Friday, 23 March 2012

4Sale: Tissot Classic Dream [SOLD]

"Aku panggil jam quartz jam malas. Pasal apa? Tak payah nak goyang-goyang, tak payah nak pusing-pusing (kunci). Tapi kekadang jam malas ni banyak manfaatnya pasal boleh guna untuk rujuk waktu yang sebenarnya masa nak setting jam mechanical. Memang secara umumnya kita tahu yang jam quartz lebih tepat berbanding jam mechanical. Aku ada dua tiga bijik jam malas ni. Aku guna masa main golf pasal bila hayun dan kena bola timing jam quartz sure tak lari. Pernah aku pakai jam mechanical masa main golf... hushhhh, lepas 18 lubang dia punya timing jadi laju +/- 1 minit 50 saat. Haaa... yang Tissot handsome ni aku pakai masa dinner atau function jeh. Waktu malam, pasal tali kulit. Malam tak berpeluh pun pasal dinner dengan function ni kat tempat yang ada air-cond, so tahan lah tali kulit dia. Bila tenung-tenung. Ahhh... jual je lah. Aku nak jual jam aku yang handsome ni kat sesiapa yang berkenan." - thetick-thetick


Tissot Classic Dream
Model: T-Classic Dream
Production Year: 2010
Ref. No: T033.410.16.053.00
Movement: Quartz, ETA Cal. 805.112
Case: Stainless Steel, 38mm diameter, 7.5mm thick
Crystal: Sapphire Crystal
Water Resistance: 3 Bar (30M)
Strap: Genuine Leather, Black Crocodile Grain (19mm-18mm), Tissot signed S/S Buckle
Condition: 9.5/10
Harga ditawarkan: RM300.00/nego SOLD/SUDAH DIJUAL
Nota: Extra satu tali kulit genuine crocodile grain warna 'walnut brown'. Tali asal tidak pernah digunakan. Dijual bersama kotak, manual, warranty card (sampai July 2012), Tissot booklet, complete set.


Wajah tampan si classic dream. Tali walnut brown, black dial.

Tali asal Tissot ni memang tak pernah pakai. Masih lip-lap dan terjaga.

Tu dia ehh... complete. Kotak, manual, warranty card, booklet...

Ada buku sejarah Tissot dan catalogue terkini. Siap bungkus sekali.

Dipasang tali kulit warna 'walnut brown' crocodile grain. Nampak exclusive.

"Haha... ni la cerita pasal si handsome nih. Aku nak lego, pasal aku ni tak la banyak jam macam ngkorang. Aku nak offer RM300.00 complete set + Poslaju untuk hantaran ke mana-mana kawasan sekitar Malaya dan sewaktu dengannya. Sapa2 nak nego, kasi call atau sms aku kat 012-2399920. Okidoki, tunggu artikel seterusnya." - thetick-thetick

Friday, 16 March 2012

Icon: Seiko SKX007 200m Diver Bhg. I

"Bek, ramai tanya aku pasal SKX007. Ramai carik. Ntah kenapa sekarang ni ramai yang carik... kata Hassan Detikduabelas. Itu lah hakikatnya. Makin hangat lagi, ramai tanya pasal Seiko Bullet - adik kepada SKX007 nih. Itu kemudian. Kita cerita pasal ajen 007 ni dulu. Sejak kebelakangan ni model Seiko Diver SKX007 yang menggunakan movement 7S26 ni memang semakin berkurangan di ruang-ruang pameran di kedai-kedai jam seluruh Malaya. Kebetulan Hassan ada extra, aku pun terus bodek dan rembat. Sebetulnya aku memang rindu nak pakai balik jam Seiko James Bond 007 nih. Dulu aku beli lepas tu jual, beli, jual... apara! Bila dah beli dari Hassan, apa lagi... tukar tali President. Beli tali yang agak jarang kelihatan ni kat negara seberang tambak Johor tuu... Pehhhh, makin mengancam, menjelma jadi SKX007P!!! Mana taknya, selama ni asyik pakai tali zulu canvas, tali getah ZLM, tali besi Jubilee, dengan tali besi Osyter jeh... Tapi memang itulah hakikat si James Bond Jepun ni. Model diver yang paling lama berada di pasaran dan tak pernah jemu dipakai, dijeling, dan dimodified!!!!" - thetick-thetick


Bila James Bond jadi President, camni la rupe dia. Abang kepada Seiko Bullet. Usah eksen la bullet... ko tak banyak beza pun dengan aku... kata James Bond!

Spesifikasi SKX007
  • Movement: 7S26A/B, 21 jewels, automatic, non-hacking
  • Movement frequency: 21,600bph/6bps
  • Movement power reserve: +/- 42 jam
  • Timing accuracy (all position): +/- 40sec/day
  • Calendar: Day + Date, dual-language bergantung kepada pasaran
  • Case construction: Stainless Steel
  • Caseback type: 7S26-XXXX bergantung kepada model dan konfigurasi
  • Crystal: thick "Seiko Hardlex" mineral glass, flat profile
  • Crown: Screw-down/Screw-in dengan waterproof gasket ring
  • Bezel: Uni-directional, 120 graduations (click)
  • Water resistant rating: 200m, ISO certified
  • Luminous: LumiBrite(TM)  
Nota: Movement Made in Japan, assembled in Japan (SKX007J), Movement Made in Singapore/Malaysia, assembled in Singapore/China (SKX007K)


"Itu lah dia serba sedikit tentang spesifikasi si James Bond 007 ni. Memang Seiko adalah jenama jam tangan yang kedua selepas Rolex yang menaja filem James Bond. Lepas Seiko dan sampai sekarang watak James Bond pakai jam Omega. Model ni dipanggil James Bond mungkin disebabkan oleh nombor model dia 007 (kebetulan!!!). Apa sebenarnya yang menarik sangat pasal jam diver Seiko nih? Tunggu bahagian kedua artikel mengenai Icon jam tangan nih. Korang setuju tak kalau aku kata jam Seiko diver ni adalah jam replika yang asli? Haaaaa... tunggu" - thetick-thetick