Tuesday, 27 November 2012

Exploring Horology: A Shocking Shake of Precision


"Bro, what’s the time now? My fellow golfers always ask me when we play golf. Just because I wear a watch while playing, always! The timekeeping device will be off my wrist only when I am sleeping or taking my bath. Being watch enthusiast, not wearing time pieces is just like wearing no underwear! Something missing, feel uncomfortable. Well... time is important to those appreciating every moment in life. It is all about timing and time management. But, how precise the timepiece we own and refer to? Those small pieces of man’s genius creation prevails its accuracy once you observe them. In everyday life, under all the condition I test them all. Shocking precision, I test them with golf." – thetick-thetick

The Precision Timepieces and the Game of Golf
Rolex, the world’s renowned brand with many years of horology credential and superior invention is undisputed a class for precision in production and timekeeping. At Rolex, everything is about precision. The invention of anti-magnetic, shock absorption and the use of advanced material in the watch escapement mechanism are all subject of precision. That is why the manufacture associates the brand with golf – the game of precision.

Golf is a mental game with many shot demanding the ball to be stroked in a precise swing for a precise result. The shot, the distance, the accuracy is the name of the game. Getting precision for all shot is almost impossible! For me, that goes to the watch too. Exposing to various wearing condition is a definite impact to the precise timekeeping. That is why COSC certified timepieces are tolerable to plus and minus. You want precision up to the second? Don’t be crazy, even the quartz driven watches deviate by up to several seconds in a month or year. The world’s atomic time clock, yeah... 1 second late in every 70 years.

Watch making and golfing are synonym, perfection and precision. That is why many major golf tournaments are sponsored by Rolex. Many tour champions sponsored by them too. But, you will see them wearing Rolex only when they received the trophy or attending news conference. It is all about branding and media exposure. Not when the golfers move around the golf course and make their shot. Only one may be - Phil Mickelson and that is just because he is an avid Rolex collector. He wears leather strapped dress watch Rolex while playing. Other than Phil, a Richard Mille (RM) brand ambassador – Bubba Watson. May be RM wants to proof their anti-shock protection can stand continuous blows at the golf course? Or, RM try to propose to the market that the advanced watch composite material they developed in house is so light that the golfer can strap on while playing? Other Swiss elite brand; Audemars Piguet (AP), sponsored mostly world top ranking golf players like Lee Westwood and Graeme McDowell. But none of these players wear the APs while playing. TAG Heuer, like RM once produced a golf watch inspired by Tiger Woods. I guess it is all about the weight- lighter watches for golfing. But still, are these famous brands proposing precision? RM’s Bubba Watson is a mechanical and TAG Heuer Tiger Wood is quartz.

TAG Heuer Golf - light construction material, anti-slip rubber strap, unique strap-on method, and powered by Ronda Swiss quartz movement. The design inspired by great golfer Tiger Woods. Now Tiger is no longer TAG Heuer brand ambassador. Have you seen Tiger wearing this watch while playing golf before?

Make the Shot, Whacking, and the Watch
Like most golfers, whether the pros or the amateurs it is all about perfecting the shot. Me, still trying my very level best to make good shot. No matter how ugly my golf swing can be, I will make sure I whack the ball solidly. Impact – that is the word normally used in golf when the golf club hit the ball on the ground. A good impact will produce good ball trajectory so it goes up in the air with intended flight. During impact, the club face will experience a strong shocking vibration. You can feel it in your palm, arm, and sometime your elbow. Imagine what the shocking vibration can do to your wrist watch every time you make a shot! One intended powerful blow to the watch may cause tremendous shock to the movement. But can one small whacking at timely interval really shock the watch movement? Let’s give it a try. All I have in my collection, the mechanical and quartz – those with stainless steel bracelet and rubber strap. Not with the leather strap as it wet when you sweat.

Whack the ball. See my left wrist. I always wear my watch on the golf course.

After 18 Holes...
My field test is simple. It is all about shock, shock, and shock. Gravitation is considered factor but not counted for. Get digital quartz watch to compare the time deviations. Test the automatic mechanical, analogue quartz, and digital quartz watches. Play one round of golf with one watch. A round of golf takes about 5 hours at maximum. Observe the timekeeping.

Rolex Explorer I: Ref. 114270 a lighter production of Rolex stainless steel watch in early 2000 – an automatic watch. Not so heavy so I wear it on the golf course. I am a right-hander and I wear watches on my left hand. Obviously I will hold the golf club with left hand because I am a right-hander. Setting precisely according to my digital quartz, I play one round of golf. After 18 holes, I check on the time-keeping. Wow-wi-zow-wow... the watch gains about 20 seconds.

A truly reliable mechanical timepiece, but still...

Seiko SKX007 Diver, 7S26 Automatic Movement: dubbed as poor man’s submariner and loved by many watch collectors. Quite heavy compared to the Rolex Explorer I. But still, subconsciously I don’t feel the weight when making golf shots. Fuyyooo... the watch gains almost 1 minute and 45 seconds!!! No worry. The ‘James Bond’ is not expensive like the Swiss Rolex anyway. No question between the superiority and inferiority here. Expensive Swiss is not so vulnerable to shock. Well kept timing due to superior technology implies. I bet expensive Seiko’s should do better than that. That makes expensive watches reliable, isn’t it guys?

Beratnyaaa..! Time running very fast la Joe!

Casio Analogue Diver and Digi-Ana Quartz: Japanese plastics, loved by adventurers all over the world. With similar method, I tested them. As I always expected. No lose, no gain, perfectly running. I am more into the analogue movement. Since most analogue quartz watches are fitted with 3 or 5 jewels and minimal train wheels (gears) to drive the timekeeping hands, I wish to see if the vibration could possibly effect the operation. No, the pulsation from the quartz in actual fact drives these wheels in constant revolution in timely fashion. The gears are precisely intact and running smoothly as it pivoted by the jewels. Those purely digital is definitely off the record. The microprocessor keep the timing as it was programmed to do.

Albeit running on wheels, the Casio analogue quartz keeps its accuracy.

Lagi steady bek... computer timer on the wrist!

Shaking the Autos and Winding the Manuals
Shaking the automatic watch and that’s normally we do to power the watch when it stops. We just want to move the rotor plate so the winding mechanism starts. Some autos come with manual winding feature. By winding the crown, it starts powering the watch. But do not over shaking when the watch is running. The watch will definitely gain more seconds. Give it a test, you will observe the timing. But still, no worry dude! The sophistication of the balance wheel and its escapement mechanism will reset the oscillation back to its standard frequency. If 5bps... it goes back to 5bps. Unless the balance wheel hairspring is out of shape or rusted and becoming less elastic.

Between Shaking and Shocking
These are two different conditional effects to the movement – intended and unintended. Precisely designed and produced watch movement are resistant to shocking – anti-shock or anti-vibration. This is to ensure the balance wheel and escapement running smoothly at all time, resistant to unintended shock. Our hands move all the time. That is why the autos come with rotor plate shaped in half or three quarter size so it moves to power the watch when wears on the wrist. Shaking is intended.

The winding rotor moves around the axis in bi-directional. As seen on this ETA2892 variant, the balance wheel is design to hold its revolving state with anti-shock mechanism. Shaking the watch will move the rotor plate. Unintended shock will protect the balance wheel.

Precision... What are you up to?
My honest question to fellow watch enthusiasts and to myself too. Let us be fair. Let the watchmaker compete among them to produce the most precise timepieces. They deserve to make superlative claim on their production. The more the mechanical precision, the more it hits our pocket. Quartz and electronic timepieces, they are precise and predominantly acceptable. A few second time deviations won’t bother you and me – subconsciously. After many years of exploring (horology), my passion tells me that both the mechanicals and quartz are good timepieces. Both serve the same purpose, to tell time in a precise fashion. The difference is all about money. Expensive or cheap, as long as you can afford them – buy! Precision is about the same for quartz. Expensive mechanicals are more precise.

I like this Timex Military. A plastic cased analogue quartz. Black and red, the watch matches my golf glove. A cheap watch keeps time well.

“Ini Q&Q punya jam hah, pakai itu Japanese Citizen Miyota punya injin lahh... tegur Sifu Lee bertahun lama dulu. Dude, this TAG Heuer quartz is using ETA movement lah. Cheap movement, not even 10% from the price you pay for the watch. Casio... a computer embedded in a watch. Wow! Yes, it is true. Hey! Why my genuine Rolex makin hari makin lambat? Send the watch for service la bro... keep the timepieces running precisely. Let us be realistic. Don’t get horological shock!” – thetick-thetick

Tuesday, 20 November 2012

Pengetahuan: Gas Helium & Helium Escape Valve (HEV)


"Bek, macam mana sifu ko servis jam Seiko Marine Master tuh? Tak keluar ke dia punya Helium gas? Gitulah ceritanya bila Hassan soal aku pasal Seiko Marine Master 300m yg ada sememangnya takde Helium Escape Valve tak lama dulu. Apa fungsi HEV nih? Gas masuk ke... gas keluar. Keluar masuk – masuk keluar. Yang mana satu? Memandangkan ramai tak tahu, makanya aku buat lah artikel ni untuk pengetahuan bersama. Bahasa sempoi-sempoi supaya mudah paham." - thetick-thetick.

Gas Helium dan Penyelam Skuba
Gas helium (singkatan kimia He) adalah gas yang paling ringan. Ia sering diisikan kedalam belon getah yang boleh terapung di udara. Kita biasa melihat kanak-kanak mahupun orang dewasa memegang belon yang pelbagai bentuk. Belon diikat dengan tali dan terapung. Itu adalah salah satu sifat gas helium. Bagi penyelam skuba (scuba diver); selain gas nitrogen, gas helium adalah salah satu elemen yang perlu diambilkira apabila menyelam pada kedalaman 50 meter atau lebih. Pada tahap kedalaman lebih dari 200 meter terdapat banyak gas helium di dalam air yang berada pada tekanan atau kemampatan yang tinggi (mengikut kiraan ATM atau BAR).

Memandangkan tekanan yang tinggi pada kedalaman tersebut, gas helium yang banyak mudah menyerap dan memasuki saluran darah penyelam skuba. Semakin dalam dan semakin lama penyelam skuba berada di dalam air terutamanya di laut, semakin banyak terdedah kepada gas helium. Oleh yang demikian, penyelam skuba perlu naik (surface-up) pada masa dan tahap (graduation) yang sesuai supaya gas helium dapat disisihkan mengikut tekanan. Semakin hampir di permukaan air, tekanan akan menjadi semakin rendah. Apabila berada di permukaan, tekanan udara adalah pada tahap normal pada bacaan barometer. Ini adalah satu disiplin wajib bagi penyelam skuba bagi mengelakkan DCS Sickness (Decompression Sickness). Kandungan helium yang berlebihan di dalam darah akan menyebabkan DCS dan boleh membahayakan penyelam skuba. Bagaimana pula kesan gas helium pada jam tangan penyelam skuba?
 
DOXA. Jam tangan penyelam berwarna oren pertama di dunia. Turut dipatenkan, pada scuba bezel terdapat 'depth graduation scale' bersebelahan 'time elapse' pada bezel ring.

Jam Tangan Penyelam Skuba
Sejak majunya pembuatan microprocessor, ramai penyelam skuba menggunakan 'dive-comp' yang kelihatan seperti jam tangan canggih. Selain menunjukkan waktu, dive-comp mempunyai pelbagai fungsi yang boleh membantu penyelam ketika berada di dalam air. Ia adalah merupakan jam tangan digital atau digital-analog dan antara jenama yang popular di kalangan penyelam skuba adalah Suunto dan Casio. Bagi jam tangan analog sepenuhnya, samada mekanikal ataupun quartz pasti mempunyai 'scuba bezel' ataupun 'dive timer scale' untuk membantu penyelam merujuk masa berlalu (time lapse) setiap kali menyelam. Ia juga berfungsi untuk mengagak tahap kandungan 'compressed air' pada tanki 'regulator' mengikut waktu pernafasan.

Kesan Gas Helium Pada Jam Tangan Skuba
Gas helium secara umumnya tidak memberi sebarang kesan pada jam tangan digital yang dipacu oleh movement electronic mahupun quartz. Ini adalah kerana perakam masa dipacu oleh microprosessor ataupun ketetapan pulse pada jam quartz. Untuk jam tangan mekanikal, kandungan gas helium yang terserap secara berlebihan di dalam watch case  akan menyebabkan pergerakan movement terbatas terutamanya balance wheel dan escape mechanisme. Apabila pergerakan balance wheel terganggu (mengikut kiraan BPS/VPS), ia akan menyebabkan perakam waktu menjadi perlahan atau mungkin terhenti terus.

TAG Heuer Aquaracer 300m Quartz. Tidak perlu HEV kerana perakam waktu dipacu oleh movement quartz.

Seiko Diver 200m Automatic. Tidak perlu HEV. Tapi, siapa yang nyelam takat 200m kena la displin... kena DCS kang naya! Masuk Decompression chamber kang baru tau... he he...

Helium Escape Valve
Helium Escape Valve (HEV) berfungsi untuk mengeluarkan gas helium yang terdapat di dalam jam tangan. Memandangkan sifatnya yang ringan, ia mudah dilepaskan melalui injap (valve) pada jam tangan. Apabila berada dipermukaan air atau pada tahap tekanan udara rendah/normal, penyelam scuba boleh menekan tombol (knob) pada jam tangan untuk membolehkan gas helium dilepaskan. Kebanyakan jam tangan yang mempunyai HEV adalah jam skuba mekanikal yang mampu digunakan pada tahap kedalaman 300m dan/atau lebih. Jam tangan Rolex Sea-Dweller yang dikeluarkan pada awal tahun 70an adalah jam tangan penyelam skuba yang mula-mula mempunyai HEV. Kini HEV menjadi trend untuk pembuat jam tangan skuba yang lain dan terdapat pelbagai rekabentuk dan cara mengoperasikannya. Fungsinya tetap sama, untuk melepaskan gas helium dari dalam jam tangan.

Nota: Seiko MM300m dan MM1000m tidak mempunyai HEV. Mungkin rekabentuknya mampu menghalang kemasukan gas helium? Kedua-duanya direkabentuk tanpa ‘case back cap’. 

Fungsi HEV. Hanya dioperasikan pada tekanan udara rendah/normal di luar air dan setiap kali penyelam menamatkan selaman.

ROLEX SEA-DWELLER. Helium Escape Valve knob (dalam bulatan).

Pelbagai rekabentuk HEV knob. Kebanyakannya di bahagian tepi watch case' 

Selain knob untuk ditekan, jam skuba seperti Omega Seamaster menggunakan crown (dalam bulatan). 'He' pada knob atau crown adalah merujuk kepada gas Helium mengikut singkatan kimia. Bila crown diputar, injap akan terbuka untuk membebaskan gas Helium yang terkandung di dalam jam.

" Gas Argon (Ar) adalah salah satu gas yang digunakan di dalam pembuatan jam tangan. Pembuat jam tangan jenama Sinn dari Frankfurt German menggunakan gas argon di dalam model skuba. Gas argon yang terkandung di antara dial dan crystal membolehkan bacaan di buat dari setiap sudut pandangan ketika berada di dalam air. Biasan cahaya di dalam air secara alami memang mengganggu bacaan pada sudut tertentu ketika di dalam air. Gas argon mampu menghilangkan biasan apabila terdapat di bawah crystal jam tangan skuba yang secara umumnya agak tebal. Ini memang gas yang dimasukkan kat dalam jam untuk memudahkan bacaan di dalam air. Nak servis jam tu? Haaa... kena la hantar kat ejen. Hantar kat apek-apek servis jam kang... he he. Bek, kalau ko nak helium gas ko pegi la kat fun fair... kat orang jual belon. Sedut jeh kat tangki yang kembangkan belon tuuuu... sure suara ko jadi cam Donald Duck! Kalau suara kambing? Bekkkkk...” - thetick-thetick 

Monday, 2 April 2012

Icon: Seiko SKX007 200m Diver Bhg. II

“Hari ahad lepas sahabat aku saudara Rashdan tanya (SMS) pasal tali besi Seiko president. Sebelum tu ramai lagi yang tanya. Puas aku nak menjawabnya. Memang tali president ni kalau pasang kat jam SKX007 dan sewaktu dengannya memang nampak berlainan sikit. Nampak macho bekkkk! Senang cerita, aku beli kat ebay Singapore. Pasal memang susah dan jarang sekali kita jumpa model James Bond yang bertali president nih. Thong Sia Malaysia memang tak offer model nih. Spare part pun dia tak bawak masuk. Sememangnya model SKX007K-P bukan untuk pasaran Asia. Untuk Eropah dan US sahaja. Tapi kat Singapore memang banyak, pasal buat kat sana daaa... Berbalik kepada Seiko SKX007 James Bond, apa yang istimewa sangat pasal penyu Jepun ni? Haaa... baca bahagian kedua dalam siri Icon jam tangan nih.” – thetick-thetick

Seiko Diver, Jam Replika Yang Asli!
Perkataan replika (replica) adalah perkataan yang tidak asing di kalangan peminat jam tangan. Dalam istilah horology, replika adalah merujuk kepada jam tangan asli yang meniru rekabentuk jam tangan yang lain. Istilah replika kini sudah disalahertikan dan kini dirujuk kepada jam tiruan (faked atau counterfeit). Kebanyakan jam yang ditiru akan rekabentuknya adalah merupakan ‘trendsetter’. Cuma jam tangan replika yang asli ini berbeza dari segi saiz dan bahagian luaran yang lain berbanding jam tangan yang ditiru akan rekabentuknya. Jam tangan diver yang paling banyak direplika adalah ‘Rolex Submariner’. Banyak jam tangan diver di dunia meniru rekabentuk jam tangan yang paling ‘evergreen’ sepanjang zaman nih! Ia adalah ‘signature watch’ bagi pengeluar dari negara Switzerland yang sememangnya terkenal dengan pelbagai rekabentuk yang mempengaruhi pengeluaran jam tangan dunia. Salah satu pengeluar jam tangan diver yang mereplika jam tangan Rolex Submariner ini adalah Seiko.
Seiko Diver yang pertama (model 6217-8000, c1965) adalah replika kepada Rolex Submariner (gambar atas, model pertama 6204, c1953). Sama tapi tak serupa! Bezanya model Submariner Seiko yang pertama ini mempunyai haribulan.
Daripada DNA yang sama, iaitu model 6217-8000 yang dikeluarkan disekitar 1965 sehinggalah kepada model SKX007 yang mula dipasarkan pada sekitar tahun 1998, rekabentuk replika yang mirip kepada Rolex Submariner ini amat diminati peminat-peminat Seiko seluruh dunia.
Seiko SKX007 dan Rolex Submariner 16610, di era yang sama. Model Seiko SKX007J ini menggunakan tali ‘oyster’ yang mula-mula direkabentuk dan dipasarkan oleh Rolex untuk model Submariner.
Dua model replika Rolex Submariner dari pengeluar Jepun. Selain Seiko SKX031 Black-Sub nih, Orient turut mengeluarkan model replika Submariner yang menggunakan tali ‘oyster’. Yang menariknya Orient nih ada ‘cyclops’ kat crystal dia menambahkan “Rolekan” jam tu sendiri... he he  
 Seiko SKX007, Kepelbagaian Model
Tahukah anda bahawa Seiko model SKX007 adalah model diver 200m yang paling lama berada di pasaran? Sejak tahun 1998 sehinggalah sekarang, model ini masih mendapat sambutan. Model yang menggunakan movement 7S26 ini bukan sekadar digunakan untuk menyelam, malah sesuai dipakai hari-hari untuk ke pejabat dan santai. Memang tidak jemu dipakai dan dipandang. Mengikut satu kajian di Switzerland, model Seiko SKX007 ini tersenarai antara model jam tangan diver automatik yang terlaris di dunia. Mungkin disebabkan oleh rekabentuknya (yang mirip Rolex Submariner) dan harganya yang berpatutan, ia menjadi buruan ramai. Selain model standard SKX007K yang menggunakan tali getah Z22, tiga lagi variasi yang lain menggunakan tali besi (stainless steel bracelet). Selain menggunakan tali besi rekabentuk ‘oyster’, tali rekabentuk yang diasaskan oleh Rolex iaitu ‘jubilee’ dan ‘president’ turun ditawarkan. Mungkin ini strategi pemasaran Seiko, menawarkan jam tangan yang mirip Rolex!
Variasi model: bertali Z22, jubilee dan president.
Seiko SKX007-MOD?
Salah satu sebab mengapa model James Bond ini amat diminati adalah disebabkan oleh rekabentuk dan construction nya yang mudah diubah – modified (MOD). Bukan hanya model SKX007, model sebelumnya iaitu 7002 dan 6306/09 juga mudah diubah mengikut citarasa si pemakai. Ia boleh dijadikan variasi model scuba mahupun military/pilot. Berasaskan ‘interchangeable construction’, model SKX007 mudah ditukar-pasang dengan komponen asal dari Seiko ataupun OEM/after market berikut:
  • Tali - yang mempunyai hujung bersaiz 22mm samada tali besi, kulit, silicon, PVC resin, getah, ataupun nylon/Velcro
  • Bezel Insertbezel insert untuk diver ataupun military (marker 12 jam) berwarna hitam, hitam-merah, biru-merah, dan pelbagai side scale/rule insert yang lain
  • Jarum Jam – pelbagai bentuk, saiz, dan warna yang boleh dipasang pada second hand wheel, hour pinion dan minute pinion yang digunakan oleh movement 7S26
  • Dial – pelbagai warna dan marker dial untuk konfigurasi diver mahupun military, samada mempunyai calendar window mahupun tanpanya
  • Minute Track – pelbagai warna yang bersesuaian dengan dial
  • Calendar Disc – boleh ditukar menggunakan calendar disc dari model 7S26 yang menggunakan latarbelakang berwarna hitam dengan cetakan haribulan berwarna putih


Interchangeable components asas kepelbagaian pada Seiko SKX007-MOD
Apa beza SKX007 James Bond dengan adik dia si Bullet nih? Seiko Bullet ni bagi aku adalah original MOD keluaran Seiko! Macam Mitsubishi Lancer dengan Proton Wira je... he he
Pelbagai rupa Seiko SKX007-MOD yang boleh ditemui
“Teringat aku... Pak Raji pakai jam Rolex. Waduh, lumayan pak! Tegur kawan aku kat Jakarta – Bapak Billy Djoemhana. Ampun pak, ini bukan jam Rolex pak. Ini jam Seiko. Murah aja dehh... jawab aku. Looo, persis jam Rolex yah! Sambut Bapak Billy. Itulah yang berlaku pada aku tak lama dulu masa aku kat Indonesia. Masa tu aku pakai jam Seiko diver Black-Sub SKX031. Memang dari jauh nampak macam Rolex Submariner. Itulah hakikat sebenar jam replika yang asli! Tapi awas, sejak kebelakangan ni banyak SKX007 tiruan dijual di pasaran!” – thetick-thetick

Friday, 23 March 2012

4Sale: Tissot Classic Dream [SOLD]

"Aku panggil jam quartz jam malas. Pasal apa? Tak payah nak goyang-goyang, tak payah nak pusing-pusing (kunci). Tapi kekadang jam malas ni banyak manfaatnya pasal boleh guna untuk rujuk waktu yang sebenarnya masa nak setting jam mechanical. Memang secara umumnya kita tahu yang jam quartz lebih tepat berbanding jam mechanical. Aku ada dua tiga bijik jam malas ni. Aku guna masa main golf pasal bila hayun dan kena bola timing jam quartz sure tak lari. Pernah aku pakai jam mechanical masa main golf... hushhhh, lepas 18 lubang dia punya timing jadi laju +/- 1 minit 50 saat. Haaa... yang Tissot handsome ni aku pakai masa dinner atau function jeh. Waktu malam, pasal tali kulit. Malam tak berpeluh pun pasal dinner dengan function ni kat tempat yang ada air-cond, so tahan lah tali kulit dia. Bila tenung-tenung. Ahhh... jual je lah. Aku nak jual jam aku yang handsome ni kat sesiapa yang berkenan." - thetick-thetick


Tissot Classic Dream
Model: T-Classic Dream
Production Year: 2010
Ref. No: T033.410.16.053.00
Movement: Quartz, ETA Cal. 805.112
Case: Stainless Steel, 38mm diameter, 7.5mm thick
Crystal: Sapphire Crystal
Water Resistance: 3 Bar (30M)
Strap: Genuine Leather, Black Crocodile Grain (19mm-18mm), Tissot signed S/S Buckle
Condition: 9.5/10
Harga ditawarkan: RM300.00/nego SOLD/SUDAH DIJUAL
Nota: Extra satu tali kulit genuine crocodile grain warna 'walnut brown'. Tali asal tidak pernah digunakan. Dijual bersama kotak, manual, warranty card (sampai July 2012), Tissot booklet, complete set.


Wajah tampan si classic dream. Tali walnut brown, black dial.

Tali asal Tissot ni memang tak pernah pakai. Masih lip-lap dan terjaga.

Tu dia ehh... complete. Kotak, manual, warranty card, booklet...

Ada buku sejarah Tissot dan catalogue terkini. Siap bungkus sekali.

Dipasang tali kulit warna 'walnut brown' crocodile grain. Nampak exclusive.

"Haha... ni la cerita pasal si handsome nih. Aku nak lego, pasal aku ni tak la banyak jam macam ngkorang. Aku nak offer RM300.00 complete set + Poslaju untuk hantaran ke mana-mana kawasan sekitar Malaya dan sewaktu dengannya. Sapa2 nak nego, kasi call atau sms aku kat 012-2399920. Okidoki, tunggu artikel seterusnya." - thetick-thetick

Friday, 16 March 2012

Icon: Seiko SKX007 200m Diver Bhg. I

"Bek, ramai tanya aku pasal SKX007. Ramai carik. Ntah kenapa sekarang ni ramai yang carik... kata Hassan Detikduabelas. Itu lah hakikatnya. Makin hangat lagi, ramai tanya pasal Seiko Bullet - adik kepada SKX007 nih. Itu kemudian. Kita cerita pasal ajen 007 ni dulu. Sejak kebelakangan ni model Seiko Diver SKX007 yang menggunakan movement 7S26 ni memang semakin berkurangan di ruang-ruang pameran di kedai-kedai jam seluruh Malaya. Kebetulan Hassan ada extra, aku pun terus bodek dan rembat. Sebetulnya aku memang rindu nak pakai balik jam Seiko James Bond 007 nih. Dulu aku beli lepas tu jual, beli, jual... apara! Bila dah beli dari Hassan, apa lagi... tukar tali President. Beli tali yang agak jarang kelihatan ni kat negara seberang tambak Johor tuu... Pehhhh, makin mengancam, menjelma jadi SKX007P!!! Mana taknya, selama ni asyik pakai tali zulu canvas, tali getah ZLM, tali besi Jubilee, dengan tali besi Osyter jeh... Tapi memang itulah hakikat si James Bond Jepun ni. Model diver yang paling lama berada di pasaran dan tak pernah jemu dipakai, dijeling, dan dimodified!!!!" - thetick-thetick


Bila James Bond jadi President, camni la rupe dia. Abang kepada Seiko Bullet. Usah eksen la bullet... ko tak banyak beza pun dengan aku... kata James Bond!

Spesifikasi SKX007
  • Movement: 7S26A/B, 21 jewels, automatic, non-hacking
  • Movement frequency: 21,600bph/6bps
  • Movement power reserve: +/- 42 jam
  • Timing accuracy (all position): +/- 40sec/day
  • Calendar: Day + Date, dual-language bergantung kepada pasaran
  • Case construction: Stainless Steel
  • Caseback type: 7S26-XXXX bergantung kepada model dan konfigurasi
  • Crystal: thick "Seiko Hardlex" mineral glass, flat profile
  • Crown: Screw-down/Screw-in dengan waterproof gasket ring
  • Bezel: Uni-directional, 120 graduations (click)
  • Water resistant rating: 200m, ISO certified
  • Luminous: LumiBrite(TM)  
Nota: Movement Made in Japan, assembled in Japan (SKX007J), Movement Made in Singapore/Malaysia, assembled in Singapore/China (SKX007K)


"Itu lah dia serba sedikit tentang spesifikasi si James Bond 007 ni. Memang Seiko adalah jenama jam tangan yang kedua selepas Rolex yang menaja filem James Bond. Lepas Seiko dan sampai sekarang watak James Bond pakai jam Omega. Model ni dipanggil James Bond mungkin disebabkan oleh nombor model dia 007 (kebetulan!!!). Apa sebenarnya yang menarik sangat pasal jam diver Seiko nih? Tunggu bahagian kedua artikel mengenai Icon jam tangan nih. Korang setuju tak kalau aku kata jam Seiko diver ni adalah jam replika yang asli? Haaaaa... tunggu" - thetick-thetick