Wednesday, 20 April 2011

Review [BM]: Citizen 200m Diver NY0040-17L JDM

"Terkesima aku (pinjam bahasa Hassan Detikduabelas) bila aku mula-mula terserempak dengan jam Citizen Promaster 200m JDM dial warna 'sunburst blue' ni masa kat negara Temasek lama dulu. Mengikut gebang-gebang Citizen forum, jam ni diorang panggil 'blue ninja'... aku tak kira la apa nama gelaran dia, yang pasti memang lepas aku beli jam ni, sampai sekarang aku tak pernah nampak kat memana tangan dan kat kedai jam. Yang ada kat Internet pun alamatlah sikit. Model lama. Keluaran tahun 1999 tapi memang cantik lagi - kondisi baik punya! Memang maintain lagi mantap. Dial dia yang warna biru sunburst dengan 'framed luminous marker' dia memang mengasyikkan. Timing dia setakat nih memang tip-top. Puas hati... satu-satunya koleksi Citizen JDM yang aku masih ada. Jam Pepsi JDM yang tersiar sebelum ni dah jadi janda aku. Tahniah kepada Hj. Sudin yang mewarisi anfibi Jepun aku yang genit tuu... pada 19 April 2011, Pepsi tu bersama-sama Hj. Sudin ke tanah suci Mekah. Dia beli dari aku jam tu pasal dia nak pakai bawak pergi umrah! Macam manapun, haaa... bacalah pictorial review yang aku buat untuk Citizen 200m diver model NY0040-17L JDM niii. Semoga terhibur dengan gambar-gambar dan penulisan aku yang bersahaja." - thetick-thetick

Pakai tali getah murah...RM10! Aku beli pasal nak tali jeh. Jam tu cap ayam, aku pasang tali lain lepas tu aku bagi jam tu kat anak buah aku. Sebenarnya tali getah dia yang ori warna biru dah hilang. Masa selalu pakai dulu aku pasang tali kulit (shark skin) warna biru - benang putih. Dah hancus dahhh... so aku pasang jeh tali getah cap ayam nih semata-mata nak posing untuk blog.

Calar-balar caseback Promaster aku nih.

Nengok tu dia punya crown - tegap lagi macho. 'Scuba bezel' tu nampak ganas! 'Screw-down' punya crown kat dalam ada spring. 'Winding stem' dia mantap, takde la goyang-goyang macam jam PS Boutique.

Tak macam si genit Citizen Pepsi. Model yang ni, crown dia lebih panjang. 'Screw-down pipe' dia pun 'rugged' bagi memastikan air tak masuk ke dalam 'movement' jam.

Dial dia warna 'sunburst blue', memang mengasyikkan. Nampak ekslusif bila kena sinaran cahaya. Bezel dia? Dah jadi 'trademark' Citizen. Memang gigi-gigi pada 'bezel' tu nampak ganas. Macam gigi jerung. Dia punya 'bezel insert' yang warna hitam tu sedikit ke dalam. Dia punya 'bezel border' memang tebal... memang nampak 'rugged'.

Pada posisi pukul 6 ada dicetak di atas dial nombor 'movement' yang digunakan bersama dengan nombor dial.

'Calendar window' dia ada frame. Sekali dengan 'luminous frame'. Nengok tu 'day' dia pakai typo 'kanji'. 3 calit tu maknanya hari Rabu. Haaa... bila 'date' dia dah nampak separuh... itu menunjukkan masa dah malam atau nak sampai tengah malam bagi pertukaran kalendar. Ini adalah falsafah rekabentuk jam-jam tangan dari Jepun. Seiko dengan Orient guna falsafah yang sama. Mudah untuk mengelakkan 'calendar disk striking pin' dari rosak atau patah apabila kalendar ditukar secara manual. Biasa laaa... jam mekanikal. Tak digalakkan menukar kalendar secara manual antara jam 6 petang hingga 6 pagi.

Nengok 'minute marker' dia yang warna biru gelap kat keliling dial tuu. Selari dengan 'time elapse' yang ada kat bezel yang warna hitam. Jarum saat dia macam Seiko SKX007 daa... bontot dia bulat ada tampal koyok... upps bukan koyok tapi 'luminous'. Tapi!!!! Hujung jarum ni berbentuk anak panah. Nampak bersih. 'Luminous marker' dia masih dalam keadaan baik... betul ke beb?

Wa tak tipu. Lu olang tengok ini gambar. Fuyyoooo... luminous marker dia telang! Manyak telang! Wa lasa sangat puas hati... sangat puas hati... sangat puas hati...

Itu diaaa... pakai Citizen Calibre 8203A. Beza dia dengan 8200 hanyalah bentuk 'rotor plate' dia aje...

Haaa, gambar Calibre 8203 baru ni aku amik kat Internet. Kalau siri keluaran baru, semua Promaster diver menggunakan movement ni - 'decorated movement plate' dengan 'blued-steel rotor'. Aku punya tu model tahun 1999. Pasal tu movement tu nampak selekeh. Takpa, janji rock!!! Performance sama!

Bila pakai tali 'oyster', nampak handsome dan boleh la pakai dengan pakaian kerja.

Hmmhhh... pasang tali 'jubilee' pulak. Aku suka tali jubilee... pasal apa bek?

Pasal tali 'jubilee' tu nampak seimbang dengan 'scuba bezel' dia punya gigi yang nampak macam gigi ikan jerung!!! Ini lah kerja aku, suka benor modify... bagi nampak mantap! Modified sikit 'bracelet shoulder' tu pasal nak masukkan kat 'lugs' Citizen yang pelik sikit nih. Tali ni sebenarnya tali jam Titoni yang aku dah tak pakai. Jenuh dan lengoh jugak nak membuatnya.... lepas ni nak carik 'buckle' Citizen pulak. Sementara ni pakai 'buckle kosong' dulu.

"Tujuan aku buat posting pasal dua bijik Citizen ni bukan apaa... Setidak-tidaknya aku nak mengingatkan kepada pengumpul-pengumpul dan peminat jam tangan yang bahawasanya model jam automatik Citizen dah semakin berkurangan. Kebanyakkannya adalah quartz dan Eco-Drive. Movement automatik Citizen moden tak lain dan tak bukan adalah menggunakan Miyota base 8000 series movement. Movement yang banyak digunakan oleh pengeluar-pengeluar jam tangan berjenama dari seantero dunia. Camnapun, Blue Ninja ni aku nak simpan. Kalau ada satu lagi Citizen, kemungkinan besar Auto-zilla ataupun satu lagi yang lain yang Nazri Time As Is panggil Citizen 'Ocra"... kacang bendi ke? Ke Citizen 'Orca'... tak ingat la pulak. Jangan tanya berapa harga jam Blue Ninja ni ye saudara-saudara sekalian... untuk review saja. Tak jual." - thetick-thetick

5 comments:

  1. Movement sama dgn autozilla rupanya. Best tul jam bi bang. Kaler dial dia unik & lawa. Lain dari kebiasaan kaler hitam tu. Nak tanya gak.... mau jual ka??? Muahahaha...

    ReplyDelete
  2. the jubilee bracelet rocks mesti lama nak grind to fit

    ReplyDelete
  3. Zach, saja jeh posting as if susah nak buat bracelet shoulder/end link tuu... tak susah sebenarnya. Just use sand paper 120p dengan 250p. Untuk grind, ko tenyeh jeh bracelet shoulder punya corner tu atas 120p sand paper. Before that potong dulu pakai plier punya tip cutter. Lepas tu grind elok2 pakai tangan tenyeh kat sand paper tuu... sampai dapat curvey shape. Buat kat ujung meja senang sikit. Bracelet shoulder punya arch pun aku bengkok kan sikit so dapat 'flush' dengan lugs punya curve.... lastly finishing pakai 120p punya sand paper to smooth the edges. haaa nak tau berapa lama aku buat dua-dua bracelet shoulder tu? 20 ke 30 minit jehh... lepas tu pasang, kasi adjust bracelet shoulder punya stopper yang kat belakang tuuu....

    NB. dah pakai citizen punya buckle..... syurrrr

    ReplyDelete
  4. Bro, Promaster ni salah satu jam yang issued to our Paskal commandoes. Mesti tahan lasak tu ...

    ReplyDelete
  5. Tengok lama2 lawa gak dial biru ni ye... hehe

    ReplyDelete