laa... he he. Ikutilah pictorial review aku untuk Casio yang menggunakan module 5167 nih! Selamat membaca." - thetick-thetick


 Ada Twin-Sensor. Fungsinya hampir sama dengan Casio G-Shock Riseman tapi ada Analogue Time Display. Black resin. Gold marker.
Kalau pakai uniform perang... pakai jam nih. Memang sesuai. Pasal warna dia Covert Black. Pakai buat nyelam Scuba pun boleh. Sampai 100 meter jeh. Nak buat Skydiving pun boleh pasal ada altimeter
 
 
Pandangan sisi dua-dua belah.Gambar yang atas tu dia punya Twin-Sensor pada kedudukan pukul 9 sementara gambar bawah pandangan sisi pada pukul 3. Nampak macam ketam laa.. 
Time Mode: mudah dibaca. Ada jarum. Kiraan saat digital ada pada paparan bawah. Ada hari dan haribulan. Yang bestnya, ada penanda bagitau sama ada cuaca mendung atau cerah pada paparan paling atas (fine atau cloudy)
Barometer untuk mengukur tekanan udara. Jangkasuhu atau thermometer pun ada.
LON tu merujuk kepada bandar London. Senang nak tahu bila jadual perlawanan bolasepak waktu tempatan untuk English Premier League! Liverpool..Liverpool.. Liverpool! Ada worldtimer dan paparan masa dua tempat berbeza. Senang pergi merantau ke luar negara.
Chronograph. Standard la beb... 
Timer! 45:00 minit tu bukannya apa... aku yang set. Pasal bila nengok bola bole la tau bila agak-agak pengadil nak niup wisel penamat atau separuh masa!!!!
Alarm Clock. Ada 5 alarm setting. Boleh set untuk 5 waktu solat. Tapi awas! Jangan set alarm untuk bangun makan sahur masa bulan Ramadhan guna jam nih... sure korang makan sahur waktu siang pasal alarm dia punya bunyi tak kuat daaaa...
Takde winding crown. Jadi... kena guna push piece untuk adjust jarum jam. Hmmhh... jarum payah nak  selarikan dengan minute marker lah! Biasa laaa... jam murah. Jam plastik.
Made in China. Biasa laa.. pasal tu murah. Tapi yang pastinya jam genuine, berfungsi canggih dan kualitinya memang bagus. Itulah jam Casio. Murah-murah pun jam ni memang bagus. Tak la macam Toy Watch. Betul ke Saudara Asmar Dunia Jam?

"Apa cerita pakai jam plastik ni brader? Ini jam golongan muda rumaja... jam budak sekolah. Kata sorang collector kat aku. Senyum! Aku jawab - jam santai. Jam lasak. Jam hujung minggu. Jam pakai masa main badminton. Jam pakai masa main golf. Yang pastinya aku suka... wa punya suka la brader! He he...  Casio ni jenama hebat - pengekspot jam nombor satu dari Jepun. Diikuti oleh Citizen. Seiko jatuh nombor tiga. Manakala Orient berada di tangga ke empat. Itulah ranking pengeluar jam dari Jepun yang terkini. Kenapa Seiko nombor tiga? Haaa... peminat jenama Seiko pasti terkejut dan tertanya-tanya. Haaa... akan aku postkan nanti satu analisa kenapa Seiko berjaya dipintas oleh Casio dan Citizen. Tungguuuu..." - thetick-thetick

Tuesday, 7 June 2011

Next Review [BM]: Digi-Ana Version of Casio Riseman?

"Nak kata Casio Riseman - bukan! Tapi memang ada fungsi-fungsi sama dengan Riseman. Ada Barometer, Temperature, dengan Altimeter. Twin-sensor. Apa yang menyebabkan aku minat sangat kat jam Casio ni? Saiz dia lebih besar dari Riseman. Sudah tentu! Ikut trend semasa beb! Dan lagi satu, pasal ada analog time display - lebih senang baca berbanding full digital function yang ada kat Riseman. Warna hitam - memang kasual dan lasak. Ini model baru sampai. Ada ampat biji sajjee... kata Ah Hon kat kedai jam YK Fong Ampang Park. Tapi yang hitam ni paling mengancam! Kata hati aku.... apa lagi? Terus jumpa Kawanku... ambik fulus terus bayar. Harga tak la mahal macam Riseman. Memang model ni model baru dan aku cuma jumpa di YK Fong. Mungkin korang pun dah jumpa. Model 5167 Digi-Ana SGW-4WH1B2V ni aku akan review. Nantikan" - thetick-thetick


"Bek... lawa la!" kata Hassan Detikduabelas. Ini la jam favorite aku untuk pakai lepas ofis dan bersantai di hujung minggu... nantikan review jam murah ni...haha!

Thursday, 2 June 2011

Review: Seiko 200m Kinetic Diver SKA293P1

"Godjirra... godjirra... godjirra... Godzilla! It is a call sign given to those gigantic and hideous creatures walkin' on the Japanese neighborhood street. Same goes to Japanese watches namely the Citizen, some timepiece-crazy collectors called the renowned big diver - Citizen Eco-zilla and Auto-zilla. A big size watch, Panerai alike with minimum built of 44mm across our wrist. Seiko too… very fat fellow the much talk-about monster of the wrist called Tuna. But, wait a minute dude! This hunky diver looks big too! That was my friend's remarks when we first spotted this 200m Kinetic diver in retailers display about 3 or 4 years ago. Man! That is huge and masculine timepiece. Although slightly smaller than the renowned Tuna, this solid n' heavy diver really enticing! Swiped my card, the watch is mine. After couple of years in possession; I decided to post a pictorial review of this watch. LNIB – like new in box, I call it Seikozilla. Enjoy reading." - thetick-thetick


Seiko 200m Kinetic Diver SKA293P1


The 200m kinetic diver looks immense by its full stainless steel construction. This 2005 production is powered by the mass produced 5M62A 6 jewels Seiko Kinetic movement. Although not an adversary to Seiko’s new breed of Direct-Drive, the 5M62 is a reliable, robust, and proven quartz-mechanical breed of a modern watch movement. Hey dude, where is the crown? Most Seiko divers’ crown is positioned at 3 or 4! This model is among the first Seiko diver produced with crown at left position. However, this is not a lefty version where you have the standard opposite version. It is a single production design with left crown and push piece. The new version, the SKA371 model is produced with standard right crown and right push piece. Both old and new version comes with variation of black, white, and orange dial with option for rubber strap.
The watch case back is engraved with the famous Tsunami wave emblem to depict 200m ISO diving gear from Seiko. The serial number on the case lid shows that the watch was produced in the year 2005.
Lefty crown and push piece. A very sturdy looking construction. By design, both the crown and push the piece are well guarded by the case.
A view from the west side of the watch - the case, the scuba bezel, and the watch shoulder is so curvy like a massive dome. It is a very balance, symmetrical yet ergonomically designed as a modern rugged timepiece.
Embedded and near-leveled with the case; the scuba bezel looks very neat with smoothly engraved 5 minute elapse marker. Hence, the engraved minute timer is detailed with small dotted of index close to the thick hardened mineral crystal. I love the triangular shaped time elapse marker. The marker dot is covered and filled with Seiko luminous compound called the Lumibrite®.
Simple yet clean dial with skeletal hands! The 60 minutes index is almost vertical and circled on top of the dial - a two-piece dial construction. This makes timing visible to read from the side.
In shady places, the Lumibrite® is no doubt one of the best luminous compound ever produced by Seiko.
In the dark - glow and bright; green but bluish in color.
Solid as you can see - thick and well designed stainless steel bracelet matching the massive dome shaped watch case.
The case shoulder is so thick and measured at almost 32mm across. The lugs within is 22mm width; the toughest bracelet connecting shoulder I ever seen in Seiko production so far.
Underneath. The solid bracelet end-link fitted into the lugs firmly with the use of very thick Seiko spring bar for 22mm standard diver lug. To disintegrate the stainless steel bracelet, you just need to push a pin through the hole at both side of the watch shoulder.
Using standard Seiko diver bracelet clasp and buckle, it comes with wet suit bracelet extension.
Seikozilla wraparound my wrist; looks big but comfortable. Just that… it is heavy dude! You can really feel the weight if you wear it occasionally.
Another picture of the Seikozilla.
An internet file photo of the Seiko Kinetic movement Cal5M62A. Sorry, I do not wish to expose my own watch movement to the air yet. I just do not want the air to humidify the case and the movement as I believe it will affect the watch performance. Unless I am in a dust-free and low humidity room! He he… sorry, this is the only Kinetic watch I ever have. I am no expert in kinetic movement. I guess the accuracy is much like the quartz. 
The arrival of Siam goodies! I bought this "Matterhorn" leather strap from a friendly supplier in Bangkok. A pre-Vendome look alike Panerai strap in tan brown, 2mm thick, and 22mm width genuine calf leather. A worthy purchase through eBay.
Do you like Panerai diver’s watch with leather strap? I guess I like the combination of black dial stainless steel watch strapped with brown leather strap.
Looks classy… like the Panerai Luminor Marina series?
I don’t see any of this ‘lefty’ Seikozilla on display at the Seiko retailers nowadays. What happened? I believe the SKA293 is no longer in production - obsolete model I guess. The watch was retailed around RM 1,258 for stainless steel bracelet model when I bought it before. Now, the new version with rubber strap is priced around RM 1,500 plus. Although the new model produced with crown and push piece on the right, two things I recognize most about the two generation – the movement remains the same but the price gets higher! It is all about design. Although from the same DNA! What a DNA alteration!!! I guess Seiko and other watchmakers are good in that. That makes variety to offer. Well… if you like it! Own it.” – thetick-thetick